跳至

首頁

尾頁

大宅

保嬰丹一問

想問下點樣比BB食保嬰丹,沖落奶OR開水呢,若果開水,開幾多安水,同埋BB應該唔肯一次過食O西,O甘係唔係間中當比水佢飲呢

侯爵府

Re: 保嬰丹一問

nonono, 去買支餵 BB 食藥既針筒~

先將 4/5 支熱水 pump 入去針筒到, then 又再 pump 返落去一個 BB 專用既碗仔... 再放保嬰丹攪暈... then 又再 pump 返入去針筒到~
done~ 可以少少, 少少 pump 比 BB飲 lu~

p.s. 我個人經驗... 最好餵奶前 45 - 30mins 餵保嬰丹~ 如果唔係遇上 B 仔嘔奶, 就前工盡費~

大宅

咁我想問下你地呀b食左保嬰丹係咪真係好d? 我呀b好多肚風呀, 用保心安油整熱隻手放落肚對佢黎講都無乜用, 咁保嬰丹可唔可以去肚風架? 如果比佢食, 要幾耐食一次架? 食保嬰丹又可唔可以飲開奶茶呢? 我依家只係比過米水呀b飲咋, 其他乜都未試過, 請指教.

大宅

如果食保嬰丹就唔好飲開奶茶呀!! 通常我個bb係打針前食一次, 都係食半樽, 因為d針會另到個bb好"操", 我覺得好好囉, 你都可以try呀!!

侯爵府

肚風? 食左好好多~ 我個仔 D 肚風多到隻眼白都藍晒~ 你留意下...如果你個 B 眼白帶藍色的話... D 老人家話即係有好多風響個肚仔~

我個仔食左保嬰丹 (一定要余仁生) 之後, 就起勢放屁~ 之後眼白就正常返 lu~

我係買左 1 盒 (ttl: 6支) 比佢食... 分開2星期食, 每星期連續食 3 日, 每次1支 (當時就快滿月)

之後見佢好左就無食 lu... 不過久唔欠見佢條氣唔多順 or 夜晚訓得唔好, 就會比佢食一支...

你禁快就比開奶茶同米水 B 仔?

我條村 D 婆婆同我媽媽都話... "開奶茶"用黎清熱氣~ 唔一定要飲... 要飲都 3個月先~

"米水" 最好厭奶期先出動~ 除非 你個 B 偏瘦啦~

另外, 我條村 D 婆婆同我媽媽都話... BB 仔唔可以飲 "薏米水".... "薏米水"只可以比 BB 女飲~ 我問佢地點解... 佢地只係話 "我唔知 wo, 總之前人教落啦"

大宅

我個女就係多風到眼白藍, 個肚仔都谷起, 仲成日扭計, 夜晚又訓得唔好, 就係因為佢好肚痛同多風呀!!
連食3日? 個盒係咪寫明咁樣食架? 佢未食過架喎, 連食3日怕唔怕呢? 不過我真係想佢快d無事.
開奶茶我未比佢飲, 人地話最好3個月先開始飲, 我個女依家2個半月, 我唸住遲小小先比佢飲, 不過人地話開奶茶係清熱架, 咁奶粉熱氣架嘛, 人地教我2星期比佢飲一次.
米水都係清熱架, 又健脾, 人地話係好野黎喎, 每日飲一次ok架喎, 不過我都唔係日日比佢飲, 我一星期先比佢飲幾次...sofar飲左都無乜特別!

侯爵府

其實... 余仁生 D 人話... 可以一次過比 B 仔食晒一盒, i.e. 連續食6日... 不過... 我有 D 怕, 所以就住黎食囉... 不過都一開始已經連食3日 lu... 我個人認為...中藥麻... 唔同西藥, 唔會一次見效~

如果你擔心的話, 你比佢食2日先囉... 再停幾日... 下星期再比佢食 2 日... 再停幾日... 下星期再比佢食 2 日...都得嫁 wo... 因為其實個指示無教你點食... 佢唔係教你個 B 幾大就食幾多支 only.

D 老人家話, 有需要咪食囉~

p.s. 食左保嬰丹之後, d bu bu 顏色會變做深綠色嫁~

大宅

咁我又想問下, 你個仔多肚風, 咁會唔會都係扭計d呢, 因為我見我個女真係好辛苦, 佢會肚痛到好似"吳工彈"咁架, 又成日喊喎, 我覺得佢好慘, 我試過帶佢睇左兩次中醫(一星期睇一次) 食完d藥係不斷放屁, 但之後又黎過, 攪到我頭都痛埋! 之後有d人教我比保嬰丹佢食, 我見你地又話食左work, 所以我又想試下囉.....咁等我今個星期六去買黎試下先, 唔該晒你既意見!

