論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

工人放大假一問

大宅

Re: 工人放大假一問

一般都是完約時, 比工人早走2星期(即14天年假), 有D鐘意做滿1年也比她放7年假, 你自己喜歡啦!
希望每個人都開心, 健康, 善良!

男爵府

咁佢放假果張來回機票係邊個比架?

http://kawaii-kids.com/

子爵府

醒目開學勳章

你計番一張合約內僱主要提供一張來回機票,咁工人完約前or超過一次放假就可以叫佢自己比,但完約僱主點都要比一張回程機票,如果續約,返來香港呢程亦係僱主比。

你有時間睇下置頂天書內勞工法例,咁會識多D,保障自己權益。

禁止訪問

子爵府

醒目開學勳章

唔係啞!係法例內無論僱主比幾多次機票錢工人都好,只要一完約(or炒)都要比一張回程機票工人,唔好混淆,一張合約要包一來一回,但唔係中途機票錢,而係完約要包佢返到家鄉。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

winnie,
我都想問清楚,如果當初我請本地完約工人,佢無返老家,到工人做滿 1 年放假返歸,我就比來回機票;到第 2 年完約,我就無需要再比機票過佢。噤如果佢中途無返歸,到完約至走,吾再續約,我要比回程機票,噤我米慳左一程機票 lor or 我要折現比佢呀?

禁止訪問

洋房

我工人做到 8 月 24 日滿兩年咁應該幾多號可以放呢 佢有兩星期假而該星期仲有無例假呢? 若有是不是早走 16日 請大家help me

子爵府

醒目開學勳章

twins214wy,

唔好理工人之前有無機票錢袋,實際如下:

[size=large]僱主比一程機票-->中途放大假
(工人自付)-->完約僱主比機票

就係咁簡單,大家只係將事情複雜化,其實係自己銀包點都要比一來一回,其他唔使負責。

子爵府

醒目開學勳章

twins214wy 寫道:
winnie,
我都想問清楚,如果當初我請本地完約工人,佢無返老家,到工人做滿 1 年放假返歸,我就比來回機票;到第 2 年完約,我就無需要再比機票過佢。噤如果佢中途無返歸,到完約至走,吾再續約,我要比回程機票,噤我米慳左一程機票 lor or 我要折現比佢呀?

你呢個情況即係講出你無簽到請佢時已支付有關文件費用,如果無事咪無事囉,如果工人識得玩法例,你咪要比番佢囉

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

cherrymuimui

HIHI...

禁止訪問

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

cherrymuimui

最近好嗎?你有冇參加bb爬行比賽

首頁

尾頁

跳至