烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

黨參、准山一問?

唔該有無人可指導吓....親友送咗啲黨參、准山比我,話加工製過,對身體有益,煲前要浸水二個鐘才可食用。
我浸了水後它變軟晒,怪怪的,都唔知真定假!唔知食唔食好

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

Re: 黨參、准山一問?

大部份既藥材如黨參、准山等,都會於加工時以硫磺薰制,所以食之前最好浸水一至兩個鐘,藥材被抽乾水製乾當然係硬,浸左凍水係就會軟番。

這世上有個不變道理,那就是耶穌愛您

大宅

謝謝你,如是無問題我現放下去煲了 :-P

禁止訪問

大宅

火石 寫道:
邊洗浸2個鐘呀 !
浸半個鐘乜都夠啦,
再唔係, 食完, 就買新鮮淮山煲囉,
咁驚..... 咪以後唔洗煲藥材湯囉,
淮山有4種, 唔一定用梗一種既
:-| :-|

請問淮山有邊4種ar?
   咪.......咪.......咪.......

禁止訪問

大宅

火石 寫道:
乾有4 種,
新鮮有一種

請問乾的淮山有邊4種ar?

禁止訪問

大宅

火石 寫道:
kkchiu

嘻嘻, 你做乜咁有興趣知呀 ??
乾 ~~~
1) 最多人買有駝圓形,白過白紙!
2) 長方形, 大約 8 寸長,
3) 生曬的
4) 炒的,黃啡色的 !

5) 新鮮的,

Thanks

大宅

火石
你提議買新鮮淮山,我想知新鮮和乾的功效,那樣好?
該用戶已被刪除

禁止訪問

侯爵府

醒目開學勳章

咁黨參、准山煲咩湯好呀?
我女成日易流鼻水,上月中醫叫她飲完D中藥後,要隔日飲黨參、准山、枸杞子煲瘦內。不是太好味,飲了成十次。
有冇其它黨參、准山煲的湯介紹吓呢?
我本來用准山、杞子、元肉、無花果、蜜棗的,好味,但中醫話燥喎!
各位媽咪請指教。

禁止訪問

大宅

唔知你女幾歲呢?我貧血先間中煲吓,我以前鼻敏感煲過幾次准生、黨參、果皮、雪夾膏、元肉、蜜棗、紅棗煲瘦肉、雞肉,我現很少發病,當然最重要是均衡飲食,做多啲運動!:-P
煲湯只要放上元肉和蜜棗,煲牛肉都唔燥呀!

侯爵府

醒目開學勳章

元肉都係用十幾粒唧。佢話我女熱底,叫我只用准山八片,杞子30粒以下,黨參4條,煲瘦肉。我覺得D味寡D囉,飲得多好悶。
火石 寫道:
准山、杞子、元肉、無花果、蜜棗的,好味,但中醫話燥喎
燥佢個頭! 你同佢講,我話既!
你個乜鬼中醫,在哪裡?等我見識下佢

元肉、杞子,你用幾多份量? 
每樣用幾兩咁多咩?

侯爵府

醒目開學勳章

元肉,紅棗和蜜棗,煲湯又甜又好味呀,but阿中醫就係叫我唔落元肉,紅棗(燥喎),蜜棗只落兩粒好D咁。
我同亞女(6 yrs)都鼻敏感,朝早鬥包雲吞
呢排好了點,包少了幾打雲吞

Angel^v^ 寫道:
唔知你女幾歲呢?我貧血先間中煲吓,我以前鼻敏感煲過幾次准生、黨參、果皮、雪夾膏、元肉、蜜棗、紅棗煲瘦肉、雞肉,我現很少發病,當然最重要是均衡飲食,做多啲運動!:-P

等我try下你個湯, thx

禁止訪問

大宅

Angel^v^ 寫道:
唔知你女幾歲呢?我貧血先間中煲吓,我以前鼻敏感煲過幾次准生、黨參、果皮、雪夾膏、元肉、蜜棗、紅棗煲瘦肉、雞肉,我現很少發病,當然最重要是均衡飲食,做多啲運動!

sorry!以上留了一樣黃耆,你可以試下煲來飲,但小孩多數是燥熱底的我想不是太好。
我不是中醫,我只是有過鼻敏感,飲過之後無事了!
有鼻敏感最緊要唔好接觸太多毛公仔,啲生活地方要清潔乾淨,空氣流通,自然鼻敏感都小啲啦!

子爵府

春卷 寫道:
咁黨參、准山煲咩湯好呀?
我女成日易流鼻水,上月中醫叫她飲完D中藥後,要隔日飲黨參、准山、枸杞子煲瘦內。不是太好味,飲了成十次。
有冇其它黨參、准山煲的湯介紹吓呢?
我本來用准山、杞子、元肉、無花果、蜜棗的,好味,但中醫話燥喎!
各位媽咪請指教。

我個女15個月,又係感冒之後d鼻水就好難斷尾,請問飲左係未真係收到鼻水架

首頁

尾頁

跳至