侯爵府

Karryho...

你個囡囡... 係唔係..."喊八囉" 果種肚痛呀..

因為我個仔係有肚風, 不過唔會摟計嫁... 佢未食保嬰丹前...都會成日去大大好 "新苦", 成日放屁同肚漲, 仲有眼藍... 食左之後呢... 就無肚漲, 去大大都快左, 眼白白返...只會想大大之前會放屁~

你個女, 係唔係日日響差唔多同一個時候先摟計嫁同肚仔痛嫁...如果係...你食咩都無用嫁... 因為呢 D 叫..."喊八囉", 要到3~4個月先會自己消失嫁 wo...

大宅

我聽人講, ..."喊八囉"唔係咁架, 係日頭訓, 夜晚先開始喊, 喊到天光架喎, 我個女就唔係囉, 佢係成日都好"蚊憎"咁樣, 成日都"典"下"典"下, 跟住就放屁啦, 所以我知佢係肚痛同肚風囉...
仲係佢又訓得唔好, 日頭都唔係訓得多, 夜晚又唔可以一覺訓天光, 半夜一定醒下, 要比奶咀佢拍拍下先訓得返, 一晚醒幾次架, 攪到我地兩公婆2個幾月黎都無覺好訓!

侯爵府

oh.. icic... 其實我見好多媽媽既 B 仔日頭都唔係好訓 (including 我自己個仔)~

咁...你比佢食啦... 如果你大膽 D 試... 不如食3日啦... B仔2個月... 係食1支~ 反正已經咩都試晒都唔得的話... 咩都要試嫁喇~ 陰公~

我個仔...日頭都係唔訓... 所以夜晚都肯訓... 9點訓, then 一訓訓6hrs, 3點起身飲奶, 再訓到朝7點, 如果我跟住我個仔一齊訓... 都叫有得訓下...

加油呀... 其實如果你個女咁既情況... 如果保嬰丹都唔掂... 抱住訓可唔可以訓多幾個鐘呀...

我呀仔...初初果個月, 因為又痰,又鼻塞... 一訓低就透唔到氣... 佢訓唔到時, 我又訓唔到... 最後咪抱住佢搵 D 枕頭 "long" 住雙手呀卸下 D 力呀......一齊響張大班椅到訓囉... 起碼都叫有得訓~ 滿左月, 就可以自己響床仔訓~ 不過做媽媽既... B 仔訓得幾好都好... 都係要起幾次身睇 B 嫁喇~

B 仔唔舒服... 再 stupid 既做法都要試嫁喇~

別墅

早日前BB喊得好勁,比左半枝立刻收聲
http://www.babyhome.com.tw/bb/267780

大宅

其實我個女日頭都訓得唔係咁好, 小小聲就醒...
無錯呀, 我已經差唔多咩方法都用齊啦, 但都見佢無乜好轉, 用保心安油啦, 米袋啦, 中藥都食埋, 我都唔知有咩可以幫到佢, 我會試呀, 我會先試1-2日睇佢有咩反應先再決定比唔比埋第3日佢, 如果食左2日有好轉既, 咪食埋第3日囉, 我都想佢快d無咁辛苦架, 見到佢咁樣我都好心痛架...
我個女同你個仔差唔多, 又係一覺訓到6個鐘, 都係9點訓到3點咁上下, 但我會12點比餐奶佢食, 希望佢可以訓到第二朝6點, 但佢都係訓唔到, 佢唔係肚餓, 總之佢就係起身訓唔返, 要我比奶咀佢...
抱住佢訓..我又唔想, 我驚整慣晒, 第日放唔返落床, 但我試過有時放假就攬住佢訓晏覺囉, 佢會訓得好d, 但我都唔敢成日同佢訓, 驚佢痴慣人, 總之見到佢咁"蚊憎", 我自己都好唔安樂...

侯爵府

我初初都有 12點叫醒佢食奶嫁...點知仲衰...2個鐘起一次身~ 所以之後都唔叫嫁喇... 咪3點齊齊起身囉~ 點都叫有得訓下麻...

