意見反饋
義工

嬰兒食譜 今日: 0|主題: 27040

BB是否出牙後才可以食牙仔餅嗎

大宅

國民生產總值:2535

BB是否出牙後才可以食牙仔餅嗎

bb現在開始吽牙,牙肉癢癢,剛剛食牙膠,是否出咗牙才可食牙仔餅呢?牙肉癢癢可否食?

大宅

國民生產總值:3291

Re: BB是否出牙後才可以食牙仔餅嗎

不是。
牙仔餅是很硬的那種餅,給bb慢慢咬和「妹」的。用以按摩牙肉,幫助舒緩牙痕。所以你可以買牙膠和牙仔餅給bb的。記得不要買錯普通bb餅,一定要買寫明是牙仔餅那種。普通bb餅是入口即溶,只作為零食,不能醫牙痕的。

大宅

國民生產總值:2535

小海晴幾cute,請問去哪裡買牙仔餅?及那隻牌子好呢?

大宅

超級巿場、萬寧等都有售,牌子無所謂,都係餅啫,但都係嗰句,記得睇清楚係唔係牙仔餅。
P.S.要有心理準備,食牙仔餅係好DIRTY的,所以我只會喺屋企餵。一條好大的,所以我通常每次給半條。如果BB 自己識攞,可以試下畀佢自己拿著吃,佢會好開心,覺得自己大個仔大個囡,食都滋味D

男爵府

國民生產總值:5010

但如果bb咬碎開

複式洋房

國民生產總值:156

I bought biscuit for my BB from "Ho Fa", Japanese biscuit - good for BB without teeth. About $ 22 a box ( 12 pc ). My BB loves it.
[img align=right]http://www.youngnutrition.net/member/tickers/63514/ticker2.png[/img]

大宅

如果bb未有牙,是不會咬斷的,因為它是比較硬的餅乾,只是bb妹妹下來漸漸把它溶化。但若bb有牙了,便真的要小心。

複式洋房

國民生產總值:149

5個月的bb食得嗎?
BB女 在12月2日 and 5/6 /09出世

大宅

國民生產總值:1043

請問牙仔餅幾時開始食?邊隻米糊好?我bb已5個月大了.

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.