論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

工人叫我老公買牙膏+沐浴露比佢

買唔買比佢好呢 定係要收返佢錢呢
.認住我呀,我會告僱主的.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Re: 工人叫我老公買牙膏+沐浴露比佢

初到香港, 人生路不熟又無錢, 買一set俾佢, 無所謂
出左糧, 同佢講明自己買喇
又唔係唔放假俾佢, 咪由得佢自己鐘意咩咪買咩lor! 又無理由買左問佢收返錢架 ?-( (揀都無得揀?!)

別墅

佢已到hk第三個月了,之前佢自己帶黎已用完,我打算收返佢錢,可能收平

別墅

咁我覺得又冇必要買俾佢收番錢囉, 不如由佢自己買, 可以揀呀嘛, 我地買既我覺得佢地未必鍾意.

[quote]
BB囡媽媽 寫道:
佢已到hk第三個月了,之前佢自己帶黎已用完,我打算收返佢錢,可能收平

大宅

當然唔好理佢啦. 佢居然係叫你老公買唔係叫你, 即是話佢都知道係唔包, 所以係你老公到試下睇下得唔得[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_2089.gif[/img]咪唔好理佢, 當唔記得. 如果佢再問你老公, 叫你老公同佢講, 呢do野你自己同mum講啦. 如果佢真係同你講. 你可以話佢, 呢d應該係你自己買, 加上日後你須要什麼, 直接同我講, 啊sir好busyo架. 唔好再煩佢了. 一石二烏[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_1747.gif[/img]
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

禁止訪問

侯爵府

我試過幾次, even 同工人講左吾包佢地呢d 野, 佢地都照用我既, 裝假狗買支永遠用吾完(cheap野)既放係樹, 但我果支就用得好快之後, 我就吾想再勞氣, 有得佢地用飽去

但, 如果你們無講明, 而佢自己要求就太過law.................就算幫佢買左返黎收返佢$我都吾會甘做, 做乜要太太/先生幫佢買野呀? 佢吾識放假既時侯去買咩? 我係佢工人定係佢係工人呀?

叫佢自己去買................

大宅

唔包,叫佢自己買,如果你供應開,好難收.....

別墅

我老公同佢講比錢邦你買啦,佢話佢冇錢,又話好驚我喎

大宅

除咗牙膏 + 牙刷....我個工人都係用我地啲沐浴露...洗頭水...護髮素架....所以又係用得好快....

男爵府

I told my maid she can use the body wash, shampoo and conditioner on her first day (coz' it's hard to control... those are placed in the bathroom lar... )

but I forgot to mentioned about the 牙膏 :O of course then she used it, too ... I don't like it.. but it's too late to tell her no to use lar...... but until recently my husband and I got flu.... so I told her to use another one instead of using the same 牙膏~! of course I will provide the new 牙膏~

but at this stage, I am happy that at least I resolve the using same 牙膏 problem!! I don't mind to provide the 牙膏 to her lar.... besides, even body wash, shampoo, and conditioner... not 用得好快.... thanks God....

侯爵府

呵呵, 我屋企, 個個人一支牙膏架...........5個人, 5個杯, 5支牙刷, 5支牙膏..............

eshiro 寫道:
I told my maid she can use the body wash, shampoo and conditioner on her first day (coz' it's hard to control... those are placed in the bathroom lar... )

but I forgot to mentioned about the 牙膏 :O of course then she used it, too ... I don't like it.. but it's too late to tell her no to use lar...... but until recently my husband and I got flu.... so I told her to use another one instead of using the same 牙膏~! of course I will provide the new 牙膏~

but at this stage, I am happy that at least I resolve the using same 牙膏 problem!! I don't mind to provide the 牙膏 to her lar.... besides, even body wash, shampoo, and conditioner... not 用得好快.... thanks God....

大宅

佢係咪印印,要還錢俾財務。你老公就同工人講佢都好驚老婆,有乜要求同亞mum講,仲有你老公同工人講唔好當你老公係"亞四"。同佢講清楚幫佢買

大宅

其實站係我立場來講, 提供俾佢唔係一個問題, 不過你唔可以叫我老公去做 所以我一定唔會俾. 個個工人都話怕mum, 咁叫佢唔好做啦.[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_2092.gif[/img]
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

複式洋房

我個工人同我好fd,我乜都包,我每日成11點先起身,星期日放假如是,佢又冇咋型,總之你好我好大家好,有時佢仲幫我62拾屋燙衫
:-)

別墅

嘩! 咁夠膽. 叫佢自己買. 有一次就有第二次. 仲要佢唔好買太多, 因為位置有限嗎!

伯爵府

我會首先同佢講明, 佢有乜問題/訴求都要第一個找mum, 而唔係屋企內其他人!!

如果佢已經到港3個月, 我會叫佢自已放假買, 佢無理由唔知邊度平/邊度有得賣, etc. 擺明搵妳老公笨.

無錢? opal $20一支用成幾個月啦! 再唔係買舊"加信視"soap都係幾蚊, 無錢唔係借口.

今日叫妳地買日用品, 第日又想要coffee for breakfast.....妳俾得幾多? 呢d人係唔會心足, 我唔會買俾佢lor.

複式洋房

今次叫你老公買牙膏,下次又唔知買乜野啦。禁少野唔係唔買俾佢,係怕佢以後又唔知有乜花巨。

複式洋房

1st time ok, but also the last time. She has her salary, why you need to provide her with those commodities? She has a big gust too, she may ask for more.

大宅

之前講明要佢自己買,我最後比'番簡'及'牙膏'佢用,你地唸下,如果佢要自己買梗係用我地d野,10個工人8都都係啦,仲駛唸.所以我買左20蚊5件的滴露番簡比佢,應該都可以用成10個月,佢自己買番洗頭水. 至於牙膏一支用成幾個月,ok啦!

首頁

尾頁

跳至