意見反饋
義工

烹飪搵食 今日: 5|主題: 133125

夏天有乜湯水簡單清淡又好味

大宅

國民生產總值:2508

夏天有乜湯水簡單清淡又好味

夏天有乜湯水清淡,最緊要簡單,唔使煮得太麻煩,即好味,
適合我呢d懶人,唔便點洗,唔使諗到頭都痛埋
請各位靚媽指教指教~!

超級版主

國民生產總值:53327

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018勳章 狗年勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

Re: 夏天有乜湯水簡單清淡又好味

芫茜碎牛湯(加蛋白花同用馬蹄粉打獻),又可以加豆腐粒或加罐粟米湯入去,好好味。

冬瓜咸蛋肉片湯,夠快又好味。

枸杞滾肉片,明目有益。
盡我一己之力,發放正能量!

禁止訪問

國民生產總值:19394

大宅

召藥師 寫道:
芫茜碎牛湯(加蛋白花同用馬蹄粉打獻),又可以加豆腐粒或加罐粟米湯入去,好好味。

枸杞滾肉片,明目有益。

哎呀~~!我奶奶唔食牛架
請問枸杞係咪紅色一粒粒果d呀
我打包啦,謝謝分享 :mrgreen:

大宅

火石 寫道:
1) 勝瓜 + 肉片湯

2) 苦瓜 + 完西 + 皮蛋湯 +魚片

3) 新鮮菊花 + 魚片 + 完西

苦瓜我唔敢食呀 可以改其他瓜類嗎 味道會否唔同.仲有謝謝分享,我都打包啦
:mrgreen:

超級版主

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018勳章 狗年勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

emilytsoi808 寫道:
[quote]
召藥師 寫道:

枸杞滾肉片,明目有益。

我打包啦,謝謝分享 :mrgreen: [/quote]

唔係係一棵成條有莖有葉個d,條莖煲埋出味唔要,葉食得。
唔食碎牛食免治豬肉、肉絲或肉片都得。

大宅

國民生產總值:1377

以下有幾款滾湯, 不知是否合你口味呢 ?

1. 節瓜滾肉片 ( 正氣 )。
2. 勝瓜瘦肉蝦米滾粉絲 ( 清熱 )。
3. 紫菜魚旦(炸魚片或牛丸, 墨丸都可 )滾瘦肉 ( 清熱 )。
4. 蜆肉粉絲瘦肉 [新鮮蜆肉勁鮮甜] ( 清熱 )。
5. 豬肝瘦肉滾枸杞 ( 豬肝補血, 但不可常吃, 始終是內臟高膽固醇 )。
6. 豆腐滾白菜 ( 清甜 )
7. 豆腐滾潺菜 (清熱滑腸, 但未必人人接受滑潺潺的感覺 )
8. 蕃茄牛肉蛋花湯

別墅

國民生產總值:548

冬瓜粒粒湯
冬瓜, 瘦肉, 乾瑤柱, 火腿, 冬菇
全部切粒或絲, 煲一個鐘便可以
用高速煲, 20分攪掂

大宅

manisaac 寫道:
冬瓜粒粒湯
冬瓜, 瘦肉, 乾瑤柱, 火腿, 冬菇
全部切粒或絲, 煲一個鐘便可以
用高速煲, 20分攪掂

呢個好像好正wor :mrgreen:

大宅

2. 勝瓜瘦肉蝦米滾粉絲 ( 清熱 )。
3. 紫菜魚旦(炸魚片或牛丸, 墨丸都可 )滾瘦肉 ( 清熱 )。
4. 蜆肉粉絲瘦肉 [新鮮蜆肉勁鮮甜] ( 清熱 )。

呢三個我都中意呀

大宅

召藥師 寫道:
[quote]
[quote]
召藥師 寫道:

枸杞滾肉片,明目有益。

我打包啦,謝謝分享 :mrgreen: [/quote]

唔係係一棵成條有莖有葉個d,條莖煲埋出味唔要,葉食得。
唔食碎牛食免治豬肉、肉絲或肉片都得。[/quote]

請問係咪街市有得買呀 好多菜名都係知d唔知d (努力努力~!)

超級版主

請問係咪街市有得買呀 好多菜名都係知d唔知d (努力努力~!)

係呀! 街市菜檔有架,妳可以copy個菜名再上網search下睇下佢地個樣先買咪得lo。

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.