論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

牛年勳章

菲傭放假回鄉,你地會買邊間airline的機票給她?

以我所知 Cebu 最便宜,但我家菲姐唔喜歡,又話機場細,又話人多。

philippines airline 和 cathay 係 double 價錢,仲有咩其他選擇呢?

伯爵府

牛年勳章

Re: 菲傭放假回鄉,你地會買邊間airline的機票給她?

可能我寵壞左佢,上兩次都係同佢book philippines Airline。
旅行社話因為 cebu 無得加kg,d 菲姐唔 like 呀!
因為係第三份約,唔想大家面左左!
不過,等我再隔下價先,貴一倍真係好唔抵!

伯爵府

牛年勳章

Re: 菲傭放假回鄉,你地會買邊間airline的機票給她?

Longman:

你呢個經歷真係幾慘,多謝你提醒我,我都要叫佢寫至得。
事關返左家鄉,見番咁多親人、朋友,可能會有好多變化。

佢七月頭會做個小手術,割手上一個瘡瘡(類似水瘤),我想佢順手係手術後一星期放假休息下隻手,你地覺得好唔好?會唔會一去不返呢?

伯爵府

牛年勳章

Longman :

你真係講中哂我心意呀!
我而家都係煩緊唔知佢幾時要覆診,正在擔心如果 book 左機票佢上唔到機我咪浪費哂D錢?
點算好?

伯爵府

牛年勳章

唉!本來同我家菲姐商量好待她做完手術至安排放年假。
點知前日佢忽然收到封DHL叫佢盡快放假返去,話佢亞爸病喎!(咁夾時間0既?)
但 Annual leave 係佢的福利,講到咁我唔放都唔得啦!

幫佢check左機票:
1) The price of Cebu pacific is $1080/per person
2) The price of Philippine Air Lines is $1540/per person

差成$440,我問過旅行社,Cebu 又無重大事故發生過,於是決定book Cebu,同佢講佢堅持要坐菲航,話佢補差價喎!

咁今個月佢做左半個月,我講明不能預支今個月薪水,佢九日假期,我俾佢去夠兩星期(即十一日working days),但機票差價睇怕都要出糧至有得扣啦!

若然佢一去不返(都有點擔心),咁我算係餂左半個月0者,是嗎?

我今次睇怕一定要佢寫定resign letter 至安全, Longman ,有無 sample letter 俾我呀?係咪要佢親手寫?

仲有咩要注意?

伯爵府

牛年勳章

Longman & 各位

伯爵府

牛年勳章

open ticket 應該貴d 架喎!
點解要俾 open ticket 呢?

去旅行社買 cebu 都唔過 $1100 呀!

伯爵府

牛年勳章

我睇就唔覺有得 book open ticket,你去睇下:
Cebu online Booking

我覺得你可以問佢想幾時走,再唔係咪book一張剛好夠她留14日的機票囉!

我地點解要咁寵容佢地?
1) 政府規定最多留十四日。
2) 搵到新僱主都要返鄉下,再回來做兩年囉!
唔係規定的嗎?

伯爵府

牛年勳章

mchan 寫道:
我想問下呢間Cebu Pacific是什麼airline? 安全嗎? 我剛剛check九月份單程機票, 連tax都只係$4xx, 咁平? 有無搞錯?

係呀!越早book越平!agent 講的,因為佢一班機有不同價錢的機位,當然係越平的位越少啦,所以早book至有得平。

我家菲姐話唔like佢d機老喎!但我上網seach過,唔見有發生過意外事故播!
中央社馬尼拉三日專電】

菲律賓一家由華人家族經營的航空公司,為慶祝成立十週年紀念,推出國內航班一律十披索(約新台幣六元)的單程優惠票價。

吳奕輝家族經營的宿霧太平洋航空公司表示,6月20日至10月18日期間,往返菲律賓國內各點的單程機票僅售十披索,共有十萬個座次回饋客戶,購票期限從今天起到3月8日截止。

十披索的機票並不包括稅金及其他額外收費,這是菲律賓商業航空史上創下的最低票價紀錄。

宿霧太平洋航空公司是菲律賓第二大航空公司,規模僅次於陳永栽經營的菲律賓航空公司。今年一月至二月,該公司的乘客人次成長18%。

【2006/03/03 聯合晚報】

我上星期問價都係6xx,連稅唔駛$1100。
坐菲航要補多$480,我收番菲姐$400,費事寵壞佢!
再補送兩個gameboy games 俾佢兩個仔,算數!

伯爵府

牛年勳章

濤兒 寫道:
想問係Cebu Pacific網上訂機票, 係咪佢出到O個日某班機俾你揀就等如有位, 因為我將要訂來回香港馬尼拉, plus一程來回domestic flight, 擔心訂完一程再入去攪另一程又話冇位就麻煩.

其實你咁複雜,不如搵agent book,唔貴得幾多。
我上星期經agent 問的價:
The price of Cebu pacific is $680 + around $370 tax + $30 administration= $1080/per person
Deadline:14 MAY 1400

The price of Philippine Air Lines is $1145 + around$370 + $30 administration = $ 1545/per person
Deadline:14 MAY 1400

你上網check下係咪差唔多?

伯爵府

牛年勳章

係,香港<---->馬尼拉雙程機票。

咁你book的是單程定雙程?
真係幾平喎!

我昨晚試過online book,唔知點解 tick 左 return,但佢計數計兩程?即6xx+7xx=14xx?
點買架?我想學下。

濤兒 寫道:
想問下你個價錢係咪only HK來回Manila, or plus一程內陸機呢?

其實我尋日終於係Cebu Pacific網上訂機票, 做緊promotion, HK<->馬尼拉連稅$6XX, 加埋內陸機都係~$1,000. 真係好抵!! :lol: :lol:

伯爵府

牛年勳章

Dino RoosterMum P囝囝

PM 左 Agent 資料俾你。
係大公司,好方便架,唔駛去出機票,係eticket,合哂我呢種懶人!

(利益申報:我唔係果度職員,不過個Agent我幫趁左好多年,服務良好,但我唔肯定佢有無佣金的,當然,我都希望佢業積好,受公司讚賞啦。)

伯爵府

牛年勳章

各位:

PM 哂資料給你們,收唔到請通知我。

伯爵府

牛年勳章

濤兒 寫道:
唔係好明咩計兩程喎, 佢6xx+7xx, 會唔會係airfare+tax呀?
你試玩咩日子架? 可能唔係promo期內, 所以貴d ?-(

麻煩你都pm定agent既資料俾我丫. 第時完約etc.等都有用. Thanks. :lol:

PM 左俾你啦!

我試21/5 from to manila,4/6 from manila to HK
佢計我兩程錢的,21/5 $6xx + 4/6 7XX 咁囉!

係咪我去錯地方book呢?
可唔可以俾條link我?

伯爵府

牛年勳章

hoeve 寫道:
想問下知唔知出發去PHILIPPINE那日 & 由philippine返hk個日係當bun bun放緊AL定係返工,扣唔扣佢假?

我家菲姐29/5 20:00 至返到香港,我計埋佢果日放假。

伯爵府

牛年勳章

par3186 & DouMiMa,

PM to u both, please check.

伯爵府

牛年勳章

都係果條 link,我試左了,如 book 一個月後,雙程價$1050。
都OK!Thanks!

[quote]
濤兒 寫道:
咁又未必係唔

首頁

尾頁

跳至