意見反饋
義工
[2007年] 持續痛O左差不多40个鐘先生倒

大宅

國民生產總值:1603

持續痛O左差不多40个鐘先生倒

12号開始見紅, 開頭未痛, 到間中痛下.....

14号零晨2時多開始持續痛, 隔2-3个字痛一次, 之后都係有時幾分鐘痛一次, 有時又十零分鐘痛一次, 去到16号零晨3點鐘痛到喊(大約5分鐘痛一次), 主動叫姑娘幫我check下, see下有冇開到(因為我聴人講第一胎開得慢), 佢話5:00幫我check, 點知一check原來巳經開o左3度啦, 即刻落產房止痛......, 5點零落到去, 8點鐘幫我人工穿水, 9點零鐘幫我打過止痛針, 但好似冇咩作用, 大約10點鐘開到5度, 12點鐘開到7度, 其間勁痛, 係咁聞笑氣, , 之后, 佢一定要我開到10度先比我生, 中途又唔識用力, 只係覺得好急屎, 最后先知原來用錯力, 攪到痔瘡迫o左出lei, 最后2:40分ok啦教我用力生, 但我唔夠氣同力, 聞o左好多氣, 想訓覺, 最后要call醫生幫我用吸盤再加自己ge力氣生出lei, 差唔多下午4:00bb出世啦! 成个人relax哂! 原來我个囡囡有3.97 kgs....., 差唔多9磅..., 但因為我有b型鏈球菌, check到bb感染指數高, 要打7日抗生素, now 重o係兒科, 要next week wed倒先出得院 :-( :-( :-( , 見到佢插哂針, 冇爸媽陪住, TUM番, 好心痛AR, 好唔開心AR :-( :-( :-( :-(

男爵府

國民生產總值:5906

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 持續痛O左差不多40个鐘先生倒

junejune123,

你現在要好好休息呀!等bb出院時錫番她,比心機呀!

大宅

國民生產總值:3546

戥你辛苦啊~40 個鐘啊~你好叻啊~
依家你要多d 休息,等阿b 返黎等努力湊佢啊~

大宅

國民生產總值:1046

你係咪之前已經知道有b型鏈球菌? 你係邊間e院生? 佢地會checkbb感染指數高唔高?

我喺QM生, 之前私家e生幫我check個report喺我生完之後先話我知有b型鏈球菌, 我仲出咗院tim! 去健康院e生淨係問bb有冇特別嘢, 冇叫我checkbb感染指數高唔高同打抗生素, 你唔講我都唔知原來有得check噃 點算好???

大宅

大宅

多謝妳地GE鼓勵同關心!!!

mermaidmom:

我O係威院生GE, 因我有呢隻菌, 由穿水開始, 就要同我打抗生素, 醫院應該有留O的電話比妳, 妳試下打去, 如果妳有咁GE CASE, 咁可以點做!! 但我BB要打7日抗生素, 針孔又大, 隻手又腫過, 我好心痛AR :-( :-( :-(

大宅

國民生產總值:2113

放心BB會健康架,你休息多D呀^^
恭喜

大宅

你都好呀, 知道有甘ge情況先比bb抗生素, 我係生完先知, 尋日上網先知隻菌原本甘恐怖, 打去qmh姑娘又幫唔倒手, 尋晚惟有去睇私家e生, 不過e生話宜家冇得攪,頭1-2日冇事, 即過了急發期, 但要過2-3weeks才過遲發期, 仲話有嘜唔妥半日就要去急証, 真係令人担心:-(
其實呢隻菌甘大獲,台灣美國已高度重視, 叫d大肚婆去檢, 香港政府連理都唔理, 仲同我講1萬個得3-4個有, 唔會sign資源去check, 大佬, 你唔check都早d叫我去c家度check啦, 真激c!!!

希望你b快快冇事, 你趁呢幾日休息多d先啦!

junejune123 寫道:
多謝妳地GE鼓勵同關心!!!

mermaidmom:

我O係威院生GE, 因我有呢隻菌, 由穿水開始, 就要同我打抗生素, 醫院應該有留O的電話比妳, 妳試下打去, 如果妳有咁GE CASE, 咁可以點做!! 但我BB要打7日抗生素, 針孔又大, 隻手又腫過, 我好心痛AR :-( :-( :-(

大宅

國民生產總值:3892

而家休息多d啦!到時BB番屋企要好多精力嫁!

大宅

國民生產總值:2291

你唔好咁sad 啦.. bb可以打針好番, 都好d. 佢依家係醫院有姑娘照顧, 同埋你個b吸出來, 傷口大好多, 你就盡量休息多d啦. 因為第日返來你要full time 照顧好辛苦架..

