跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

第二/三胎既媽媽: 大b有冇呷醋?

第二/三胎既媽媽: 大b有冇呷醋? 我個大囡唔多like妹妹. 你地有咩計仔? 有冇d圗書可以幫佢早日接受要同妹妹分享媽咪?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

Re: 第二/三胎既媽媽: 大b有冇呷醋?

touchwood大吉大吉, 細佬未出世哥哥好扭計, 老人家話係爭寵現象... 但O個陣叫佢摸我肚皮錫錫細佬都OK...

細佬出世後, 哥哥跟上醫院探我, 見到BB好興奮... 返O左屋企主動幫手要餵奶換片 (係佢拎住個奶樽 & 同拎濕紙巾抹細佬CC)... 依家朝朝返學都會走埋細佬床邊話俾細佬知"哥哥返學啦"

可能佢返慣嬰園, 見得多BB, 真正當自己係大哥哥

D過來人朋友話, 盡量俾姐姐/哥哥融入細佬妹生活, 叫佢遞下奶樽, 遞下片... 跟埋入去同BB沖涼, 解釋話佢細個媽媽都係咁照顧佢, 等佢無咁大戒心覺得媽咪俾人"搶"走O左... 所以當我一有O左我就同哥哥洗腦, 日日夜夜都同佢講第日要錫細佬, 又叫學校幫手"教育"佢... so far我都滿意哥哥表現 :mrgreen:

伯爵府

好媽媽勳章

小倩,你家哥哥真有大將之風.我都有同家姐講以前一樣咁照顧佢.但係,我家大小姐唔認佢曾經係bb既事實 .妹妹出世之前,佢睇自己dbb相都知道係自己,而家唔認自己,c都話係妹妹(同一張相).我都有襯佢心情好叫佢幫下手,有時ok,有時扮聽唔到.好彩,今朝幼稚園老師打電話黎問候下,學校都會教育下佢.我估有排攪.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

elaine:

你都唔使咁灰, 坐底家姐未去到話"唔要妹妹"O既地步... 我有朋友試過, 家姐仔係唔like細妹到一日叫"唔要妹妹"... 到時仲難搞呀!! 不過小朋友心理真係好難明, if真係handle唔到, 不如打電話去健康院, 問姑娘意見... 正如前一排睇父母學堂咁, 唔多唔少都會學到D技巧O既... 大家共勉啦

首頁

尾頁

跳至