在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

Del

Del

複式洋房

Re: 好似好冇地位咁......

無, 做個稱職的全職媽咪是不易的o

親戚朋友怎看由他吧! 最緊要個家開心快樂, 我對自己很滿意, 但仍有改進的地方o

老套講句:[自己都睇唔起自己, 又怎叫人睇起自己呀!]

我都是離職了8個多月o

大宅

hello:

really like you say老套講句:[自己都睇唔起自己, 又怎叫人睇起自己呀!]

Yes! don't worry ka... I have a little bit sad at the beginning.... but now I think it is not a easy ""work"" to being a full time mama. it is much more harder than being a office women la....

I think Hong Kong people is so strange.. because so many of them will thought that after you born a bb you should have a job and money is the most important thing in the family... just give the job to the maid is ok....

but I really think that my bb must like me to take care of her instead of hire a maid to look after her...

no one is better than us
add oil la....

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

不知幾開心~又自由~ha~
慢慢黎啦~唔好諗埋一邊~放鬆d!!
好d同朋友傾下計,耐唔耐湊bb出下街甘~

我係full time mami--5個月

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

樓主

我就快辭職喇, 我又唔怕比人睇低喎, 講真, 打工, 點都好, 一定有氣受, 你可以調轉諗, 當佢地趕緊 project 比人卒緊時, 你就陪住可愛既bb輕鬆度日. 雖然總會有辛苦既時候, 但係, 工作既壓力, 真係冇得比.....

大宅

我明白妳心情,我剛離職3星期,都有種失落感,好似無左自信,但每日同亞仔返學放學,係佢身邊,佢都話好開心,真係好值得!

別墅

我都有低落ga時候,自己無份搵錢,有時行街見到d自己好鐘意ga野,即使價錢唔貴,我都唔敢買,唔係因為我慳,係因為我覺得而家用緊ga錢我無份攢,平時飲飲食食ga錢已經成為老公ga一個負擔,如果我再買d無為野唔知老公會點諗.但有一次我女女病左,我好緊張,定時定候餵食藥,一晚醒幾次看bb,雖然無工返,但都覺得幾累,可能老公都覺得我辛苦,有一日佢放工返來就同我講左句辛苦晒!自從o個日起我就成日都聽到佢同我講多謝晒!唔該晒!辛苦晒!等等ga感激說話.原來我o係老公心裡係好重要的,我而家識諗了,我為尼個家所做ga野係有人應同的.你都唔好亂諗野了,我地真係好偉大,子女第日係乖定曳有大部分機會係操縱o係我地手,所以你要努力呀!
:mrgreen:

大宅

好媽媽勳章

Del

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

唔會呀, 係人都知做全職媽咪辛苦過返工, 我辭職果陣d同事都話我勁呀, 咁都捨得...
foreverbb 寫道:
就快做全職媽媽,本來應該好開心,但係冇左份工,我怕外人會睇低我......話晒係工作上好多人都會尊重我,賺到錢,人都好似有自信D......各位全職媽咪,你地會唔會有咁既想法?

別墅

B仔快2歲, 老公話等B仔入學前, 都會比我做全職媽媽, 其實B仔一出世時我已經想全職湊B, 但老公對我無信心, 唔比我自己湊. 但現我又怕無左份工作時的空虛感, 其實自己都會識講"自己都睇唔起自己, 叫人點睇起自己", 做全職媽媽好偉大! 但係原來第一個人睇唔起自己的, 竟然是自己父親!!! 由細到大佢都睇吾起自己人, 成日羨慕別人的女兒好,(又唔見得我羨慕別人的父親好). 佢的想法是搵得錢少先會唔做工, 在家湊仔! 或者佢怕我第時無錢比佢, 有個這樣思想的阿爸, 是我一生遺憾!!!
珍惜眼前人

別墅

有工作時都要兼顧家務, 未有BB時, 我一放工就趕去買菜. 回家煮飯. 洗衫,打掃. .... 未停過, 好似做兩份工咁. 但始終都比自己人睇唔起... 包括自己娘家... / 62.99.. 等.. 我成日都覺佢地估我搵錢比老公少, 老公做野堅要過我, 我自己做死都無人可憐... 就連返自己娘家食飯, 阿媽第一時間都只會給我老公裝湯飲.(飲完先發覺原來得返一碗, 都唔問下我先 ).. 總之我宜家有份工都無地位, 第時無份工就更加要睇人面色...... 但係我真係又好唔想再做宜家呢份工, (似雞肋), 好想自己全職帶大B仔...... 心情極複雜... 矛盾... 好想... :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-(
珍惜眼前人

複式洋房

唔經唔覺做咗全職媽咪第五年.
起初,呢個決定係唔容易架,
我足足考慮咗年幾時間.
我的担心主要係兩樣野, 例如:
覺得失去安全感(自己無收入,如果老公有事,經濟會成問題);
怕親人朋友睇唔起自己(以為我想唔洗做,等老公養)等.

不過, 我老公好支持我,
佢一向都話細路一定要自己帶返,
起初我想睇下找人幫掂唔掂先,
不過,發覺細路係自己的,
人地最多會照顧佢起居飲食,
只有做媽咪的,
才會比佢真正的愛,
所以最終都決定辭咗份工,
至到依家.

