嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

嬰兒衣著問題

我99成日話bb仔無六月天, 就算真係好熱好熱都要著簿簿地嘅長就衫褲
我擔心我仔會唔會變得好弱?

複式洋房

Re: 嬰兒衣著問題

今天我都只給BB著背心短褲,因為他好易出汗,出汗如果又吹風好易傷風,我通常都會摸下BB的後頸,如果出汗還有穿這麼多衣服,好唔舒服。也容易出汗疹。
:wave: :wave: :wave:

別墅

我都見有BB著背心短褲, 我都想, 但我仔99揍, 99會幫佢著好多衫(最cold個幾日我仔著4件長就+1件羊毛under+1件夾棉, 2條褲), 我99驚佢冷親, 佢自己亦一樣(著好多衫)
尋晚我比我仔著兩件短就衫, 都熱到佢cc下, 後來就著一件, 佢就舒服晒, 點知今朝就咳啦, 我仲比99閙, 叫我地唔好再幫佢著短就衫褲!(佢最唔鐘意&最擔心 d 孫病)
其實成日著住長就會唔會影響佢抵抗力呢?
我唔想見到我仔身體變弱, 點好呢?
我仔daytime係99度, 當然要著長就啦, 每晚我揍返家又著返短就會唔會好易'seep'親?點好呢?

男爵府

呢兩日bb都係著短袖衫褲, 著咩衫多定少係取決於bb
究竟係凍定熱. 記住焗親仲麻煩過冷親.

複式洋房

twg:

其實我覺得唔係BB覺得凍著好多衫,而是你99覺得自己凍所以覺得BB都應該同佢一樣著多D衫。但如果你唔同你99溝通下會好麻煩。日頭佢著好多,夜晚你又除左。BB好難適應這種溫差。
你知香港冷氣幾勁啦,唔同夏天帶佢出街都要著棉衣咩。
其實你可否同你99講,唔好咁誇張。之前我生BB時,姑娘同我地講,BB著衫原則上就是比成年人多一件是最適合的。
你99可能年紀大怕凍,但BB凍唔凍唔係憑自己感覺,最好就是摸佢既後頸位。等到夏天中署好麻煩。BB好焗脾氣都會好燥架,我個仔就係咁樣啦

男爵府

我bb啱啱一個月多dd, 咁呢幾日咁熱應該點著 我而家幫佢著一件短就和尚袍加一件長就長身和尚袍, 兩件都係薄cotton,我覺得bb都係好熱, 會出汗!! 但如果幫bb著短就衫褲, 佢得o個個幾月, 會唔會唔好
全因為你,令我一生都佳美,你令我生命從空虛,化做傳奇,唯獨你是我拯救,我總不至死,直到永遠,從心底讚美!

複式洋房

宜家既天氣著短袖衫褲,只要唔出到風應該唔會有事,記住BB如果出汗千祈唔好俾佢對住風吹,好易傷風。屋企工人有次就係咁,搞到我仔仔傷風一個星期先好返

公爵府

我個仔呢幾日都係著短袖衫褲, 我個人都覺得唔駛俾bb著太多衫, 夠就可以了, 如果習慣著太多衫會變得好怕凍, 真係凍少少都病!

別墅

浩綸媽咪
多謝你的意見
我都同99講解過n咁多次, 佢都係覺得bb著多d穩陣d, 我地改變唔到佢嘅諗法(我大仔細時都係咁, 又因為你所講嘅'日夜溫差', 我大仔成日被我地冷病, 所以我同99會有爭執, 我而家唔想同佢嘈, 嘈都無用!)
佢都知bb比大人著多一件就ok, 所以佢著一件我仔咪著兩件'law'
佢自己個人怕涷, 亦因為佢習慣咗, 好熱好熱(eg 30幾度)都著一件簿簿地長就, 所以我仔就.......ha..ha..-->比佢著多一件!===>兩件長就/ 頂晒'lung'-->一件長就+一件短就
(我見到都覺得熱)
我除咗想呻下之外, 其實我好想知道有咩方法可以幫小朋友改善體質, 唔怕涷!請賜教!

複式洋房

如果你地沒共識既話,呢D自小養成既習慣好難話食乜就可以叫小朋友唔怕凍。你可以唔同你99嘈,佢都係好心只係方法用錯,同佢溝通下。你可以試下叫醫生或姑娘(帶BB打針時)同佢講,可能佢就會聽都未定。

子爵府

好媽媽勳章

別墅

浩綸媽咪

really really thanks for your advice, 其實我明白佢嘅用心, 佢都係好心只係方法用錯, 但我99唔會去健康院, e院等等地方(佢最怕去--驚被病人傳染), 所以我

首頁

尾頁

跳至