論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

你地覺得我應唔應該繼續用個工人呢?

我個印印年紀比較大, 本質好純, 肯做, 對我的BB也很好, 但最慘就係蠢到死, 無記性又唔識講中文。

來了兩個月, 除了一般routine野和可以用手勢搭救外, 同佢講多句都唔識。蠢到無法想像, 居然連鐘都唔識睇。佢自己就話識睇, 但次次問佢都錯, 問佢點解錯, 佢又好似唔明你問咩, 一臉迷茫咁望住你, 到明你問咩, 又依依哦哦, 唔識講俾你聽, 激到你死!

你問多佢兩句, 就開始找狂, 個腦亂晒籠, 連本身應該識的都變左唔識,然後就喊, 一味淨係識得講對唔住, 好似好可憐咁, 唉!

其實佢黎左一個多星期我老公就想抄佢, 但我話等多一陣啦, 給她一點時間吧。到依家兩個月, 時間算係足夠嗎?一般印印, 是不是都是這麼蠢?還是她特別蠢?一般學廣東話, 要幾耐會學識?

如果佢唔係對BB好好和好純, 我一早就抄左佢了, 依家都心大心細中, 大家覺得點?我還是第一次請工人, 什麼也不懂, 請大家給我一些意見啊!謝謝!

大宅

Re: 你地覺得我應唔應該繼續用個工人呢?

年紀大, 要照顧BB, 比較困難, 只有愛心, 又唔識廣東話, BB突然有事, 佢點應付, 照顧BB是好有問題, 要早D作出決定, 再遲D你會發現佢會'周身骨痛', 你要照顧佢 Tim, 後生D Yan Yan 其實佢地味來巳經學習好初步廣東話, 一般廣東話應該沒有問題, 但可能由於佢年紀大, 學習能力會有障礙.
我發覺 D Bun Bun or Yan Yan, 佢地老得好快, 一過40, 便會開始多身體問題. 做家務都可以慢慢教,慢慢做 要佢地照顧 BB, 我覺得唔太理想.

男爵府

rainylaw:你講0既好似我朋友家之0既印姐.我朋友炒咗佢啦.佢叫咩名?
快樂的甜芋快樂的甜芋

大宅

完全同意。年紀過40湊BB真的不適合。

kc2021 寫道:
年紀大, 要照顧BB, 比較困難, 只有愛心, 又唔識廣東話, BB突然有事, 佢點應付, 照顧BB是好有問題, 要早D作出決定, 再遲D你會發現佢會'周身骨痛', 你要照顧佢 Tim, 後生D Yan Yan 其實佢地味來巳經學習好初步廣東話, 一般廣東話應該沒有問題, 但可能由於佢年紀大, 學習能力會有障礙.
我發覺 D Bun Bun or Yan Yan, 佢地老得好快, 一過40, 便會開始多身體問題. 做家務都可以慢慢教,慢慢做 要佢地照顧 BB, 我覺得唔太理想.

民房

我都明白年紀大是一個問題, 但有時又好難講, 年紀輕又怕佢地貪玩, 無咁定性, 年紀太大又無記性, 無體力, 唉.......
如果抄左佢重新請過一個, 又唔知老唔老實, 做得野但唔老實, 仲慘, 要日防夜防, 真係唔知點好.....

大宅

但表達能力差, 如果bb有事時會好危險wor 你是否在職媽媽? 如果係就唔可以留佢單獨照顧bb呀, 如果唔需要返工, 就可以慢慢教

侯爵府

I strongly suggest you to replace another one.....as this is my bad experience. My ex-maid also have the same issues...although she worked in HK for over 3 years.........

Same examples can share with you (as I think you will face the same if you continue use the maid):

1) When we ask her to take our baby and wait us in a specific location near our home..........she get lost.........and my wife is so nervous as we understand she is poor in communication and unable to tackle any ad-hoc issue;

2) Never able to understand your instruction over the phone.........Face to face, may be you can identify she don't understand, but over the phone.....sorry.....she just reply you "yes, yes, yes"......but finally did wrong;

3) Your baby's learning curve will be distorted as it grows up. This is because she don't know how to play with your baby (i.e. she don't understand what the VCD songs and not understand the words in the children's book)

Too many examples............hope you can mind make up before it is too late !!

大宅

我個bun 姐頭個幾月都係咁,激到我死,同佢傾佢話係度適應緊,咁以家就快2個月又真係好咗好多。

你睇下自己有冇時間等佢學囉,當然有可能佢學極都唔識,不過你睇佢肯唔肯學同埋態度好唔好。

複式洋房

她唔係特別蠢,我個印印都差不多係咁蠢,鐘又都唔係好識睇,但就話自己識睇, 最慘加時間成日都錯, 蒸/煮野成日都熟唔透。問佢點解錯, 佢又好似唔明你問咩,又依依哦哦, 唔識講俾你聽。重有, 做錯野都唔講對唔住, 要我提佢。

我認為廣東話唔係最重要, 我個印印成日想去agent學廣東話, 我解釋俾佢聽最緊要學同我地做野相處, 用個心去做。
Kamei

首頁

尾頁

跳至