如果你帶住一份使命感去做,
你會義無反顧,
人哋唔明白,
如果係真正關心你的人,
咪試下講比佢地知你的睇法同感受,
佢地多數係會理解的,
因為我試過啦,
佢地仲會返過來鼓勵我.

親人唔支持有時最傷害到我地,
我老豆起初都唔支持,
不過慢慢都接受咗,
見我個仔越大越懂事,
都再無講野.

各位全職媽咪,
比心機啲,
開揚啲,
凡事向積極處想,
我地好好好重要架,
知無!

AhLing :wink:

別墅

絕對唔會怕人地唔專重自己同埋唔會怕人睇唔起自己的,做全職媽媽其實我覺得好偉大的,同埋唔係個個人可以做到的,當自己可以選擇可以做時應該開心同埋珍惜,人地點睇全職媽媽都唔重要,重要的係有老公支持同埋湊小朋友開心就係快樂事,其他人講的及不好的眼光咪由佢地囉,開心係最重要的大前提,加油啊,今天的努力付出,是建立我們同小朋友的好關係,那有誰可比起媽咪一手一腳湊更好呢!
可愛囡囡"教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離"。箴言22:6 我的寶貝囡囡最喜歡笑! :-D :-P 孩子若生活於... 接納中, 他學會愛 分享中, 他學會慷慨 讚美中, 他學會感激 鼓勵中, 他學會充滿信心 誠實中, 他學會什麼是真理 公平中, 他學會什麼是正義 :-P :-P :-P :-P :-P :-P

大宅

***各位全職媽咪,比心機啲,凡事向積極處想,我地好好好重要0架***
唔經唔覺做左全職主婦4年la,亞女都3歲幾,基本上都幾開心,經濟問題梗係要注意多d,所以買少好多野,不過掉返轉頭想下,咁都係好環保的,以前買埋買埋好多時都冇用過就捐比回收箱,有時想送比人都冇人要,而家仲好啦,買少d野,屋企都多d空間

大宅

Hi

I also the full time mami for 5 mths, ok wor, I feel much busy than before, cos need to take BB to playgroup and prepare the meal for her, sometimes need to go to beach or playgroud. My daughter much closed to me than before.
http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/shushuashley/album?.dir=/f23bscd

大宅

janet818 寫道:
有工作時都要兼顧家務, 未有BB時, 我一放工就趕去買菜. 回家煮飯. 洗衫,打掃. .... 未停過, 好似做兩份工咁. 但始終都比自己人睇唔起... 包括自己娘家... / 62.99.. 等.. 我成日都覺佢地估我搵錢比老公少, 老公做野堅要過我, 我自己做死都無人可憐... 就連返自己娘家食飯, 阿媽第一時間都只會給我老公裝湯飲.(飲完先發覺原來得返一碗, 都唔問下我先 ).. 總之我宜家有份工都無地位, 第時無份工就更加要睇人面色...... 但係我真係又好唔想再做宜家呢份工, (似雞肋), 好想自己全職帶大B仔...... 心情極複雜... 矛盾... 好想... :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-(
[size=medium]你唔好比咁大壓力自己啦,自己湊番自己個小朋友有咩問題呀,完全唔需要同任何人交待,最多問下老公,至於你亞媽果度,你係咪多左野唸呢?我亞媽同你亞媽都係第一時間照顧左我老公先ga,原來係亞媽一番苦心,佢話:"我對你老公好,你老公就對你好d啦!!"
心銘開心遊樂園寶貝心銘豬

別墅

加油呀!!!!!

別墅

To: 心銘媽咪

多謝關心!
珍惜眼前人

大宅

foreverbb,

我好明白你嘅感受,我由一開始有左就冇返工,到而家接近7個月啦!我同你一樣,有時都好介意人地嘅說話,到而家都未適應到。

仲有,我都唔習慣洗老公d $$,而家先知自己搵自己洗係好幸福嘅事。

最近有時總係唔開心,有時會喊,都可能同呢d感覺有關係。我都估唔到自己咁耐都適應唔到。

而家唯有希望呢2個月快d過,bb出世後就有排忙!

民房

hi

各位全職媽媽你們好,我成為全職媽媽半年了.心理和生理(時常的疲倦),還有待適應.
最大問題是我老公不大支持我作全職媽媽,因為他要完全負擔6299生活費及供他們層樓(!!!!!),心理有很大壓力
:tongue: $$暫時不是問題,(現在租樓住), 不過完全沒有儲蓄.所以我也打算bb讀nursery,便出來工作.這點我已一早告訴他.不過,他近日常"提醒"我,$不夠及想早日買樓,... ...
平日的家務,他不會大幫手,bb又很"次"身,加上買菜煮飯,做不完的家務,的確比以前返工辛苦百倍 :-( :-(
我時常提醒自己,現在負出的一切,都是為了bb的健康成長,媽媽帶的BB,一定是最開心的.我的幾年換她一生好基礎,值得!值得!
aSa豬媽媽,我很認同你說自己賺自己洗是很暢快!!

首頁

尾頁

跳至