少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

極品父子

昨天我去左一個石灘, 見到兩父子,細路約十歲, 正在捉蟹仔.
佢叫爸爸幫手, 爸爸可能太肥, 好難"mouse"低, 無理到個仔. 細路就鬧:" 叫你幫又唔幫, 你去死啦!" 個爸爸完全無反應, 任個仔鬧, 細路一邊捉蟹, 一邊鬧左成十句"幫唔到手, 你仲唔去死. "
後來細路終於捉完蟹, 就更專心咁鬧佢爸爸, dump晒地咁鬧佢爸爸, 又叫爸爸道歉. 點知個爸爸又真係講對唔住. 個細路都未滿足, 要佢爸爸講十幾次. 跟住細路話爸爸唔知佢感受, 佢爸爸就話知, 細路就話"我都未講完, 你知d咩" 又大發脾氣.
真係從未見咁離譜的家教.

別墅

Re: 極品父子

我諗個老豆係屋企梗係被老婆鬧慣..
個仔咪有樣學樣囉..
唉..做老豆做到佢咁無尊嚴..真係
:party: :mrgreen: :mrgreen:

子爵府

玩具勳章 睛靈勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

兩個都~~~~可悲!!!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

我家樓上都有真人版,有次係樓下見到樓上個太太,同佢傾左兩句,話個仔想買個新手機,但初中生要追款,點追呀,個太太唔買,佢話個仔發脾氣,傾傾下剛好佢個仔下樓,見到面只係好大聲講左句"你去死啦",我都呆一呆,但個太太好似無咩事咁.....

男爵府

414928,

住我間離屋個兩母子都係咁, 個仔都係成日鬧個
亞媽"去C", 而個亞媽又係咁回應, 而佢個仔都已
有20yrs, 雙失青年日日係屋企無所事事, 又成日
發亞媽脾氣, 唉............, 細個無教育大個就係咁
真係可悲! 點解社會多咗咁多這種人!
我都要好好教育我兒子, 望佢將來長大會是個有教
養的人!

複式洋房

我以前都係咁諗, 一心要教好個仔唔駛做個叻人, 最緊要有品行.... 而家我發覺諗住去做係好容易, 但當你既另一半同周遭既人唔配合你既時候, 仲要加埋個仔既脾氣本身就好易嬲既時候, 一個人既力量真係唔知可以做到幾多野....我而家真係越諗越驚, 我帶個仔行出街會俾人話唔識教仔, 個細路冇家教, 大個左又驚佢學壞, 出街俾人打死...... :-(

大宅

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

ai...................死囉,第時呀仔大左可能會同佢一樣tim.
呀仔而家4歲死佬比佢鬧都唔出聲ka,仲笑笑口讚佢叻tim
我教過呀仔多次話唔可鬧daddy,但呀仔已唔聽

大宅

大宅

"... 出街俾人打死...... "

語氣似是重了一些喲 !

orngng 寫道:
我以前都係咁諗, 一心要教好個仔唔駛做個叻人, 最緊要有品行.... 而家我發覺諗住去做係好容易, 但當你既另一半同周遭既人唔配合你既時候, 仲要加埋個仔既脾氣本身就好易嬲既時候, 一個人既力量真係唔知可以做到幾多野....我而家真係越諗越驚, 我帶個仔行出街會俾人話唔識教仔, 個細路冇家教, 大個左又驚佢學壞, 出街俾人打死...... :-(

複式洋房

一d 都唔重呀....
誤入歧途, 遇著班大壞旦.... 乜都可以發生呀..... :-(

男爵府

熱血勳章

可能果個唔係佢爸爸, 而係佢任勞任怨o既呀四黎呢~

水晶宮

莫講話係咪爸爸,就算佢對任何人咁無禮貌都吾好啦.

大宅

睛靈勳章

oh no ?-(
然開朗輕舟渡,雨甘露豐碩途。

民房

証明一樣野---無家教或唔識教
洋洋是上天賜給我們最好的禮物

民房

真係離譜!其實好多父母都覺得學業比品德教育重要, 結果就是這樣, 有什麼辦法可以令多些父母明白品德才是最基本和最重要呢?

民房

離譜!!

大宅

絕對同意!!
現今父母大多注重學業多過品德教育,又學呢樣又學

首頁

尾頁

跳至