意見反饋
義工

產前產後 今日: 16|主題: 240808

好擔心呀, 我個囝左邊個腎偏大呀...

複式洋房

國民生產總值:299

好擔心呀, 我個囝左邊個腎偏大呀...

琴日太約22週去clinic做產檢, e生check倒bb左邊個腎偏大, 有0.52cm, 正常係唔應該超過0.5cm. 其實我19週時做結構超聲波時, e生都發現bb左邊個腎偏大, 但當時只有0.44cm (borderline), 未超標, e生話要keep check, 但琴日e生check倒大左, 好擔心呀 :-( :-( ...

不過e生就話好多囝都會有咁既情況出現, 可能係有少少尿液倒流, 不過佢又話好多之後都會縮返細, 變返正常, 請問有無其他bk媽媽個囝之前有咁既情況, 係唔係之後都無事呢?

大宅

國民生產總值:3173

Re: 好擔心呀, 我個囝左邊個腎偏大呀...

我個係囡, 都有咁的問題, 但現時係冇得攪任何野, 要等BB 出世再詳細檢查才知 , 我現在35W , 呎吋係0.72 , E生話唔駛擔心, 如果真係有事的BB , 通常都OVER 1.0

複式洋房

露比媽媽,

多謝你既回覆!你重有幾個星期就見倒你個囡喇,真開心! 希望你個囡健健康康, 一切順利!

請問你個囡係唔係都係一邊偏大呢? 你係幾時發現架? 係唔係越來越大?有無停到?

大宅

國民生產總值:3173

RabbitKo :

我係19w 照結構性超聲波時, E 生已講我囡左邊偏大, 到今次的結果係0.72, 我都問她如何, 她話現在什麼也沒有得做
等BB 出世後兒科會跟進, 通常都係冇事的.
有無停到 ?? 當然無啦, BB 的器官要跟住他成長架 ?? 無理由停下來的 , 所以你有心理準備每次的數據都一定有增加, 但不用擔心, 正如E生話 : 開心的, 等BB 出世, 俾的信心個BB. :wink:

大宅

國民生產總值:1982

RabbitKo,

我囝囝都係個腎大左小小0.59cm, 醫生都係咁講叫我唔洗擔心, 我17/4係贊育照時2邊到0.59cm, 昨日係余啟文到照一邊0.38cm, 一邊0.58, 而bb本來個頭係肚臍下面, 點知昨日照佢個頭係去左右下面, 而腳就係我左上面(近左胸下面), 而家頂到我有時想嘔呀, 唔知係唔係整到我個胃呀
憲泓出世6磅 2歲10個月29磅

別墅

國民生產總值:757

我囝囝do有lee個問題, 當我w24做ultrasound, 醫生話佢個腎脹左小小, 分別0.52 & 0.56 cm, 但係琴日去照, 一邊腎去到0.66 cm, 另一邊遮住, 睇唔倒, 我do好擔心

大宅

國民生產總值:1209

我亞B都係咁呀,20w時醫生話我亞B個腎都係大左小小,但暫時都未超標,我問左幾個醫生,都話大左未必係有問題,有d亞B係偏大喎,總知我就超担心啦,但而家真係咩都做唔到,希望下次照時亞B個腎唔會超標就好啦

大宅

國民生產總值:1542

我bb未出世o個時都係咁,出世冇問題,don't worry

複式洋房

Le829, szesze0423, fanipwife,

既然我地宜家咩都係做唔倒, 就唔好諗咁多, 唔好唔開心同擔心, 要對個bb有信心。

希望bb出世後都無事, 健健康康!

大宅

RabbitKo 寫道:
Le829, szesze0423, fanipwife,

既然我地宜家咩都係做唔倒, 就唔好諗咁多, 唔好唔開心同擔心, 要對個bb有信心。

希望bb出世後都無事, 健健康康!

係呀,成日担心都係冇用,希望個個BB都健健康康!出世之後一切正常

男爵府

國民生產總值:6831

Hi! 我都係一樣呀,36周去照醫生話大了小小,剛剛邊緣位,看落唔似塞左,都係要等出細再找兒科醫生跟進

大宅

winga_li 寫道:
我bb未出世o個時都係咁,出世冇問題,don't worry

希望我地d亞B同你亞 B一樣啦

複式洋房

國民生產總值:214

唔使怕"吉人自有天相 "無事嘅!
http://www.rogepost.com/n/9381717974

大宅

jc10910906 寫道:
唔使怕"吉人自有天相 "無事嘅!

成你貴言啦!!!!

別墅

國民生產總值:757

我do係咁諗,希望我地既bb冇野啦

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.