論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

牛年勳章

菲傭放假回鄉,你地會買邊間airline的機票給她?

以我所知 Cebu 最便宜,但我家菲姐唔喜歡,又話機場細,又話人多。

philippines airline 和 cathay 係 double 價錢,仲有咩其他選擇呢?

別墅

好媽媽勳章

Re: 菲傭放假回鄉,你地會買邊間airline的機票給她?

Quote the price from Cebu Pacific, ask her to pay the difference if she wants to take Cathay or business class whatever.

侯爵府

好媽媽勳章

Re: 菲傭放假回鄉,你地會買邊間airline的機票給她?

邊到佢簡 contract 冇講要出咩airline比佢 仲之有ticket比佢米得LAW 我既中旨係”平”就得啦 仲嫌3嫌4 short架

公爵府

好媽媽勳章

佢冇野吓化? 菲港航程咪幾個鐘, 唔使咁多要求0卦?!

我工人3月初來香港時, 我十下十下買咗菲航比佢
佢第二日問我點解買菲航? 貴好多呀, 買Cebu Pacific嘛
最平最平可以去到$480+tax單程 (不過我相信呢個係low season價), 一般都唔使一千.
佢話Cebu Pacific係冇菲航咁舒適, 但唔係差到唔坐得, 冇必要浪費呢d錢喎

係啦, 一於買Cebu Pacific比佢, 要好享受就自己比囉~

virgokaren 寫道:
以我所知 Cebu 最便宜,但我家菲姐唔喜歡,又話機場細,又話人多。

philippines airline 和 cathay 係 double 價錢,仲有咩其他選擇呢?

別墅

我之前個菲姐兩年約滿買cathay比佢, 因為我唔識係邊處買, 咁未上網搵, 見其他Cebu 同菲航都差不多價錢, 所以買CATHAY, 千幾元 (新年).不過佢當時都有講唔想坐CEBU, 話好驚喎....我續佢約先買CATHAY比佢開心吓LU.....唔續佢約得閒彩佢!

你地話幾百元係來回定單程架?? 係邊度買?

珍珠宮

畀面勳章

其實我就會問左工人想要既flight schedule先. 跟住就格價. 上次cathay做promotion, 比多10kg佢地, 機票都reasonable, 咁我就買cathy比佢.

今次, 我買cebu, $1300有找來回air-ticket, 仲抵. 我工人又冇話唔想要cebu. 不過, 佢禽日上機遲到, 人地唔比佢上, 喊到c打比我叫我救佢. 我咪借左千幾比佢自己買張phil airline單程比佢同日回鄉law!!!

佢呢個教

伯爵府

牛年勳章

可能我寵壞左佢,上兩次都係同佢book philippines Airline。
旅行社話因為 cebu 無得加kg,d 菲姐唔 like 呀!
因為係第三份約,唔想大家面左左!
不過,等我再隔下價先,貴一倍真係好唔抵!

大宅

virgokaren:

我個工人又係同我續了三個約,今次第四個,之前佢回鄉我是買philippine airline,因今次佢回鄉適逢農曆年,機票超貴。所以今次我買cebu pacific,佢即是嫌三嫌四,又話人地飛機細飛得危險、又話人地機場遠等等....攪到我好似對佢唔住咁,因為我巳比了機票錢,如果唔係佢實用盡方法要我換。

點知個工人今次一去不返,又無聯絡我,預左佢返佢又唔返,攪到我踢晒腳

經過今次件事後,我覺得工人真係靠唔住,亦都無需要對佢地太好,我工人夠同我做了七年,佢一樣可以咁樣。

agent 教我以後記住係佢地放假前叫佢地寫定一封resign letter 先比佢地走,內容大致話會係x年x月x日至x年x月x日為佢地年假,工人承諾會於x月x日回港,如當日沒有出席即當自動離職..............我就係見個工人做了咁耐,無叫佢寫定此信。

原來有了此信在手,就算當天工人無出現,我都可以即刻請新工人。因hk勞工法例實在太保護d工人,所以要我 send 返封掛號信去philippine 問佢究竟會唔會再返來hk幫我手?仲要比14 days 時間佢地想清楚及回覆我

就是因為我手上沒有工人寫的 resign letter ,就算我想請新工人都好,都要浪費時間等舊工人回覆

千其唔好以為做得耐信得過,乜手續做足最好!

