論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

工人剛病愈就要炒, 會唔會好衰呀?

原本諗住今個星期炒咗個衰工人, 點知早幾日佢出水豆, 所以唔炒得住啦, 但係我新工人今日到香港喇, 如果工人好返即炒會唔會好衰呀? 如果係你會點做?
http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=970294&forum=16#16478563

大宅

Re: 工人剛病愈就要炒, 會唔會好衰呀?

其實原本你都諗住炒佢架啦! 況且你個新工人都到囉! 唔好諗咁多啦! 你都係覺得佢唔好先炒姐, 再唔係你咪比多少少錢佢囉

伯爵府

I think you already too good to her la.

You fire her and make all the arrangements, then she "sick", you already keep her at home until she fully recovered, you know 水豆 could spread to others ga!! You wait until she recover, you are already a good employer la! If I were you, I won't let her stay with us at home, I will send her to boarding house, until she recover, then fire her.

If her attitude and good performance, she won't be fired la, right? It is not your fault.

大宅

何必去諗衰唔衰呀?係唔係衰就唔抄?遲兩日抄咪又係抄。咪諗咁多啦。

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

唔係你衰,係佢衰,唔係你都唔會炒佢啦.
速戰速決,唔好諗咁多啦
主 賜 平 安

洋房

多謝大家既意見. 今次真係比個水豆bun打亂哂我計劃.

水豆bun前日已去了boarding house住, 佢仲好開心咁走. 其實佢第1日出豆我已想叫她出去休息幾日, 因我真係好驚會傳比我屋企人, 但agent話係違法,除非有醫生信 , 所以我第2日即叫醫生寫返封信證明她需要隔離, 同埋我要工人簽封信話她自己要求出去住, 再比埋這幾日的food allowance及travel allowance她簽收, 希望唔會出事啦.
水豆bun去boarding house個日, 佢個表妹竟然夠膽打電話到我屋企教訓我, 話我應該要比佢表姐休息, 我話唔使你教我點做, 我day one已叫她停止工作,而且亦已決定比她到boarding house休息. 佢仲"教"我要預支人工比佢表妹先, 我話唔使你講我都會比food and travel allowance佢, 但預支人工就唔使諗! 話說係因為她原先以為可以同表姐出去玩幾日, 但後來我要水豆bun留在我家休息, 所以佢唔順氣囉, 打電話來幫表妹出頭, 都痴痴地!

我而家有d擔心我炒水豆bun時, 佢個表妹會教佢玩野. 我今日都有問過勞工署, 佢地話只要唔係有薪病假期間解僱就無問題, 但就叫我小心d字眼, 費事她去平機會告我歧視

首頁

尾頁

跳至