自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問邊到有茶樹油賣?

最好可以入口的. 謝謝.

伯爵府

畀面勳章

Re: 請問邊到有茶樹油賣?

入口就唔知喇,如果係香薰按摩油同埋茶樹產品就body shop有
日本の平安を祈ります

男爵府

我知,有間家x(同字)直銷,有茶樹油可入口的,屯門,太子,藍田...我剩係記得呢幾到有分店.你上網搵下睇下仲有無
bbrma 寫道:
最好可以入口的. 謝謝.

珍珠宮

2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

body shop 應該有
可以問下SALE姐姐

男爵府

Body shop sales 姐姐話唔可以入口.

大宅

bbrma 寫道:
Body shop sales 姐姐話唔可以入口.

你用煮食的嗎 ??

我就用來搽面, 搽左半年d斑淡左, 以前我d皮膚轉季會脫皮, 依家就無此現象啦........

男爵府

boey,

上網搵唔到家x(同字)直銷. 請問有無網址? 謝謝.

男爵府

mimosa,

99有口腔問題, 搽Manuka honey就好轉. 但99又有糖尿病, 所以想試下茶樹油. 請問你係邊到買, 可唔可以入口?
Thanks very much.

大宅

大宅

bbrma 寫道:
mimosa,

99有口腔問題, 搽Manuka honey就好轉. 但99又有糖尿病, 所以想試下茶樹油. 請問你係邊到買, 可唔可以入口?

我媽咪係鄉下買返來架, 託我舅婆係山區買返黎, 因為舅公舅婆住山區, 新鮮榨出黎, 無混其他油, 所以純正d, 可以用作煮食.
其實茶油可以用來搽傷口, 好似我之前穿耳洞, 敏感流"聾", 都係搽佢, 第二日就結"蕉", 好有效.........
至於香港邊度有就唔清楚, 不過之前BK會員話商務書店有賣, 你不如問下....

侯爵府

環保接龍勳章

mimosa,

你所說的是否山茶油呀? 我系深圳超市見過, 說除了用來煮食, 還有你所說的功效.

男爵府

請問香港有無得賣? 謝謝.
sharonchoi 寫道:
mimosa,

你所說的是否山茶油呀? 我系深圳超市見過, 說除了用來煮食, 還有你所說的功效.

大宅

mimosa,

應該係, 不過我媽咪話係市面上賣既都有機會係混d其他油落去, 因為我媽咪上次返去, 都諗住再買, 佢見街上有, 但聞上去的味同我舅婆係山區買既唔一樣, 山區果清香好多, 好有茶味

侯爵府

環保接龍勳章

店1

店二

上網睇到有兩間賣山茶油的. 我系深圳再look look先.

男爵府

男爵府

西九龍中心見過有一檔尃賣茶樹油,仲有茶樹油洗頭水之類既產品.

侯爵府

環保接龍勳章

再找到一些資料 :

山茶油食用方法

山茶油炒菜、煎蛋、拌麵條及熱飯是可口的健康佳餚。

一、直接飲用

可在早上空腹喝兩勺,一天的維生素全有了,長期堅持可預防、緩解心血管疾病,老年人還
可解除便秘之苦。在氣候乾旱、土地沙化、沒蔬菜的地區,人們就是在清晨飲用山茶油,以
滿足身體內對各種維生素的需求。

二、烹飪食用

煮湯:在煮各類湯時或煮完後加入一匙山茶油,使湯更清鮮味美。
清蒸:可在清蒸時或蒸完後加入一匙山茶油,如蒸魚、蒸蛋等,更富清香。
烘烤:在烘烤食物前或烘烤完後抹一層山茶油,鮮香酥脆,還有淡淡的山茶油清香。
煎炸:食物的可消化性不會由於其在山茶油中受煎炸而發生變化,甚至在同樣的山茶油

經過10次以上的煎炸的肉或沙丁魚也不會發生變化。

◆ 山茶油食療法

(一)、糖尿病用法:
取適量茶油炒蕃石榴嫩葉,每天早上食用一次。

(二)、高血壓及降低膽固醇用法:

取兩湯匙茶油拌白米飯早上食用。
(三)、腳抽筋用法:
取適量茶油炒瘦豬肉加生薑一片,炒熟之後,倒適量開水加白紅菜。
(四)、孕婦產後用法:
炒菜,可清肝解毒及消除懷孕期間小腹脂肪,恢復身材。
(五)、心臟病、水腫用法:
取適量純正茶油煎含羞草拌青殼鴨蛋。

(六)、炒腰子、煮山茶油雞是孕婦產後的最佳補品。

店1

店二

上網睇到有兩間賣山茶油的. 我系深圳再look look先.

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
... 2