意見反饋
義工
[澳門] HK Mommies! Please help with 出生登記/改名

大宅

國民生產總值:2310

HK Mommies! Please help with 出生登記/改名

Hi,

我地要幫Mui Mui 喺Macau攪出生登記啦。
但澳門係葡文system, 咁個名有個“日”字﹐佢地係串“Iat" 而唔係好似HK咁 “Yat"

What should I do?

HK個出生登記﹐可以自己決定個英文譯音嗎﹖

我淨係怕係澳門改左名之後﹐去到HK攪證時(both Daddy and I are HK ID holders)又一個名﹐咁“Iat" 同 “Yat" 唔match, 第時會好麻煩。

I tried to call HK Immigration, 都唔介意hold 啦。。。hold 左5分鐘之後居然話﹐“我地都係好繁忙,bye bye!"

ER&@*(#&$*(YIYR(#@&(#&@(*#@P(@{O#

Thanks for your help!

珊瑚宮

國民生產總值:107453

好媽媽勳章 畀面勳章

Re: HK Mommies! Please help with 出生登記/改名

MegumiSan

hk出世紙d名冇指定拼音架喎..你鍾意點串都得..如果你唔識..佢地就會提供d多人用既拼音串文比你..你唔鍾意可以連拼音都唔寫..只係寫個英文名..David, Lee..... Ada, Chan 咁都得架

大宅

Re: HK Mommies! Please help with 出生登記/改名

月希,
THank you ah!
山頂同我地講佢地就係一定用“Iat"架lak.
一係就唔放中文字﹐淨係“Wong Yat Hei" 咁﹐當係個外文名。
唔放中文好似唔係咁好﹐所以佢叫我地稔清楚先lor.
唔該晒你﹗

珊瑚宮

好媽媽勳章 畀面勳章

唔駛..果時駿駿拎出世紙...我地都只係諗下中文..去到問佢有邊d拼音揀...

你囡囡叫乜名丫??(好八掛 )

伯爵府

國民生產總值:18078

畀面勳章

你幫BB改個英文名咪得啦!!

大宅

國民生產總值:3699

MegumiSan 寫道:
月希,
THank you ah!
山頂同我地講佢地就係一定用“Iat"架lak.
一係就唔放中文字﹐淨係“Wong Yat Hei" 咁﹐當係個外文名。
唔放中文好似唔係咁好﹐所以佢叫我地稔清楚先lor.
唔該晒你﹗

vigin:
bb 是否叫"王日希"呀? 同我女尾字一樣係"hei" , heee 第時都係叫"hei hei"

子爵府

國民生產總值:11685

我諗hk個邊無問題wor, 應該會按出世紙個名出架麻,而且since係澳門出哂佢d資料,日後所有野都應該係跟呢份做架 la, 等於我攞住hk id, 過到黎澳門申請 id都會用返hk d 資料架,因為你要影copy申請架麻!

喜喜好sweet sweet 呀!

珊瑚宮

好媽媽勳章 畀面勳章

jennifer_lam 寫道:
vigin:
bb 是否叫"王日希"呀? 同我女尾字一樣係"hei" , heee 第時都係叫"hei hei"

我都諗緊..但係係邊個'日"同邊個"希"???同音字好多喎

大宅

係“日喜”啊。。。
佢地個個都話個“喜”字好娘﹐但我覺得BB娘娘地又幾親佢

英文名都會擺﹐好似哥哥咁 Ryan Man Lai Wong一樣lor. 。

珊瑚宮

好媽媽勳章 畀面勳章

MegumiSan 寫道:
係“日喜”啊。。。
佢地個個都話個“喜”字好娘﹐但我覺得BB娘娘地又幾親佢

英文名都會擺﹐好似哥哥咁 Ryan Man Lai Wong一樣lor. 。

咁等時會叫佢喜喜???好happy喎
日喜真係好古代咁個名..但係幾好聽丫..好得意

大宅

國民生產總值:3602

乜澳門出生登記局唔比自己改譯音咩? 但果陣我同個女去到,果個姐姐叫我寫個中文字,然後佢拼左葡文後問我o唔ok喎,我仲以為可以改架添~
http://hk.myblog.yahoo.com/kityo-bear/

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.