在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

朝9晚6的媽媽門,你地放工點分配時間去睇仔女功課!

雖然,我囝囝依家k1上午班,不過我好想知當你小朋友升小學時 , 點分配時間和他溫習,上午放學後會不會叫姐姐/長輩在下午時間與他一起做功課和溫習。

請大家分享吓,謝謝!

學勤咪咪
我中文名學勤,英文名係Howard,香港山頂嘉諾撒醫院面世。 27/7/2005-weight:12.9kg, height:86cm 17/9/2005 - weight:13.5kg, height:89cm 1/4/2006 - weight:14.3kg, height:93cm

別墅

Re: 朝9晚6的媽媽門,你地放工點分配時間去睇仔女功課!

學勤媽咪,
我囝囝讀幼稚園時, 放左學由麻麻睇住做功課, 我放工返到屋企後檢查; 宜家讀小學(上午), 放左學就自己做功課, 然後再去補習班比補習老師檢查同溫書, 而我就間中突擊檢查. 夜晚剩下的時間就可以大家傾下偈玩下, 佢又講下學校發生的事比我知. 自從多左個妹妺之後, 我兼顧佢的時間係少左, 所以唔想連僅餘的時間都用左來做功課溫書.

別墅

aling0,

介唔介意講吓你囝囝小學幾多年級,佢都好乖係自動波一族,你可以用時間去做多些親子活動和照顧你個女。

我得一個小朋友,讀k1返上午班,下午睡醒之後,嫲嫲和他一起做吓連線/數字exercise,油顏色等,教他寫吓簡單數目字,我諗到他高d年班,都會由"嫲嫲睇住做功課, 我放工返到屋企後檢查"。不過有一次星期天我教囝囝寫吓簡單數目時,嫲嫲又教他,和我一起說係咁...咁..隻手放高d...不要"抓"係抬度坐直少許....(之後我不出聲了,由得嫲嫲講)

之後,我沒有和老公傾談這件事,因為作為媽咪的都會有一些不開心,因我覺得這時的氣氛太嘈了,你一句我一句,對囝囝都不好的,於是我選擇不出聲了,後來,第二天我有一個機會亦用婉轉平和的語氣和嫲嫲討論如果我回來時,我希望由我教囝囝好嗎,而其他時間麻煩你幫我教他,我不知道這方法好不好,不過你可以考慮吓。

我說這些說話時老公在場,後一天嫲嫲"縷"了兩天,而老公都覺得我兩都沒有錯,而我他說我講說話技巧叻咗,只不過嫲嫲想不到我會這樣說,可能嫲嫲要些時間找尋教他的方法,後來,她都沒有事的,畢竟嫲嫲很錫囝囝。

學勤咪咪
我中文名學勤,英文名係Howard,香港山頂嘉諾撒醫院面世。 27/7/2005-weight:12.9kg, height:86cm 17/9/2005 - weight:13.5kg, height:89cm 1/4/2006 - weight:14.3kg, height:93cm

別墅

學勤咪咪,
我個仔讀緊二年級, 好彩學校功課唔多, 基本上一個鐘頭內佢會完成功課, 跟住會睇下電視, 有時打下機, 之後先去補習班, 叫做有d時間可以比佢輕鬆一下, 如果唔係咁細個小朋友, 由朝到晚咁長時間處於學習狀態, 會好辛苦的.

妳奶奶好好呀, 佢肯放時間心機教妳個仔寫字連線, 我諗妳地關係應該幾好, 同埋妳講說話技巧真係唔錯, 比著我就已經直說直話, 同埋我奶奶用婉轉方式同佢講佢係唔會明白的.

首頁

尾頁

跳至