夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

好想 ....有自己的家

我們一定四口已在我奶奶家住了兩年多了 , 有時真係好想好想有自己的一個家 , 我好明白相處好同住難呢個意思,有時候放工已經是9:00-10:00回家後還要照顧家中的兩位公主 , 我真係覺得好累 ,同時有時聽到我奶奶所對我的冷言冷語,我個心真係好難受,回想我做女個時不知几甘好,可以自由自在 , 做什麼都沒有人管沒有人理, 但而家我可以點呢 ....個C6放完工不是對住部電腦就是對住部遊戲機,都唔會幫我照顧下兩個小朋友 , 有時我病無返工 , 我奶奶仲話我係扮病唔返工 , 你話我都唔知我可以點 ??? 有時我真係覺得好累 ... 好灰 ....好唔開心 .....

我而家等公屋已經等了1年多 , 仲有6000几個先到我們見房處 , 我都唔知等到几時 , 有沒有人剛剛派左樓的 , 知唔知要等几耐 , 其實我知可能找社處幫我 , 但我又唔想同我奶奶D關係越來越差 , 我而家都唔知可以點 , 總之同奶奶住真的好不開心 .......
:-( :-( :-( :-(

大宅

Re: 好想 ....有自己的家

你都好…可以等公屋…我連等公屋ge機會都無…因為我老公根本唔想搬… :-(

水晶宮

回想我做女個時不知几甘好,可以自由自在 , 做什麼都沒有人管沒有人理................我相信呢樣野,大部份結左婚既女士都會認同。 :mrgreen: :mrgreen:

個C6放完工不是對住部電腦就是對住部遊戲機,都唔會幫我照顧下兩個小朋友.........我相信呢樣野,大部份結左婚既女士都有親身體會。
天空之城, 快樂之地

子爵府

好媽媽勳章

其實好多婆媳問題...好多男人多數覺得只要你唔理佢就無問題...試下同你老公傾下...

[url=http://lilypie.com][img]

複式洋房

Sometimes we want to talk to C6.But they don't want to hear anythings. I live a flat has C6 name.
His mum plan before. 3 bedrooms. After married, I flet that flat is not both. I can't make any discussion and not name. Even my helper want to put a luggage in living. She is complain...
My daughter and nanny are sleeping in a small bedroom. :-(

男爵府

我都好想快d搬呀!我日日對住99(我唔洗返工),我都好唔開心,我都想申請公屋,但耐何我老公既收入剛過左dd,想供樓又冇首期(now儲緊$)但最快都要儲兩年,重要係儲得5%,要問銀行借95%,供樓時又要好慳先得,仔仔又要返幼稚園,乜都係$

大宅

好有同感丫~
真係好想好想 ....有自己的家
根本同99,62住感覺都唔似自己屋企
返到去除照顧bb之外
就係要戴住面具對住佢地

我地冇得申請公屋
更可惜老公依家冇意欲搬

:-( :-(
對住佢地真係好累好累, 好唔開心

侯爵府

醒目開學勳章

fifionachan 寫道:
好有同感丫~
真係好想好想 ....有自己的家
根本同99,62住感覺都唔似自己屋企
返到去除照顧bb之外
就係要戴住面具對住佢地

我地冇得申請公屋
更可惜老公依家冇意欲搬

:-( :-(
對住佢地真係好累好累, 好唔開心

我都係呀, 未搬時要反工回到家又要服侍 99 及姑仔, 十足十賓賓, 挨了 11 , 12 年才走到, 真係相見好同住難, 大家關係攪到很惡劣, 死幾多細胞, 所以如一有能力, 打死都要搬, 走左之後小見, 應該話無咩好見, 吾使再委屈, 重出生天, 有自己的家, 係真真------ 必要 !!!!!

大宅

中哂呀....同6299住真係一d都唔覺得似一個屋企!
做所有野都好唔自在, 冇私人空間,
唔返黎食又要俾人話, 夜小小返又要俾人話,
出街又俾人話, 做乜都俾人話!!
真係好煩呀, 如果長時間同佢地住一定會煩死..
我結婚只係想同自己老公, bb住, 唔係想同你地住呀....
唔想再對住你地啦...好煩呀!!
生活習慣唔同已經係一個好大的問題.....
再要對住d唔進化的人....好似生活係地獄咁...

