樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

住緊的樓, 是不是很難售出

有無入來分享下, 要幾時先放得出.
放左成個幾星期, 睇都無人睇下.
喜歡的金句:
己所不欲.勿施於人
世界本來就不公平,但快樂卻是公平的,只要你知足.
一個人的快樂, 不是因為他擁有得多, 而是因為他計較得少

禁止訪問

Re: 住緊的樓, 是不是很難售出

大宅

好媽媽勳章

d agent 話 6 月絕對係一個淡月份,因為好多家長都會準備緊小朋友既考試,同埋成日落大雨woh,都唔會睇樓或放樓,7月啦,如果過了成個暑假都係咁,就要睇下係咪真係個價錢 set 得高,不過,有時候,個個人都想搵筍盤,大型屋苑都話易d,小型個d,成交唔多,係咁既價錢就係咁既價錢,唯有等買既人慢慢接受,所以賣樓係唔急得,慢慢放。

民房

人類的天性: 買家想平D, 賣家想貴D.
你要明白現時HK樓市係用家主導, 除非你層樓有其獨特性而市場上又難揾, 否則係唔會有用家肯高於市價去買你層樓.
水魚冇咁多!!!!!!!

大宅

層樓容唔容易賣出,最大因素係價錢!!

你叫價比人平,自然有吸引力!!

咁當然,如果層樓吉左,比埋鎖匙地產,自然亦會較多人睇,因為唔使約業主,但多人睇唔代表一定容易賣出!!因為有 d 地產會將 d 有得睇既單位黎做示範單位,比 d 想買同座單位(例如租約未滿而無得睇)既人睇。

別墅

我放盤放咗年半都未賣出,仲住緊,一定唔關價錢是,因為最近都有成交過相近價錢同單位。惟有慢慢等,唔通坐低個價賣咩,我無咁偉大 ?-(

大宅

我層樓係單棟式,
我上網睇過左近差唔多的樓, 剛成交有90萬.
甘我開95萬, 講得價來, 88萬差唔多啦.
我放左幾間地產, 都無話我放得高.
喜歡的金句:
己所不欲.勿施於人

別墅

我係大型屋苑,mtr上蓋,8年樓,保養好好,都要等咁長時間啦

大宅

唉!!!!!
我係97年的負資產的一群.
挨至今時今日
先至可以唔使額外貼錢, 賣左層樓. 都loss60萬. :-( :-(
喜歡的金句:
己所不欲.勿施於人

大宅

:-D

大宅

我都放緊層樓, 有人嚟睇, 都有人出價, 旦我要等房協既賣樓紙, 先可以正識賣出去, 雖然依家有人開價, 旦唔緊應成人地, :-( :-( :-(

大宅

jj2006 寫道:
我都放緊層樓, 有人嚟睇, 都有人出價, 旦我要等房協既賣樓紙, 先可以正識賣出去, 雖然依家有人開價, 旦唔緊應成人地, :-( :-( :-(

我一早3月份就問左房協取賣樓紙, 都好快有架.
甘你開價 & 比人還價相差多少.
喜歡的金句:
己所不欲.勿施於人

大宅

小寶貝

等幾耐會有賣樓紙呀,我係8號寄出架

我開128萬,買家出117萬,都係我地心中價錢
我係99年買入架,當時要118萬,層樓成32樓齡,想快d賣出,因為遲d會成坐樓大修,要搵一舊錢出嚟
:-(

禁止訪問

大宅

jj2006

如無記錯, 應該是2星期內.
我棟大廈20年樓年齡, 都剛剛維修完. 每伙夾左24,000元
喜歡的金句:
己所不欲.勿施於人

複式洋房

應該不會,除非是好舊...

大宅

jj2006 寫道:
小寶貝

等幾耐會有賣樓紙呀,我係8號寄出架

我開128萬,買家出117萬,都係我地心中價錢
我係99年買入架,當時要118萬,層樓成32樓齡,想快d賣出,因為遲d會成坐樓大修,要搵一舊錢出嚟
:-(

係喎,
點解你可以用房協的貸款, 買99年(當時24年樓齡的樓)
我記得我當時要買20年樓年齡內的樓.
喜歡的金句:
己所不欲.勿施於人

大宅

小寶貝

吓~~有樓齡限制架咩, 又唔知點解房協會批喎

大宅

我唔係話叫你地賣得平,而係想講,你去買樓,都會揀 d 叫得較平既去睇先啦。

我自己賣樓會睇下其他相近盤既叫價,稍為叫得低 d (但當然要係市價而唔係超筍價),吸引多 d 人睇,但實價會企得硬 d ,議價幅度較細。

不過,呢 d 係個個唔同,有 d 人鐘意叫高 d 等人還,無所謂,各施各法,無話邊個好 d ,因為層樓賣得快唔快,有時好講運,但呢樣無得控制。

複式洋房

住我樓上那家人, 原來佢地足足放了3年才放得出個單位, 現在搬走O左了. 事後問樓下看更才知佢地放了咁耐. 無辦法, 我住緊果區樓盤供應實在太多了. 價錢大家又差不遠, 買家有好多選擇時, 自然慢慢揀. :-( :-( :-(
:-) :-D

首頁

尾頁

跳至