嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

香港雪印奶粉好唔好???

如題

大宅

Re: 香港雪印奶粉好唔好???

小齊食緊幾好呀

別墅

我個囡又出身食到現在7個月大, 我就覺得好, 起碼日日都有便便~~

民房

My daughter also drink this blend from 1 month onwards (accompanied with breast feed) and I think it is good. I prefer it to A+ 'cos I feel A+ is too "thick".

洋房

我個女初生時都係飲佢,但係兩三日先一次便便,
而且條利有好多白色,
飲左其他奶粉發覺得無的.
不過佢真係無咁熱氣,而且唔會太甜,
BB飲左都無咩啖囉!

大宅

我囝囝出世時食s26,但便便太硬,所以轉左香港雪印奶,
直到而家,ok喎!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

但我仔仔食左2個星期左右, D便便好硬喎, 同好辛苦, 佢已經飲好多水, 而家諗緊好唔好轉第2隻

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

我個囡一出世食到現在7個多月大, 覺得幾好, 起碼日日都有便便,不過而家轉食惠氏2號了.

民房

我個仔都食過雪印。市面上各式各樣的奶粉琳瑯滿目,把超級市場的展示架擺得滿滿的。奶粉如惠氏S26是出名肥仔奶粉,想令到bb擁有可愛的「節瓜手」、「豬仔腳」、「Call機肉」、「大象腿」的家長都喜歡S26。近年不少家長興起買日本奶粉餵嬰兒,名星袁詠儀偕夫去city super買奶粉的報導,為森永打出名堂來。標榜成分最接近母乳的森永奶粉,每罐售價$420 (city super)。初生嬰兒每天飲用6餐奶,若要bb飲用森永的話,每月單是奶粉錢便要$2,520,這個銀碼對於普羅大眾來說,算是「上等奶粉」了。

我家小孩由初生至到六個月飲用美贊臣A+奶粉。至7個月開始才轉A+2號。潘小b的腸胃近日不好,身邊有幾位父母級的朋友都認為A+比較熱氣,他們極度鼓勵我轉換奶粉。昨天,帶了潘小b見醫生,醫生建議我轉用日本雪印。他表示,日本奶粉的蛋白質拆細了,嬰兒會容易吸收,大便因此可暢通。

雪印有分澳洲及日本雪印。原產地的分別,價格亦有所不同。藥房的哥哥仔對我說,日本奶粉在香港沒有大買電視廣告,因此銷量比起其他大牌子差一點。孩子飲用日本奶粉的家長,多是由朋友、醫生或從網上留言版得悉資料的。在大型日式百貨公司出售的的價格必會貴一點。精打細算的家長們多是從互聯網取料訂貨。據我所知,九龍越x廣場內有間貿易公司,顧客可把款項直接存入其戶口,九龍區一箱以上免費送貨。雪印大b奶粉(9-36個月),每次要買一箱(8罐),平均$151�罐。

小孩飲用那國奶粉都不重要,總之不會購買中國製奶粉。幾年前山東省發現服用劣質奶粉引起的「大頭娃娃」的照片已叫人驚心動魄。我不是情有獨鍾日本貨,只不過歐美日出產的貨物大多數是一份錢一份貨。用家花上血汗錢,不用擔心受騙,Made in China 的產品,一旦受不到嚴格的監管,國民的短視求財、自私無良的劣根性便會走出來!
http://hk.myblog.yahoo.com/joshuapoon712

民房

好似女仔食多,同他轉了森永.奶奶說大便比雪印更好
147/hk, 都幾貴的
藥房買

民房

我個女剛4個月大,都係食香港雪印,都ok,但我唔係1:1 份量,我會落多d水,因為驚佢大便唔好,而且開稀少少都冇壞.

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

樂樂由出世到而家都係食香港雪印, 我就覺得幾好喎!

複式洋房

我bb飲咗日本雪印啲便便有很多一粒粒米狀,是否唔消化?另外点沖奶粉先啱?

複式洋房

我囡囡一出世就食日本雪印,一直無問題.......但係有次依完買唔切,於是買左澳洲個隻,結果便便痾唔到,好辛苦 :-(
後來有朋友話我知日本雪印原來上網有得訂,而家方便好多lu
[img align=left]http://www.youngnutrition.net/member/tickers/76435/ticker2.png[/img]

洋房

OT
大頭 B 唔止個頭大, 身體機能仲受到嚴重傷害, 但冇人會食大陸奶粉下話....

首頁

尾頁

跳至