夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

一家人怎可以這麼冷漠

事情是昨天我的仔仔唔舒服, 學校通知我接他回家, 初時衹是有些少肚痛, 所以衹送佢回家休息便算, 後來, 仔仔說還是肚痛, 但我又返緊工, 諗住搵人幫我帶佢出來, 然後看醫生啦, 初找到姑仔的, 但她照顧緊小朋友和煲湯, 所以幫唔到我, 這個我明白, 後來找叔仔啦, 佢話唔得閒, 雖然當時佢喺屋企, (我是同99一家人住的), 我衹好叫仔仔自己出來等我囉. 點知看完醫生返到屋企, 叔仔仲喺度, 而且仲喺度食飯沒有出去, 根本就係唔想幫我, 這衹是很小的事情, 佢有車很方便, 咁都唔肯做! 當時真的很

你哋話呀, 小小事情都唔肯幫手, 點算是一家人呀! 當時真是感到很無助, 你哋的會唔會都係咁樣架, 或是我做得唔夠好, 所以, 他們才會這樣呢!

男爵府

Re: 一家人怎可以這麼冷漠

我從來都唔希望領別人既人情, 人地唔幫,我無辦法, 但我亦唔會比人佔我便宜. 唔好話小事定大事, 要求人都無話一定得, 唯有自己辛苦d啦. 仔女係自己, 做亞媽亞爸係有責任.

子爵府

醒目開學勳章

唔好咁 啦,叔仔可能怕睇醫生要等得耐,驚趕唔切佢要安排咗做o既事,又或者佢可能係要standby而佢本來要辦o既事delay 咗呢......都可以有好多可能o既.....

肯幫你係佢好人啫,唔係應份o既......,當年我做太空人同媽咪細佬住....有次囝囝半夜十二點食咗藥都唔退燒,細佬主動陪我帶囝囝睇急症,我真係好感激佢咁同佢响車度講:好在你肯幫我咋!......就算兩姐弟都冇話係應份啦!

[img align=left]http://www.msndoll.com/uploads/imdoll-8134.gif[/img]

子爵府

同意!

唔好話邊個,有時連自己呀媽都未必幫自己,看緣份吧~
lemontree 寫道:
我從來都唔希望領別人既人情, 人地唔幫,我無辦法, 但我亦唔會比人佔我便宜. 唔好話小事定大事, 要求人都無話一定得, 唯有自己辛苦d啦. 仔女係自己, 做亞媽亞爸係有責任.

大宅

唔使勞氣wor,我屋企人都係如此冷漠,以後要記住,求人不如求己,平常心,為呢d人生氣一d都唔值。
老公,我愛你,我愛你,我愛老公; 我是老婆,我是老婆,我是你老婆。 [img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_223.gif[/img]

伯爵府

我份人就好簡單既姐~人地點對我...我就點對返人囉~你叔仔今次咁小事都唔肯幫你..第時佢有事要你幫..你咪唔好鬼理佢囉~

別墅

其實真係無話對定錯, 俗語話"幫你係人情, 唔幫係道理"嘛, 佢無事在家, 亦無義務去幫人, 因為果個係佢嘅休息時間.

你以媽媽角度, 當然覺得肚痛咁耐好緊要, 但係你叔仔係個成年大男人, 肚痛過無數次, 一般成年人就算痛足一日都未必會去睇醫生, 在佢角度肚痛睇醫生可能係太誇張, 佢自己更大病都未必去睇醫生, 更何況叫佢為別人嘅小病奔走呢?

關心呢樣野, 係要出自真心, 從今次睇來, 佢對你小朋友唔多關心, 下次有同類事你就可以對佢免問啦.

以上係我所睇見, 當然開解唔到你, 不過我只係想俾你睇多一面, 在你叔仔, 佢對呢件事係唔會在乎, 所以你都唔好放係心上激氣, 當睇清佢嘅睇法.

大宅

其實講就係咁講"幫你係人情, 唔幫係道理"
好似我奶奶一家咁啦...要我做晒所有野...
但係唔咪我d野播..d野我冇份嫁...
但係都要做晒....
其實我都冇義務去做嫁...
唔做又俾人話,..如果佢地唔幫我手既
我都唔會做嫁...
好彩佢地都會幫下我...佢地好愛我個bb
其實一家人..又住埋一齊..
唔可以話幫你係人情, 唔幫係道理嫁..
個人認為....

別墅

好多謝大家的意見, 我都知道幫唔幫係好個人的看法, 但是一家人應該不分大小事情, 如有需要的話, 都應該去幫忙的, 這是我的見解囉, 就算是朋友, 若有需要都會幫忙啦(不論大小事情) 何況是一家人, 更應互助互愛!! 所謂觀人於微, 他們平時說怎樣對朋友好, 但對自己人卻這樣...

不過, 雖然他們這樣對待我, 但我都不會跟他們一樣的, 否則, 我便是與他們同一類人!

珍珠宮

如果人人都識咁諗,咁就天下太平啦!!! 
smaller 寫道:
好多謝大家的意見, 我都知道幫唔幫係好個人的看法, 但是一家人應該不分大小事情, 如有需要的話, 都應該去幫忙的, 這是我的見解囉, 就算是朋友, 若有需要都會幫忙啦(不論大小事情) 何況是一家人, 更應互助互愛!! 所謂觀人於微, 他們平時說怎樣對朋友好, 但對自己人卻這樣...
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

男爵府

同意.....從來都無諗住要人幫, 求人不如求己, 儘量都唔會麻煩人, 大家都好過D

複式洋房

唔好咁諗啦, 咁樣祇會令自己唔開心, 可能佢係屋企有野做緊行唔開呢, 有時自己有的野人地未必知丫嘛, 係咪?

大宅

醒目開學勳章

樓主不如向好果方面諗啦,你叔仔可能真係有d野要做唔行得開呢,咁諗你就唔會咁火架喇,都發生左下次都唔好諗叫人幫喇!廢事煩丫嘛!我叔仔同99都好鍾意叫我做野,佢地話我得閒喎 事實我有野要做架,不過唔係樣樣野佢地知
hello呀,大家日日有分加^^

大宅

要靠自己,幫係人情、唔幫都無法。

民房

都係

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

carrie_1102 寫道:
我份人就好簡單既姐~人地點對我...我就點對返人囉~你叔仔今次咁小事都唔肯幫你..第時佢有事要你幫..你咪唔好鬼理佢囉~

首頁

尾頁

跳至