大宅

我都好想~
我唔想再對住個衰老爺~

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

我又係唔合資格申請公屋, 買樓又無錢, 真係住得好唔開心, 所以一放假我就會返阿媽度, 費事煩, 我成日都同老公講果個係你屋企咋, 唔係我架, 我租你果半邊床位架咋!

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

hicarrie
我結婚後都係在99家住(1年半到),但係發生左好多問題 勁唔開心 :-(

所以9月份收到房處信有特快公屋,唸都冇唸(要左),
12月派左樓,現在不知住得己開心

ps.房處每一年都會有1次特快公屋,

祝你快快上樓,唔洗再對住99

珍珠宮

maymay220hk 寫道:
hicarrie
我結婚後都係在99家住(1年半到),但係發生左好多問題 勁唔開心 :-(

所以9月份收到房處信有特快公屋,唸都冇唸(要左),
12月派左樓,現在不知住得己開心

ps.房處每一年都會有1次特快公屋,

祝你快快上樓,唔洗再對住99

我都有申請公屋(我和個女), 但就唔咁
好好過每一天......

大宅

完全有晒同感.想當年我都同62&99住左5年,最終都係頂唔順搬返出黎,你地都好呀,可以申請公屋,因為我地既入息超額,所以要買樓,唉!2個仔又細,放左學又要去補習社搵人照顧,真係乜都係錢架,依家用個錢都要諗清諗楚,雖然係捱得好辛苦,但就捱得好開心,因為唔駛再睇99面色 唔會再有寄人離下既感覺 ,大家要同62&99住既姊妹一齊努力,希望在明天呀!!!!!

民房

我都知道 , 我上次都有參加 ,不過我們沒有去到揀 ,因為c6話個D唔知係咩樓,怕死過人 ,我想知道入到去有咩樓可以揀 , 你揀完之後可唔可以上去睇樓的

民房

是呀 , 我而家一放假就出街 , 因為我唔想係屋企對住佢地 , 有時聽到D冷言冷語 ,我真係好....唔開心 .....
同時佢地潮州人 , 錫仔多D, 有時見佢地對我兩個女不好 , 我係好唔開心的 , 但甘又點呀 ,我可以出聲咩 !!!!出聲又嘈交 !!! :-( :-( :-(

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

我都係同奶奶住, 不過佢重來唔會話我...........

因我請埋工人比佢駛, 唔駛佢成日幫我照顧亞仔, 等佢有多D私人空間.........

佢又鐘意週圍去, 朋友多,思想比較新潮.........

一齊住有好有唔好, 大家遷就下啦, 奶奶得我老公一粒仔, 唯有順下老公啦
主 賜 平 安

子爵府

好媽媽勳章

me too.全中.講中我感受!!!!同你一樣慘情....,出街玩,到十點幾俾人打電話黎問幾點番....嘩!係班fd面前幾瘀呀,三十幾歲人出去玩仲有家長問幾點番閨,我未嫁時,自己亞媽都無咁囉嗦厭煩.
naomicft 寫道:
中哂呀....同6299住真係一d都唔覺得似一個屋企!
做所有野都好唔自在, 冇私人空間,
唔返黎食又要俾人話, 夜小小返又要俾人話,
出街又俾人話, 做乜都俾人話!!
真係好煩呀, 如果長時間同佢地住一定會煩死..
我結婚只係想同自己老公, bb住, 唔係想同你地住呀....
唔想再對住你地啦...好煩呀!!
生活習慣唔同已經係一個好大的問題.....
再要對住d唔進化的人....好似生活係地獄咁...
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

大宅

ecling:

咁你99有冇要佢自己搵工人架先

之前我99話唔湊b, 要我地請工人

但我99堅持要搵d廿歲頭, 未婚

但我同我老公鍾意三十歲頭+有小朋友(因照顧初生b會好d)

最後99唔鍾意冇請啦

bb出左世至坐月時真係發惡夢咁恐怖

我99都鐘意週圍去, 一日飲3次茶(早, 午, 下午)

不過冇乜朋友,思想就傳統過傳統

首頁

尾頁

跳至