少年成長

跳至

首頁

尾頁

公爵府

呀仔13歲讀S2, 平時管教都係佢老豆管, 兩公婆都要返工, 放工仲要煮飯做家務, 啱啱呀仔TEST 完, 全部都唔合格, 跟住隻佬就不停一停咁鬧, 結果老豆收手機, 個手又收埋老豆部手機, 然後個仔就發脾氣入房鎖門. 隻佬又遷怒於我, 借D 意鬧埋我....

我成日咁睇, 老豆教仔我會尊重佢唔出聲, 成日話要比佢玩, 連考試測驗都可以打遊戲機, 同佢講過唔可以比佢玩得太瘋狂, 個仔跟本控制唔到收放, 就係咁一日機不離手, 大佬呀, 我有乜做錯先得呀, 又返工又煮飯又做家務, 連自己既休息時間都唔多啦, 做乜鬧埋我, 我有反應過唔可以比佢玩返太過份架啦, 唔好話我唔理個仔呀

用戶要求終止服務

回覆 月光兔 的帖子

那麼你先生意識到問題的根源嗎?

唉!幾時都係做媽媽的受罪.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

公爵府

回覆 Zen 的帖子

呀仔讀既係BAND 1 學校, 但成積真係可以用個差字嚟形容, 上年中一放手比佢自己跟, 結果都係中下成積, 今年都敢放太鬆就出事了, 一個要管, 一個要反, 終日手機不離手, 個腦同個心淨係掛住玩

大宅

佢小學時, 都係有大人跟開讀書, 功課 ??? 一上中一, 就完全自己黎 ?

公爵府

MonkeyGirl 發表於 13-12-4 12:07
佢小學時, 都係有大人跟開讀書, 功課 ??? 一上中一, 就完全自己黎 ?

有幫手跟下但鬆過小學, 諗住比佢自己試下, 點知.......

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

你老公又要鬆又要管, 好矛盾.

始終讀書時讀書, 遊戲時遊戲

測驗俾佢玩, 結果唔合格, 再收佢手機, 應該可以處理得好d

大宅

小朋友大個了,讓他自己學會承擔後果,不合格他自己會不高興, 你可以和他說說條件, 慢慢教.

珊瑚宮

引用:Quote:MonkeyGirl+發表於+13-12-4+12:07+佢

原帖由 月光兔 於 13-12-04 發表
有幫手跟下但鬆過小學, 諗住比佢自己試下, 點知.......
首先係你老公是否一路管開阿仔讀書?佢似乎唔多了解阿仔自理能力喎,否則唔會到出成績先「意外」

此外佢自己讀書態度&成績如何?係咪可以同仔分享經驗先?

中學真係靠細路自己能力應付挑戰,唔到家長陪讀催谷,早啲俾佢承擔敎訓,希望早啲調整行正路。你地做父母應該有共識,唔係出事就推莊。

男爵府

好媽媽勳章

月光兔 發表於 13-12-4 09:18
呀仔13歲讀S2, 平時管教都係佢老豆管, 兩公婆都要返工, 放工仲要煮飯做家務, 啱啱呀仔TEST 完, 全部都唔合 ...

我仔自從中一summer holiday 開始現 facebook 的 game 後, 宜家中二, 又係玩完 game 先做功課,
搞到比較夜訓, 我不停哦佢都沒有用, 大家有無咩方法呢 ?
人不犯我, 我不犯人.

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

hw1115 發表於 13-12-6 10:15
我仔自從中一summer holiday 開始現 facebook 的 game 後, 宜家中二, 又係玩完 game 先做功課,
搞到比較夜 ...

比較夜瞓 《 有沒影響儀容如出現黑眼圈咁呢? 有的話可循此方向提醒一下,要說笑方式行之。

祝成功

註:經過千陲百練上刀山落油鑊我兒已大畢並加入社會返工搵食行列

yinyin0609  你就好啦, 我就有排上刀山落油鑊  發表於 14-2-10 20:29
VCMS  恭喜恭喜   發表於 13-12-16 15:10
生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

大宅

BK Milk勳章

回覆 月光兔 的帖子

記得我兒中二時同妳囝囝差不多, 佢每晚打機打到半夜兩點幾三點, ( 真系打到老豆姓乜都吾知丫 ) 晚晚叫佢早D訓, 佢就嫌我煩, 第二朝六點幾又要起床, 所以上堂咪偷偷地訓覺lor~
C6同我都叫阿囝吾好掛住打機吾溫書, 最慘連考試.測驗都系繼續打, 點講都吾聽..... 最後我同C6講吾好再叫佢溫書, 佢鐘意玩, 俾佢玩, 但我會stop哂所有補習, 由佢hea, 晸後我們成功了~~他留班了! 自此之後他知錯了!

複式洋房

回覆 klmyim 的帖子

這樣做要有莫大勇氣,不是每個父母忍心做得到.

大宅

BK Milk勳章

wingnam-ma 發表於 14-1-1 17:37
回覆 klmyim 的帖子

這樣做要有莫大勇氣,不是每個父母忍心做得到.
其實當時真系冇晒辦法, 勸又吾聽, 鬧又吾系, 重攪到親子關系好惡劣, 最後唯有試下尼個方法, 希望等佢知道吾肯溫書, 就要承擔後果, 最後好彩佢都肯醒覺, 真系好感恩

複式洋房

不可理喻

男爵府

熱血勳章

回覆:好煩呀! 左右做人難

相信好多媽咪都同樓主一樣,鬧、打、勸、放手、做乜都無用!只有谷住度氣!而家既中學生,要求不絕、而又不肯付出!我地做父母的無論行咩政策都無法!反而兩公婆仲會嘈到拆天

男爵府

好媽媽勳章

klmyim 發表於 13-12-26 19:13
回覆 月光兔 的帖子

記得我兒中二時同妳囝囝差不多, 佢每晚打機打到半夜兩點幾三點, ( 真系打到老豆姓乜都 ...

我仔話學校要我留, 我都無辦法架 ! 死未 ?
人不犯我, 我不犯人.

子爵府

教小朋友,尤其是升了中學的,更加要小心處理。每個小朋友的性格和軟肋都不同,所以很難有一套絕佳方法去令他們明白到,要讀書時讀書,遊戲時遊戲。孩子上到中學,突然面對太多的自由,而父母在這個時候又放鬆,會令他們不知應如何分配時間。或許較好的方法,先和孩子以理服之,為他們設立時間表,告訴他們要適當分配好時間才是對自己最好的方法,打機是放鬆的方法,但不能沉迷,如不聽,就要沒收遊戲機或手機,有時父母都要強硬一點,最重要令他們學懂讀書為了自己,而非為了父母,如在甚麼科目上有很大的問題,就要認真考慮一下是否要找補習?就算找補習,也要定期看看補習是否真的適合自己的孩子。父母和子女之間要保持溝通,不是每次都用作為長輩的方式去教訓他們,反而讓他們知道長久下去,他們對不起的不是父母,而是他們自己的寶貴光蔭!

這個時候的孩子半大不小,朋輩,尤其是成績好的勸他們,效果反而適得其反,因為有時孩子心裡想,反正再努力都無法追得過好的朋友,又何必去浪費精力呢?要讓孩子明白他要比拼的從來不是同學,而是今天的自己和過去的自己比拼,盡了力就是最好,不用把目標定在太高,令自己可以一步一步地達致理想!
mc <()>

首頁

尾頁

跳至