我 B 仔佢最大問題係驚...壓幾多米袋, 枕頭, 被仔... 都無用
初初我抱左成個月... 不過其實 B 仔抱住訓, 佢自己都唔舒服嫁... 最後我地見佢頭仔拎得幾好, 就趴轉佢訓囉... 佢自己都肯落床訓嫁~ 再食保嬰丹, 驅風, 清痰定驚~

你 B 仔會唔會唔鍾意同一個姿勢訓太內呀... 我呀仔好攪笑嫁... 要轉姿勢嫁~

唉... 做媽媽係咁嫁喇... 今日既慘況, 他日, 你會回味嫁喇~
加油呀~

大宅

哎..都無用啦, 12點比完佢食, 佢有時2點幾又醒下, 5點幾又醒下, 佢唔係肚餓架喎, 佢只係醒左訓唔著咋, 比奶咀佢佢又訓返, 有時佢就成日跌奶咀, 一跌又嘈一跌又嘈, 真係唔知幾時先唔駛過依d日子...
我呀b都係架, 米袋, 枕頭, 被仔, 乜都用過啦, 都係唔得...但你話爬轉佢訓我就真係唔敢, 我驚佢抖唔到氣呀...乜保嬰丹可以清埋痰架? 咁又ok喎, 我個女3樣都中晒, 又有風, 又有痰, 驚唔驚就唔知佢啦, 總之訓得唔好啦, 唔知係咪有時呀爺講野大聲嚇襯佢, 衰到死, 有細路仔都唔細聲d, 好在我地下星期一搬啦, 可以比返個清靜既環境我個女...
轉姿勢? 好難啦, 攪醒左佢發顛都似, 佢會好"蚊"架, 所以佢訓左我係唔會掂佢架...
我生之前真係無唸過會有咁多問題發生架, 之前見我家姐個生, 我老公呀哥個女, 個個都係乖bb黎既, 又無乜特別野發生喎, 點唸到自己個女會咁喎, 見到佢咁, 我個心又唔安樂, 又心痛喎....不過我老公都係咁講, 佢話依個係階段黎架, 第日老左你就有排講架啦, 講返以前湊個女幾辛苦..哈哈!! 你都要加油呀!! 係呢, 我見你個仔大我個女幾日咋喎, 你個仔係咪年初一bb黎架?? 我個女年初五架, 正正預產期出世.

侯爵府

yeah!! 我個仔都係正正預產期出世大大大大年初一!!!

humm... 我都擔心趴轉佢嫁... 不過我見好多朋友特別係鬼佬... 一出世就趴嫁喇... 我咪試下囉~ 又 work wo... 禁啱有個朋友又送左個呼吸 detector 比我... 我就放心D lu~

保嬰丹可以清痰, 不過唔係話好好囉... 如果真係好多痰, 要食 余仁生"候早散"嫁喇... 不過你都係試左保嬰丹先啦...

我個仔飲 A+ 飲到 D 痰積住晒... 所以同佢轉左奶粉... 再比佢食 余仁生"候早散"~ 先叫治標又治本咋~

你 12點唔好叫醒佢喇, 不如佢9點食完奶, 訓左... 你馬上沖涼一齊訓仲好啦... 你知啦..大人訓 3~4個鐘已經好唔同...好夠訓嫁喇...

我都係一日間斷地訓4~5個鐘... 而家都仲響到~ 返到工嫁~

哈哈哈~

大宅

咁你bb響邊間醫院出世架, 我bb響QE出世架, d nurse同doctor勁好人呀!!
爬轉佢訓, 我唸要等我搬走左先可以試, 依家我同奶奶住, 如果我爬轉呀b訓, 佢一定嘈啦, 等我下星期搵個星期六日試下先, 睇下又會唔會好訓dd...
"候早散"我聽過, 不過d人話食"候早末"好d, 不過我唸我呀b暫時唔需要食住, 先要清左佢d肚風先, 我都會試左保嬰丹先, 一樣一樣黎...
我12點比奶佢食係想佢知道要到第二朝6:30先有得食, 佢依家都ok架, 佢係起左身,但唔係叫食奶囉, 所以都叫介左夜奶掛...
我同我老公都係呀, 晚晚訓得5-6個鐘, 仲要唔係一覺訓, 都幾係野呀..咁我都仲響度, 仲返緊工!! 希望快d可以一覺訓天光啦!!

侯爵府

我個 B 響 PWH 出世... D 姑娘?! 一D D 啦...

你不如試左保嬰丹先, 唔得先 爬轉佢訓啦... 仲要唔好餵完奶趴 wo, 死 B 嫁~ 你真係試的話... 一定要日頭 wo... 你地可以睇住佢.... 夜晚唔好喇... 危險呀~

yeah~ "候早末"... 100% "候早" 麻~

唉...努力啦~

大宅

Ronica Kwok,
我個囝都係大年初一係PWH 出世喎.. 可能我們係醫院已經見過..
url=http://www.TickerFactory.com/]

侯爵府

係?! 我響8E 既 window side wo~

e? 8E果陣時... 好似得 2, 3個 B 仔咋 wo.. 大部份都係 B 女...... 你會唔會係...響我對面床... 開刀果個媽媽呀~

p.s. 我年初二就出左院 lu~

tammyhw 寫道:
Ronica Kwok,
我個囝都係大年初一係PWH 出世喎.. 可能我們係醫院已經見過..

首頁

尾頁

跳至