母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

全泵媽媽入嚟傾吓啦!

我係全泵媽, bb2個月大, 一直冇埋身只有全泵, 不過好似甘樣用多雙重時間, 要餵又要泵, 宜家一日泵4次, 8am,1pm,7pm,12am, 方便下個月返工個schedule, 全泵好困身, 出街要定時定侯返屋企泵, 我未識過拎個泵出街泵, 請問各位如果要去耐d街可以點?
我一次大約泵6-8安, 緊夠bb食, 遲d佢食多d就要補奶粉啦! 大家泵倒幾多呀?
我覺得好難泵清, 有時要攬成個鐘, 宜家先泵20mins再去做其他嘢eg食飯,梳洗...,20mins後再返嚟泵多15-20mins, 但甘樣好sigh時間, 唔泵清又怕塞同奶量減, 你地有冇好提議?

男爵府

2019新春慶豚圓 熱血勳章

Re: 全泵媽媽入

我都係全pump, 但係我唔係用pump, 我係用手唧, 清好多架, 不過對手就好

別墅

我老婆都係全泵媽媽,佢就用電泵,大約三個小時一次,每次泵10mins泵到 3-4 oz 到。我見到佢都好辛苦,佢就話自己好似一個奶媽咁,我就負責餵 bb ﹗
其實餵人奶真係好困身,比餵奶粉辛苦好多,現在佢唔使返工都好d ,出街都無乜諗,因為去唔到遠﹗遲d 要返工都未知點﹗

大宅

Re: 全泵媽媽入嚟傾吓啦!

我又無你地既問題播, 時間好自由, 又可以去成12個hours至番屋企都得

我一日入面pump+o即清共三次(8am / 4pm / 11pm)每次用25-30min, 每次8-10oz, 一日入面around pump 24-28oz. (而家bb九個月), 已經足夠bb飲.

有時去街出發前, 一定會pump清晒去, 下午12時去街, 晚上10時11時pump都ok無問題, 呢次多數會pump好多.

奶量同時間我自己已調較好自己須要, 所以我覺得餵人奶好方便, 快捷, 省錢. 我無想過要停人奶.

男爵府

開頭一日泵4次都真係幾困身, 之後改做3次就好好多, 依家一日泵2次就直情去邊都得啦, 所以都係辛苦頭幾個多啫, 到bb 6個月後食粥仔時, 就會輕鬆好多架啦~

別墅

kristy,

你隔咁耐泵一次,唔會谷得辛苦同塞咩?

大宅

早期會, 谷小負都唔舒服, 習慣了沒有問題, 總之唔好超過10-11個hours番屋企就得.

由 kilivic 於 2007-06-15 01:52:33

kristy,

你隔咁耐泵一次,唔會谷得辛苦同塞咩?

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我由未出院到bb4個月時都係全泵,頭一個月3-4個鐘pump一次,第2起個月一日5次,第3個月開始返工就一日4次,時間係:
4am 10am 4pm 10pm
奶量ok,日泵>40安

bb4個月時"竟然"可以埋身埋到(之前一路都唔得,因為我乳頭短,bb又張唔大個嘴),後來可能泵得耐乳頭長咗d 同埋bb大咗會叻d,咁就返工先泵,放工/weekend埋身餵+邊餵邊泵。

所以全泵型媽媽,有機會返轉頭架﹗
另外,如果泵少一次之後,連續一個星期奶量無跌,就即係ok,如果頭兩三日無事,之後開始跌,就要泵番多一次。
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

男爵府

2019新春慶豚圓 熱血勳章

eeb,
我bb27號就3個月, 我而家仍然係1日5餐, 我都想可以轉1日4餐, 但係我怕會塞呀

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

妳可以試下慢慢拖開,同埋一定要泵/唧得好清。

Wing(婷婷媽咪) 寫道:
eeb,
我bb27號就3個月, 我而家仍然係1日5餐, 我都想可以轉1日4餐, 但係我怕會塞呀
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

別墅

我個case同你一樣,BB開始可以埋身,雖然唔係次次成功,因BB好快瞓著,但另一個問題來了就是用樽餵時有D lau 計,可能有 nipple confusion.