伯爵府

牛年勳章

Longman:

你呢個經歷真係幾慘,多謝你提醒我,我都要叫佢寫至得。
事關返左家鄉,見番咁多親人、朋友,可能會有好多變化。

佢七月頭會做個小手術,割手上一個瘡瘡(類似水瘤),我想佢順手係手術後一星期放假休息下隻手,你地覺得好唔好?會唔會一去不返呢?

大宅

virgokaren:

if i were u, 既然佢七月頭要做小手術,倒不如手術後比佢返家鄉休養。反正佢地做完小手術個樣實會扮到死死下,你都唔會咁敢叫佢做野,倒不如放假罷了!

但手術在hk做嗎?做完要否覆診?如要,可能又放唔到假喎!

七月頭是否 high season? if yes, e+ 好 book 定 cebu pacific, 因為佢地平所以好易 full.

伯爵府

牛年勳章

Longman :

你真係講中哂我心意呀!
我而家都係煩緊唔知佢幾時要覆診,正在擔心如果 book 左機票佢上唔到機我咪浪費哂D錢?
點算好?

大宅

i checked cebu pacific in mar and it costed about $1000 for ticket in june. i just checked again and it costed $1450 for the same period !!!

seems that it's very cheap if you book earlier but you have to take a lot of risk.

$1800 for both philipines airline and cathay pacific.

伯爵府

牛年勳章

唉!本來同我家菲姐商量好待她做完手術至安排放年假。
點知前日佢忽然收到封DHL叫佢盡快放假返去,話佢亞爸病喎!(咁夾時間0既?)
但 Annual leave 係佢的福利,講到咁我唔放都唔得啦!

幫佢check左機票:
1) The price of Cebu pacific is $1080/per person
2) The price of Philippine Air Lines is $1540/per person

差成$440,我問過旅行社,Cebu 又無重大事故發生過,於是決定book Cebu,同佢講佢堅持要坐菲航,話佢補差價喎!

咁今個月佢做左半個月,我講明不能預支今個月薪水,佢九日假期,我俾佢去夠兩星期(即十一日working days),但機票差價睇怕都要出糧至有得扣啦!

若然佢一去不返(都有點擔心),咁我算係餂左半個月0者,是嗎?

我今次睇怕一定要佢寫定resign letter 至安全, Longman ,有無 sample letter 俾我呀?係咪要佢親手寫?

仲有咩要注意?

伯爵府

牛年勳章

Longman & 各位

大宅

請問有無cebu的電呀,我想炒個bun,如果我炒佢,係咪不用通知佢,我買咩野airlines的機票比佢呀,thx

別墅

我想問買機票係要買open tickets 的 (for 炒賓賓), 但cebu在網上買的機票是open tickets 的嗎?

請指教.

伯爵府

牛年勳章

open ticket 應該貴d 架喎!
點解要俾 open ticket 呢?

去旅行社買 cebu 都唔過 $1100 呀!

別墅

因為我聽講被炒的賓賓可以留在香港14天內才走, 故需要買open ticket 給她, 到時可以容許她改時間.

cebu網上的機票可以book open tickets 嗎?

伯爵府

牛年勳章

我睇就唔覺有得 book open ticket,你去睇下:
Cebu online Booking

我覺得你可以問佢想幾時走,再唔係咪book一張剛好夠她留14日的機票囉!

我地點解要咁寵容佢地?
1) 政府規定最多留十四日。
2) 搵到新僱主都要返鄉下,再回來做兩年囉!
唔係規定的嗎?

男爵府

我想請問下, 我在網上幫菲傭訂機票, cebu說要影印信用卡副本, 有冇人真的影給菲傭帶走呢? 不影可以嗎?急急急
waiyinmama

首頁

尾頁

跳至