母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

全人奶BB貧血

全人奶差不多15個月
最近發現BB貧血
醫生壞疑是飲食有關
知道BB食人奶
就話全人奶6個月後已唔夠鐵質
建議考慮加奶粉
其實BB每日已吃兩大碗粥
有菜有肉
人奶已經不是主餐
BB又活潑又長肉
前2星期開始試每日轉一餐奶粉
但BB完全不吃,寧願少吃一餐
吃人奶則無問題
而家好有壓力
點算好?

大宅

Re: 全人奶BB貧血

你屋企多唔多食紅肉? 如果你自己及bb都多食0的牛肉、肝、菠菜果0的得唔得??
@ 如果有錢有社會地位先至會被人喜愛,呢個世界就太可悲了 @

複式洋房

其實我

大宅

我阿b五個月時已驗到貧血,再驗多兩次血之後醫生發現佢係隱性地中海貧血.基本上唔影響生活,但因紅血球較細,所以較易貧血.

醫生無叫我轉奶粉,因佢話人奶雖然少鐵,但它的的鐵質較奶粉容易吸收,bb肯定收到.佢話應俾bb食多d含鐵的食物,如紅肉(豬,牛),豬肝,蛋黃,深綠食的菜,仲有食多d水果,因維他命c幫助吸收鐵質.

咁我阿b而家so far都ok,我無再同佢驗血了,因為喊得好淒涼.佢而家食一餐人奶,兩餐粥同一餐人奶糊.每天會飲果汁,食豬肉,西蘭花&三文魚,有時會食藍莓.

無錯,媽媽也要多吃含鐵的食物.

大宅

比多d 蛋王, 豬肝, 菠菜......比bb 撈粥, 會唔會有幫助 ?
自己又食d"補鐵質"食物, 雙管齊下

係呢, 點發現bb 貧血 ?

大宅

人奶bb唔係隻隻奶粉都肯食,我bb都係15個月,都係有隱性地貧,我最近月事重臨,開始覺得自己嘅production唔夠比bb,所以開始每晚補4oz奶粉比bb,試咗幾日bb都唔肯飲,原來d本地大仔奶粉好'蘇'同人奶d味爭好遠,經bkmama介紹試咗日本奶粉(試咗3隻),終於肯飲,我宜家人奶照餵咁多餐,只係朝早起身埋身餵後補4oz奶粉,臨瞓食咗4oz奶粉先埋身餵,bb食到點餵都唔肯再飲就有佢,你睇下會唔會關奶粉嘅事,希望幫到你啦。
Good parents give their children Roots and Wings. Roots to know where home is, wings to fly away and exercise what's been taught.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