意見反饋
義工
跳至
[2006年] 我送左阿仔返學啦!
該用戶已被刪除

我送左阿仔返學啦!

大宅

國民生產總值:3226

Re: 我送左阿仔返學啦!

好明白你既心情~ 但係放心啦, 育嬰院裡面咁多小朋友, d老師又有愛心, 仔仔實會好鐘意既~ 放工果陣快d跑返去接佢, 陪佢既時間多d咪得lor~ 唔好 :-( :-( 啦~~~

該用戶已被刪除

等待驗證會員

國民生產總值:6690

Jackie
行呢步真係要好有勇氣先得, 講真我就做唔到! :-(
但要搵食屋企又無人睇的話就無辦法, 或者向好方面諗下可以訓練佢自細獨位d :wink:

Jason仔加油呀!

另check pm!

大宅

國民生產總值:2446

嗯,都唔係壞事bor.老師責任心可能好過bun,印姐.一陣又要炒,要補,又驚佢點蝦bb.係學校仲有野學tim.應該係好事.最唔好係怕病會傳染.不過,第日都要面對架啦.你至少可以夜晚湊番wor. 

如果同bun姐關係唔好,我都可以考慮下o甘樣bor.

所以你唔好唔開心,唉,樣樣都無十全十美架.唔好傻豬啦!
]My Melody[/url]

該用戶已被刪除

等待驗證會員

國民生產總值:6690

Jackie
可能Jason仔向學校掛住玩唔多食野, 返到屋企特別開胃
原來係咁, 要做到2全其美真困難! 另外建議你買張網床放公司, 必要時帶Jason返公司佢都有位玩下!

該用戶已被刪除

大宅

國民生產總值:2240

咁你去邊間 nursery 呀,如果近 office 可以得閒去探下 bb law. 自己工, d 時間可以 flexible d, 雖然又困身d.
其實返 nursery d 姑娘應該好有愛心既, 最担心都係 d 病菌. 如果見到其他小朋友有 sick leave 最好自己都唔好返住,因為 d 病有潛伏期. 同埋最好要打足d針.

該用戶已被刪除

大宅

國民生產總值:2240

咁未又唔近屋企又唔近 office law !?

大宅

國民生產總值:1391

其實返育嬰院都唔係一件壞事呀! 點解你咁唔開心呀?

我本來都諗住唔請工人放晴b落去育嬰院架, 但係格個價, 覺得好貴, 唔化算, 我問過保良局&救世軍, 都要成$4xxx一個月, 我老公初時以為$2xxx一個月左右, 點知問落先知原來育嬰係貴d嘅, 唔可以同2歲以上果d比較, 跟住又諗下, 請工人的話, 我地放工返到屋企都可以有人煮埋飯, 又有人做埋家務, 半夜晴b有咩事, 都有多個人幫下手, 所以都係請工人.

其實我覺得放bb在育嬰院都有好處, 起碼有人同佢玩, 又有老師教佢, 起碼個bb會規矩d同會識得同人分享, 唔會咁自我, 第時考幼稚園都會好d, 好過淨係在屋企對住個工人, 我個晴b就係出得街少, 成日在屋企又冇人同佢玩, 而家見親陌生人耐左好快就會喊.

所以, 我考慮緊, 晴b夠2歲放佢落去nursery度, 等佢同人玩多d, 學下同人相處, 同埋我地冇經驗, 好多野都唔知, 等老師發現到都可以同我地講, 早d改正佢d唔好野, 或者係老師度學下點教小朋友, 等到時考幼稚園希望表現會好d, 起碼唔會咁易喊同識得睬下人都好.

大宅

國民生產總值:1839

lisabank :
我屋企樓下有間 "育嬰院"
我日日返工經過, 都望入去 "八吓"
見到小朋友都幾開心, 有部份自己玩
有部份幾個小朋友一齊玩
唔係想像之中咁差
有時候同啲媽咪傾吓, 佢地都話幾好
除咗 "多病" 佢最大決點
另外 : 好似政府有資助, 唔洗 $4xxx咁貴
按家庭收入計算
早入學都有好處, 容易合群, 唔會好似小霸王
我都準備亞囝滿1歲, 每星期帶佢返4-5日 PLAYGROUP
等佢見多的小朋友

大宅

係咪"寶寶幼稚園"呀? 政府資助都冇用架, 因為個資助係俾d低收入人士, 即係全家每月$10000收入果d, 讀幼稚園都申請唔到架.

