意見反饋
義工
[2006年] 自理

大宅

國民生產總值:3092

自理

上次返完健康院聽12-18個月既講座, 其中講到要開始教佢地學習自理

有冇mama有經驗, 或者都開始左教bb點樣做 一齊分享吓丫

我搵到一個web site, 唔知有冇幫助 :mrgreen:

自理 click here

別墅

國民生產總值:825

Re: 自理

我開始比gigi自己食飯..當然會成地都係..要忍耐

大宅

國民生產總值:4284

講起食飯, sophie 都要自己搞埋一份, 但係用手食, 食粥就 '練' 來 '練' 去...
飲奶就可以自己揸樽 (有時要熊仔托住), 但唔肯用杯飲.

大宅

我都開始左比聰b自己食飯喇 不過當然係我'不'比佢啦, 然後我先捉住佢隻手拿住spoon送入口, 當佢每次成功放晒入口, 我都會讚佢叻叻, 咁佢就每次都好開心咁拍手, 慢慢佢都好有信心咁自己拿住食喇 不過就攪到high chair好dirty囉, 我諗e+可能兩日要洗一次先掂喇 不過好在個地又一粒飯都冇喎 :mrgreen:

gabriel,

你有冇買果d彎形spoon比gigi用 我是但買左1set $4.5for bb用既膠彎形spoon, 有埋叉咋, 不過未開比佢用, 諗住聽日試 :mrgreen:

大宅

regine,

雖然聰b之前係埋身食開, 但last milk果餐我一直都係比奶樽佢用, 所以佢成6個月大先識自己揸住食晒, 但係唔知點解佢每次飲完枝奶係都要玩吓個奶咀頭, 佢會用手指'禁'吓'禁'個奶咀頭囉, 然後彈到面仔都有d奶奶佢就好開心喇

sohpie食粥就 '練' 來 '練' 去? 佢'練'乜野呀
有時要熊仔托住? 熊仔係咩黎架, 輔助工具 可以介紹一吓嘛

reginefhk 寫道:
講起食飯, sophie 都要自己搞埋一份, 但係用手食, 食粥就 '練' 來 '練' 去...
飲奶就可以自己揸樽 (有時要熊仔托住), 但唔肯用杯飲.

大宅

gie_angie,
我兩樣 spoon (直和彎) 都有俾佢用, 但最緊要係短易放入口..
sophie 咪就係 '鍊' d 粥, 好似好得意咁, 唔係食, 俾佢激 4! 我都有幫佢 '畢', 等佢自己放入口, 亦有讚佢, 但佢 yim 慢, 要自己來...

隻熊仔只不過係普通布公仔 (毛巾布唔怕敏感, 可放機洗), 陪佢瞓覺搭車, 有時我話 '噯噯' 佢就好冧咁靠埋去拍吓隻熊仔錫吓佢 (玩角色扮演), 俾佢笑 4...
"熊仔托住" 係佢懶唔肯揸, 我又唔想揸咪搵隻熊仔托住

別墅

國民生產總值:825

我冇用彎形匙呀..我都有明天比佢試試, 奶樽同學習杯gigi就自己可揸佢都幾like揸..gigi都係會'噯噯'牛仔同我個面

大宅

今日比聰b學自己'不'飯食, 佢覺得好得意, 一路'不'一路笑, 攪到碗飯都凍左, 激c我

大宅

講番 bb 自己'不'飯食, sophie e+ 可以對準個口食到啦, 但自己 '不' 就未得.
睇書話 bb 要到兩歲先會自己搞得掂.. 真係漫漫長路
觀察所得, sophie 用小湯匙比用 bb 匙食得好 d, 你 bb 都可以試試.

另, sophie e+ 又肯用支奶管飲水, 但用 combi mug stage 3 就飲完同我吐番晒出來... 但飲紙包就落晒個肚處仲要追你攞

複式洋房

國民生產總值:190

melvin仔都可以用spoon食野但放入口後好似飲奶禁啜d粥入口. "不"更系吾惦啦, "挑"就叻 飛spoon仲勁, 激c

其實最擔心就系佢仲未識自己去bu bu , 以經每日兩次同佢坐bb廁所, 都未坐低就"吉"起身, 仲踢散個廁添. 冇佢符

大宅

sophie 都一樣唔肯坐個塔, 但唔似 melvin 仔出腳, 佢出手去撩個兜, 4 未

e+ sophie 返屋企識得坐凳仔除鞋除襪 (不過要大人幫忙) , 除/著衫褲比起一歲前就合作好多, 仲會幫手擰住

大宅

國民生產總值:3602

reginefhk :
Sophie真係多牙妹播,有16隻牙咁多,我個細b都係得3隻乍...

自細b一歲開始,我每次同佢換片都例牌坐下塔塔,最初佢唔肯坐,坐親都冇殊殊,而家坐慣左,佢基本上換親片坐塔都會放低幾兩或去便便,有時訓覺會忍尿,一起身即坐塔,條片係乾添,近派有時佢想去小便或懶濕片,會抆住條褲示意

至於除鞋除襪,細b都識好熟手,因為佢唔鍾意著襪,反而好鍾意著鞋,特別係拖鞋,成日拿大b拖鞋響屋企著

另外,我想問,你地bb出牙會唔會冇胃口?你地有冇好計仔?細b近期唔肯食粥同飯,食都食好少,食幾匙就耍手寧頭,用手推開匙碗,再唔係就嘔,麻麻唔肯餵其他食物(如粉麵),淨餵奶,大b一歲半試過,但估唔到細b一歲已經係咁,真係令人擔心...
我家有三個妹...

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.