跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB食粥仔/糊仔多過食奶, 点算好??

過去3星期, bb 食粥仔/ 糊仔可以一餐約150ml -180ml, 但係奶量就唔多, 有時全日計埋唔夠600ml, 要唔要減少粥仔/糊仔量 ???
bb一日飲食時間表
5:30 (有時6:00) 奶 120ml -150ml(有時可以200ml)
9:00 奶 90-120ml
12:00 米糊 (120ml /150ml奶溝) 加埋
果泥/菜泥之后約150ml / 180ml
3:00 奶 70-100ml
6:00 魚粥/ 菜泥面条+魚肉 (約180ml)
8:00 奶 160ml-210ml (食完奶就訓)

大宅

Re: BB食粥仔/糊仔多過食奶, 点算好??

car,

唔駛減,只要bb肯食咪得囉∼
有0的bb3個月就唔食奶,
要食其他野∼
只要bb吸收到足夠營養就得勒∼

carrianywh 寫道:
過去3星期, bb 食粥仔/ 糊仔可以一餐約150ml -180ml, 但係奶量就唔多, 有時全日計埋唔夠600ml, 要唔要減少粥仔/糊仔量 ???
bb一日飲食時間表
5:30 (有時6:00) 奶 120ml -150ml(有時可以200ml)

複式洋房

kathy

多謝你噤快复我, 噤我就唔減佢粥量, 因為之前聽醫生講bb最少每日要有600ml 奶量, 攪到日日都計住計住, 佢一食少左奶就驚佢唔夠營養。

kathylam82 寫道:
car,

唔駛減,只要bb肯食咪得囉∼
有0的bb3個月就唔食奶,
要食其他野∼
只要bb吸收到足夠營養就得勒∼

[quote]
carrianywh 寫道:
bb一日飲食時間表

[/quote]

洋房

大家好!我的BB都是06年8月出世,他也是食粥仔多過食奶,每天食兩餐粥 (total 400 - 500ml) 和 total 300幾ml至400ml 奶。不過他現時體重只得15.8磅(男仔..已是底線),平時很活躍,隻腳無時停但很貪睡,吃完之後無幾耐又要睡。

請問9個月的BB是否仍然很貪睡,平均每天要睡幾多個小時? 怎樣可增磅?

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 畀面勳章

我個囡都唔多飲奶, 佢一日一餐粥 or 糊仔, 大人碗半碗, 一日只係飲15-20 oz 奶咋, 佢有19lbs左右, 不過身長, 所以都好slim, 我試過唔比粥仔全日飲奶, 點知都係唔多飲, 可能佢鐘意輔食品多d, 我都無計.

佢成日郁無時停, 鐘意轉身, 又鐘意人扶住企, 好爛玩, 手腳唔停, 一日唔知有無訓12-13個鐘!!

複式洋房

我個b都係自從食左粥之後就唔多肯飲奶,每日食兩餐粥
3餐奶,每餐粥就食1碗(大人碗),奶就一時飲5安or6安,
有時夜晚8點幾訓左就唔願醒飲奶,就算飲都係飲得3-4安
,所以每日加埋只飲得15安,不過聽人講有d B係鍾意食什
量多過飲奶ga,所以其實最緊要係個b吸收

洋房

大家的BB都好似是食粥仔/糊仔多過食奶...咁你地的BB體重如何?我的BB只有15.8磅,怎算好?

大宅

我BB咪又係...得16磅左右,一日飲200ml :-( ,粥仔一日2餐3/4碗, 我們成家人都很担心, 打電話去健康院要等到月底,但BB好活躍,成日冇時停只係唔吃, 怎麼辦????

複式洋房

上個月尾28號 (bb 8mths2w) 約8.3kg (18.3lbs), 身長71.5cm, 屬于正常偏高。
evasky 寫道:
大家的BB都好似是食粥仔/糊仔多過食奶...咁你地的BB體重如何?我的BB只有15.8磅,怎算好?

複式洋房

eli_leung,

一餐定一日200ml??? 全日就真係好少喎! 你bb全日食奶時間表係点ga?? 健康院要等到月底噤遲??!!

eli_leung 寫道:
我BB咪又係...得16磅左右,一日飲200ml :-( ,粥仔一日2餐3/4碗, 我們成家人都很担心, 打電話去健康院要等到月底,但BB好活躍,成日冇時停只係唔吃, 怎麼辦????

別墅

Re: BB食粥仔/糊仔多過食奶,

我個BB都一樣,鐘意食粥,唔鐘意飲奶,
佢唔飲奶我會用匙羹喂,妳地試

禁止發言

大宅

carrianywh,
係1日200ml milk
e+我轉策略,每餐先飲60-80ml,then3/4碗粥, 因為佢可以食粥(開心地),但這樣又奶又粥,唔知得唔得呢?她很細個, 只得16 lb 67cm :-(

複式洋房

sizrachel

many thx, 好有用
可惜我住係北京, 有d材料唔以香港噤易買到, 比如節瓜, 新鮮大魚等等, 所以一般我只可以用紅衫魚煲湯/起肉放落粥度比bb食。
不過糊仔熱氣無營養我就第1次聽喇

sizrachel 寫道:
carrianywh
你不要擔心 , 我細佬都食得小 , 但都有 23磅 , 9個月 , 他 8個月都是食 2餐粥 (2種蔬菜 + 1種肉 ) 2-3餐奶 ( 6安士 ) 餐與餐之間其實可加其他食物 , 如果蓉 , 薯蓉 /白麵包 , 嬰兒餅 , 或可給BB飲果汁 ...... 你其實一日可食2餐粥仔了 , 不要給他再食糊仔 , 糊仔沒有營養和熱氣 ! 8個月可以食好多食物了 ! 我 SEND了一份煲粥仔方法材料給你, 你試下好似我煲 , 會不會有幫助啦 ! 
你 CHERK 下PM 啦 ! 

複式洋房

eli_leung
嘩~ 怪不得你噤担心, 你既新策略不會有問題, 最重要係bb肯飲奶又肯食, 我bb就唔可以用呢招, 佢寧願唔食奶
為左bb 做阿媽真係攪盡腦汁諗計仔

加油哦~

eli_leung 寫道:
carrianywh,
係1日200ml milk
e+我轉策略,每餐先飲60-80ml,then3/4碗粥, 因為佢可以食粥(開心地),但這樣又奶又粥,唔知得唔得呢?她很細個, 只得16 lb 67cm :-(

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至