我當時都係呀, 阿b發燒, 要留院打針. 我出咗院都要日日返去睇佢. 見到佢個手仔打針打到瘀晒, 好心痛啊 :-(

大宅

Dragonpork:

我都唔知个傷口點ar, 不過覺得前面至肛門中間好似有o的腫腫地咁, 唔知咩事, 个醫生聯完針后, 重o係到lei 來lei去.....!!! 我个bb星期三先出到院, 計埋住o左10日醫院ar :-( :-( , 都唔知o的人milk到時重有冇......, now日日去睇佢, 真係冇時間休息訓覺ar, 有時night又要泵下milk, o个到o的姑娘唔係个个咁好人ga o乍, 有o的好, 有o的好衰ga, 今日行雷, 又驚佢會嚇到cry......唉!!!!

mermaidmom:

我落到去產房, o的姑娘都同我講, 以前會幫每一个孕婦驗ga, 但佢話唔知點解后尾取消o左......, 其實我都唔知bb有冇感染到, 醫生都話唔知, 只係幫bb打定抗生素o乍 , 不過, 妳早唔早穿水ar, 我覺得如果早穿水, 个感染機會大少少, 我諗妳最好餵人milk啦, 因為有抗体ma, 點都好o的...., 醫生都係同我講, 一个月內會知道佢确實有冇感染, 如果有咩發燒, 要立即see doctor, 希望我地ge bb都冇事啦!!!!!!

大宅

講起穿水就激氣, 我明明已經開到10度助產士仲話bb個位唔係好正要等佢自己穿水, 柚我痛到cc下, 後尾頂唔順發爛話唔生要開刀 , 佢地先拿拿淋幫我人工穿水, 所以我係即穿即生, 希望係甘感染機會少d啦. 我睇咗私家, 佢講唔會發燒ga por? 不過e生都係話要睇3個星期, 因為有late on-set(遲發), 但佢話有嘜少少唔妥, eg食少奶, 活動能力減少,半日就要去急証, 呢d甘唔明顯ge徵象, 唔係甘易察覺, 點都係有d担心, 希望快d滿月, 大家bb都平安過度啦!! 你呀b係幾多號出世呀?
我都做唔倒全人奶, 之前又驚b黃, 宜家都係泵出嚟+補奶粉.

大宅

mermaidmom:

我諗妳可以放心好多啦, 因為我都係由開始穿水o个刻, 姑娘先幫我打抗生素o者ma......... , 我重要穿水后, 8个鐘先生ar.......

不過个兒科醫生就冇講咁多野啦, 只係話發燒, 同好似屙驅都要立即see doctor lor.......

我b女16号出世ga, 妳呢?? 妳一次泵到多少人milk ar, 同用咩brand ar, 我第3日開始先試下jer人milk, now用緊medela, 但每次只jer到半oz o乍 , bb又唔係好肯啜, 諗住番到home先慢慢舞......... , 不過, 因為我个b大食(似我), now姑娘都餵緊佢食150ml啦

大宅

國民生產總值:2648

junejune123:
Congratulations!!
我12號生左 都係用錯力, 攪到痔瘡迫o左出lei 唔知會唔會消咧 :cry:

大宅

tsmun:

妳又係咁ar!!!!!!! 咁妳个痔瘡now點ar???

最衰姑娘啦, 又唔一早教人用邊度力先啱, 只係叫我唔好出力, 我又唔知點解, 以為佢唔想我咁快生住, 我就諗住快o的生o左去, 唉 :-( :-(

前2日粒痔瘡縮番o左, 點知一去厠所又出番lei, now反而日日有得去大便, 真係strange , 但就唔縮番入去, now个傷口前面冇咁痛啦, 反而后面就重痛 :-( , 我諗住遲o的再係咁, 先去see doctor lor.......

大宅

我呀囝12號出世, 我之前埋身餵咗幾日, 宜家係全泵, 1日泵6-7次, 1次有約60-70ml, 真係好艱苦, 之前谷奶仲想放棄, 宜家又要半夜泵(因為想增加奶量), 正所謂滴滴皆辛苦! :-( 不過始終唔夠呀b食, 點都要補奶粉, 不過就好過冇啦!

我用ameda雙泵, 上一胎試過medela單泵, 不過雙泵效果好好多, 聽bk d媽咪極力推介ameda, 咪試吓囉, 真係幾好, 但係好貴!

你呀b真係超級大食噃! 我呀b最多都係100ml, 不過多數食唔倒甘多, 今日去健康院, 唔知會唔會比姑娘話食得少 ?-( 不過你呀b成個星期食慣bottle, 你担唔担心番屋企唔肯埋身? 定係你唸住都係全泵?

大宅

國民生產總值:2648

junejune123:
我用手摸 感覺痔瘡仲係度 不過唔痛 所以就冇理佢

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.