意見反饋
義工

夫婦情感 今日: 60|主題: 38903

極品...奶奶

男爵府

國民生產總值:7372

極品...奶奶

我家有一個極品..
話說:
我家尋晚煮雞食...食唔晒..唸住今晚會食返,食唔晒 d 雞....
點知..我食飯果陣就掛住餵女食...都唔係好覺有碟雞係到...
算啦...唔覺...咪唔覺囉.....
我同我老公食完飯咪飲湯囉..一飲就覺得 d 湯好咸..怪怪咁..
算啦...99 煮....c 都要食啦... :cry: :cry:
後黎...我同工人返屋企途中...我工人先講...嫲嫲...用左尋晚 d 雞...加左 d 青紅蘿蔔...就當左係今晚 d 湯丫...

呢樣都唔死.....最慘我尋晚係煮"海南雞" 呢... ?-( ?-(
救命丫....

大宅

國民生產總值:2482

Re: 極品...奶奶

哈哈,搞笑, 海南雞煲湯, 呢d叫食得唔好"side" :lol: :lol:

珍珠宮

國民生產總值:30252

2018復活節勳章 2018勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

伯爵府

國民生產總值:18078

畀面勳章

?-( ?-( ?-(

子爵府

國民生產總值:11965

好媽媽勳章

其實會唔會你地食淨既雞唔多...所以佢先用黎煲湯...

[url=http://lilypie.com][img]

複式洋房

國民生產總值:390

無咩大不了者.....一餐半餐

禁止訪問

國民生產總值:323

複式洋房

國民生產總值:309

我愛鱆魚&小b~

男爵府

係次次...都嚇你一驚..
話說又有一次..星期日..我放假...心情好好..咪唸住一起身..煲d 靚湯飲o下啦..我用左竹絲雞煲海底椰..到左食飯果陣..我咪一煲湯咁拎到99 家飲..點知...我食完飯返上樓...先唸起...唔記得拎返重有 last 一碗湯 and 湯 char 走..(果日工人放假..唸住留返佢返黎飲 )後黎工人返黎我咪叫佢落樓下拎返個煲囉..點知就真係得返個煲...裡面 d 野就無晒..(前後 15 分鍾 )..好啦..無晒咪算囉..

點知..我 99 第二日將一碗湯又變返一煲出黎

嬲到我呢.. ...(好似水咁 )但我老公就慘 d ..佢都重要飲得好似好好味咁...我就無飲到啦..頂佢唔順..

別墅

國民生產總值:830

我聽我個朋友講, 話佢99同佢一齊住的時候, 有一次, 佢99買左塊東瓜番黎, 之後用報紙當釘板, 成塊東瓜撻係張報紙度切, 之後甘我問我個friend, 甘個晚食反時咪可以一路食一路 日弟 新聞(意思即係話個東瓜已經印晒張報紙d新聞字), 但我個friend笑吾出, 佢真係好嬲好嬲佢99.....佢話佢個晚無食個碟東瓜!!!

大宅

國民生產總值:1773

第二日將一碗湯又變返一煲出黎

嬲到我呢.. ...(好似水咁 )但我老公就慘 d ..佢都重要飲得好似好好味咁...我就無飲到啦..頂佢唔順..

我99都係,次次煲湯都係一煲三、四日既份量,我諗應該有10公升(唔計湯jar),四個人飲,一人一大碗,好似水咁

我平時煲湯同樣咁多料,最多都係煲兩日,我地兩公婆飲,大慨半碗一餐,真係唔明佢點樣煲 不得不佩服!

試過有一次weekend,飲靜一碗仔(飯碗),諗住留番俾99第二日中午飲(99平日會過黎我屋企湊bb,夜晚係度食完飯先走),點知佢將我個碗湯變左三碗(大半個大湯碗),真係好想話佢 ,最終都係咕一"send"吞左,但自此就唔再留湯俾佢,一係就留多d。

我c6同你c6一樣,總係覺得佢阿媽d湯好味d

男爵府

htidemama:
我地真係同病相連啦... :-( :-(

都唔明點解佢地咁鍾意飲呢 d 咁既野..(相似湯..但一d 味都無既"湯"丫)

別墅

國民生產總值:830

可能佢地個d心態好似一d媽咪開奶甘, 驚個bb平時少飲水, 加多少少水開奶, 等個bb可以飲多d水, 如果從lee個角度 日弟, 會開心d.....

大宅

國民生產總值:4233

你們怪錯了99呵,
節儉就是99的美德. 你們要虛心學習.
你們就將煲湯煲好, 放在雪櫃, 每日倒一碗去孝敬你們的99, 今次仲唔輪到佢受番.
王菀之年度創作專輯《On Wings Of Time (CD+DVD) 》現已上市
請支持正版...請支持唱作女皇
(隻碟要煲架--不是放落個煲道煲...)
click入去試聽下..月亮說
飯婦人Blog

琥珀宮

國民生產總值:171231

親子達人勳章 畀面勳章

我而家好小去99屋企食飯, 多數同佢地出街食

不過我最記得既係我99煲薯仔蕃茄湯唔記得落蕃茄, 跟住62又問仲咩唔加d花膠落去煲

仲有就係炒送個時個鑊蓋係蓋係垃圾桶上面(佢個垃圾桶係一大桶洗衣粉個隻膠桶黎既, 仲要係本身無蓋既), 炒炒下送又會用返個鑊蓋黎冚住隻鑊

仲有就係煮送又好煲湯又好乜都好都會落雞粉, 有時蒸魚個時碟魚好似"豉油浸魚"

複式洋房

國民生產總值:399

真係極品黎!!!

男爵府

國民生產總值:7807

大廚勳章

我99都唔弱,佢用糖薑(涼果個d)來煲湯,螺片湯又落d腰果,蕃茄薯仔又落龍眼,可能我唔識野,我真係接受唔到呢d咁ge湯,所以我買d湯包畀佢,希望有d正常ge湯可以飲

複式洋房

國民生產總值:440

你奶奶都好有創意喎..

子爵府

國民生產總值:12004

好媽媽勳章

我咪仲慘..熱天番去食飯剎有介事咁特登滾d紫菜湯俾我地飲,仲話飲d湯水好呀..點知越飲越口渴,入廚房斟水見到兩包公仔麵d味精粉屍骸..頂!!有無搞錯呀,平時話人食公仔麵,味精無益,佢自己又攞黎滾湯.完全無諗過係屋企食飯都要飲味精,話佢仲死唔認巢,話溝開好少啫.吊下味,之后佢每逢滾湯,我一句壓場:係味精唔使預我
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.