育嬰同育兒唔同架, 低過2歲係育嬰, 政府唔資助, 同埋要多d照顧, 所以貴好多, 同埋唔係好多幼兒園會做育嬰呢part, 2歲以上容易好多, 所以好難揾育嬰園架.

唔知你講果間係咪"寶寶"呢? 我個friend叫我唔好幫襯, 因為佢曾經帶個囡去上playgroup, 佢發現d老師唔多識控制場面, d細路嘈同埋郁黎郁去, 但係d老師就冇辦法去氹掂d細路, 直頭個場面有d失控, 所以我個friend從此之後都唔帶個囡去上呢間d course啦.

我個friend果時就叫我報救世軍, 北角健康村果間, 我問過, 呢間個職員答覆我話如果入左育嬰園, 咁第時上幼稚園係優先的, 基本上係直入幼稚園, 我個friend話呢間救世軍派小學都ok架.

豬仔肥媽咪 寫道:
lisabank :
我屋企樓下有間 "育嬰院"
我日日返工經過, 都望入去 "八吓"
見到小朋友都幾開心, 有部份自己玩
有部份幾個小朋友一齊玩
唔係想像之中咁差
有時候同啲媽咪傾吓, 佢地都話幾好
除咗 "多病" 佢最大決點
另外 : 好似政府有資助, 唔洗 $4xxx咁貴
按家庭收入計算
早入學都有好處, 容易合群, 唔會好似小霸王
我都準備亞囝滿1歲, 每星期帶佢返4-5日 PLAYGROUP
等佢見多的小朋友

大宅

lisabank :
係呀! "寶寶幼稚園"
如果政府資助, BB一出世就可以返
應該唔係$10K收入咁小
因為我同事早排都申請咗
另外 : 我個朋友都有返 "LAYGROUP"
係話幾好, 因為一定要成人陪同,
應該唔會太混亂呀!!
救世軍幼稚園好似係返 "全日"
所以我唔考慮。
我心水學校 - 銅鑼灣靈糧堂
希望好彩入到去
如果唔得就 - 北角衛里堂都殺

大宅

lisabank :
不過 "蘇浙" 又都幾好
但係小學要比錢
所以我唔考慮
因為小朋友愈大, 開支會愈大
留番多啲錢, 比佢學其他活動好過
上面康怡好多小朋友都讀 "蘇浙"
其實我都唔唸咁多
可能遲點又要搬屋 "搬番葵涌住"
到時先算呀!!
:-( :-( :-(

大宅

下! 點解要搬呀? 你搬去太古城冇耐咋, 係咪? 仲要咁遠? 近屋企人? 近返工?

"蘇浙"我就唔係咁鐘意, 因為我希望讀d一條龍果d, "蘇浙"同"玫瑰崗"幼稚園同小學就ok, 不過中學就.......我唔多想law.

我未知考邊間幼稚園呀! 總之咩都報下, 名校同唔名校都會報左先, 遠至聖心都會考, 我同老公就希望去到一條龍果d學校, 唉! 不過, 我都明白, 你選擇人地, 人地又選擇你呢, 我又唔係d咩大戶人家, 晴b又成日喊, 就算考到, 又唔知晴b讀唔讀到, 諗起都覺得好煩! 到時先算!

係呢, 我想問銅鑼灣靈糧堂係會派去咩小學架? 我見又係好多人鐘意呢間的.

你個囝好返未呀?
豬仔肥媽咪 寫道:
lisabank :
不過 "蘇浙" 又都幾好
但係小學要比錢
所以我唔考慮
因為小朋友愈大, 開支會愈大
留番多啲錢, 比佢學其他活動好過
上面康怡好多小朋友都讀 "蘇浙"
其實我都唔唸咁多
可能遲點又要搬屋 "搬番葵涌住"
到時先算呀!!
:-( :-( :-(

該用戶已被刪除

複式洋房

國民生產總值:235

Wow! Jason 好叻呀! I am sure he will get used to and love life at daycare. But it must be difficult for you to let go!

複式洋房

國民生產總值:235

I am thinking to apply for 救世軍 (白英其) 幼兒園 for Bryan. Any one has any idea if it is good?

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.