樓市動向

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問將軍澳好唔好住, 係咪好潮濕, 空氣差唔差?

大宅

好媽媽勳章

Re: 請問將軍澳好唔好住, 係咪好潮濕, 空氣差唔差?

前兩年住過維景,超高層全海,當年香港好潮,結果我買左兩部抽濕機,一部廳一部房。有一次,出街唔記得關window,放係window 台上既 remote control,全部好似俾一盆水淋落去咁濕晒,有一個仲壞左。不過,人地話呢兩年好d,無咁潮。如果你有駕車用維景條私家路,應該會見過一個壯觀既景象就係有一團霧集結左係維景咁多座樓既最高個幾層散唔到。

複式洋房

05 年HK 係好潮濕. 相信大部份HK 人 都記得.

我住將軍澳多年. 住過 2 個屋苑. 前者 6年啦. 都沒有開過抽濕機3 次. 05 年 就開過啦. 果年真係好濕.

06, 07 又唔覺. 地板和 牆身都未試過出水. OK 啦.

<我住的屋苑不是海景, 可能好D掛. \>

複式洋房

之前住大埔,一到回南天,電梯大堂牆身,地下,都會好似被水淋完一樣。記得2000年初,還因天氣反常,整個香港都極度潮濕,全城搶購抽濕機,現貨全部售清,我訂了貨要三日後才可送來,最後貨送到時,天氣已經正常過來,所以抽濕機買了回來未用過。後來過了兩個月,要搬到將軍澳,心想死梗,因將軍澳是出了名潮濕的,但心想有部全新的抽濕機看門口,所以無有怕。但搬來都已經七年多了,回想原來從未因天氣潮濕而要開抽濕機,只是有時天陰,把衣服掛在廁所時會作乾衣用。
我是對正藍塘海峽的,可能是有海風吹散潮氣吧!
05 年都無開過機!
我覺得空氣very,very好!

hat 寫道:
05 年HK 係好潮濕. 相信大部份HK 人 都記得.

我住將軍澳多年. 住過 2 個屋苑. 前者 6年啦. 都沒有開過抽濕機3 次. 05 年 就開過啦. 果年真係好濕.

06, 07 又唔覺. 地板和 牆身都未試過出水. OK 啦.

<我住的屋苑不是海景, 可能好D掛. \>

複式洋房

係呀 好氣真係 VERY GOOD.

另外就係 交通 對我來說真係很方便. ( MTR )

SHOPPING CENTRE 就更加不用講

除了交通另一樣對我是10 分重要 就是 $$$$$ (將軍澳樓價相宜. )

民房

嘩...大家都住將軍澳,乜您地個邊唔濕,咁好既!

我響將軍澳寶琳站個邊住左成十幾年,我住18樓,年年一濕度高、霧水重啲,走廊啲牆就出汗咁,成塊牆都一粒粒水,利害啲就一條條水痕,啲水流落黎架!
屋入面啲衫就咁晾,好多日都唔乾,一定要開抽濕機!
響地下望上去,真係唔見晒啲樓頂架!

同埋,老實講,而家將軍澳空氣無以前咁好lu~~

複式洋房

複式洋房

我阿妹都係住寶林新都城

複式洋房

我以前住果度向正西北. 15樓以下. (西斜) 說真的一D 都唔濕. 不過係勁曬. D , 曬衫一流. (有埋太陽味) 我地果時係用牆紙. 到搬走D牆都沒有濕過.

不過真係好曬好熱. (夏天一定要冷氣)

後來搬了都係將軍澳. 今次高D 和 向東. 是比較濕. 不過就沒有咁熱/焗.

我估潮濕與否是和方向有關係.

複式洋房

我曾經住過新都城向東北,冇你所講

民房

唔好住, 好潮濕
kanaschoi 寫道:

複式洋房

我住左十幾年, 講真, 而家比起十幾年前好左好多, 因為d 樓多左, 變得無咁濕, 新區即係將軍澳mtr果邊會比寶林mtr果邊濕d, 因為近海, 如果住, 一定要有抽濕機, 唔係d衫浪九年都唔乾.

首頁

尾頁

跳至