唔知應唔應該繼續...

eeb 寫道:
我由未出院到bb4個月時都係全泵,頭一個月3-4個鐘pump一次,第2起個月一日5次,第3個月開始返工就一日4次,時間係:
奶量ok,日泵>40安

bb4個月時"竟然"可以埋身埋到(之前一路都唔得,因為我乳頭短,bb又張唔大個嘴),後來可能泵得耐乳頭長咗d 同埋bb大咗會叻d,咁就返工先泵,放工/weekend埋身餵+邊餵邊泵。

另外,如果泵少一次之後,連續一個星期奶量無跌,就即係ok,如果頭兩三日無事,之後開始跌,就要泵番多一次。

複式洋房

你地就好啦, 我泵左3個月, 每日5次, 最多都係早上個2次, 每次5安度, 其餘3次每次3-4安, 依家已經唔多夠俾呀女食, 已經要用緊儲備 ... :-(

但呀女又唔肯埋身食, 已經日日飲魚湯, 又試過多奶茶, 通草... 都好似冇幫助... 我好想最起碼餵全人奶到佢6個月, 但以現時既奶量, 應該未必可以啦 :cry:

複式洋房

Hi, Can you tell me with breast milk pump you are using? I would like to buy one but don't know which one is good. I have a friend said that we can rent the pump but the cost is around $500 for 1 month, $800 for 2 months. I saw some pumps are costing around $1,000 but don't know which one is good. Can you give me some advice? Thanks.

ta

大宅

用手唧?? 甘咪好攰? 點解唔用泵? 你雙手唧定單手? 邊有手攞奶樽? 30mins有6-8oz好叻呀! 3個月就想放棄? 唔好啦, 好sigh呀, 可唔可以改泵4次呀, 甘咪可以瞓多少少lor.

我宜家仲放緊假係屋企, 所以唔洗煩除衫嘅問題, '拿'起件衫, '稱'高個bra就泵得 , 返工就未唸, 如果要係toilet泵就唔可以分2場啦.

[quote]
Wing(婷婷媽咪) 寫道:
我都係全pump, 但係我唔係用pump, 我係用手唧, 清好多架, 不過對手就好

大宅

4am?? 甘你係咪唔洗返工架? 一日40oz好多噃, 我飲水,湯,豆漿...都係得2x oz.

eeb 寫道:
奶量ok,日泵>40安

大宅

你們好!我是新手bb45日大,好快就要噃工!想問下大家用咪牌子pump好.我用手唧每次只有2安

大宅

叫你老婆上嚟傾吓啦!
bb523 寫道:
我老婆都係全泵媽媽,佢就用電泵,大約三個小時一次,每次泵10mins泵到 3-4 oz 到。我見到佢都好辛苦,佢就話自己好似一個奶媽咁,我就負責餵 bb ﹗
其實餵人奶真係好困身,比餵奶粉辛苦好多,現在佢唔使返工都好d ,出街都無乜諗,因為去唔到遠﹗遲d 要返工都未知點﹗

大宅

唔緊要啦, 做得幾多得幾多, 我都係盡人事咋!

aplbb 寫道:
你地就好啦, 我泵左3個月, 每日5次, 最多都係早上個2次, 每次5安度, 其餘3次每次3-4安, 依家已經唔多夠俾呀女食, 已經要用緊儲備 ... :-(

但呀女又唔肯埋身食, 已經日日飲魚湯, 又試過多奶茶, 通草... 都好似冇幫助... 我好想最起碼餵全人奶到佢6個月, 但以現時既奶量, 應該未必可以啦 :cry:

大宅

tatalo, eva,

我用ameda, 好好用, 以前用過medela mini, 都好, 不過好嘈.

大宅

Hi, 我都係全泵媽媽。我都係有最初每日泵6次、跟住5次,到現在返工就4次,每次8-9安。

我就覺得其實唔係去唔到街,我在每日5次的其中一日還去了Disney Land。我就覺得唔係唔方便。現在雖然每日4次,但在時間上可以調較的,所以就算去街都可以就到。

至於奶量問題,我之前都試過不同的方法去增奶,但最見效的都是食飯。一碗白飯的卡路里都係250,所以我11:00食一碗白飯,之後就1:00泵奶;4:00飲 500ml豆漿然後6:00泵。

希望能一路keep到落去啦。
****未經本人許可, 不得轉載****

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