自由報料

跳至

首頁

尾頁

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

(轉貼)橙或柑必甜秘技

現在,我們就教大家一個化腐朽為 神奇,將酸橙變成甜橙的妙法。在剝橙皮之前,就可以應用這個物理原理,有單車的話 ,大家可以先將買回來的鮮橙或柑放入車籃,再騎上單車轉兩個圈;無單車的話,則可 以將鮮橙放入一個大盛器之內,用力搖晃(將它們放在桌子上,用手按

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

Re: (轉貼)橙或柑必甜秘技

大宅

大宅

好媽媽勳章

嘩!禁神奇

快樂可人兒
:-DResults:

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我今晚try try~~

大宅

好神奇喎
~~

伯爵府

魅力王子

really?!funny~!thx

大宅

畀面勳章

咁神奇0v0

大宅

really??? anyone tried it before???

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我就唔信, 因為解釋好牽強 "由於滾動可 以令它們的水分增加...." d水分在那兒變來的? 咩物理原理?

如果有呢個"搖下會出水的物理原理", 咁石頭應該可以出汁。

大宅

好媽媽勳章

晴B媽 寫道:

晴b媽,有道理wor

大宅

晴B媽 寫道:
我就唔信, 因為解釋好牽強 "由於滾動可 以令它們的水分增加...." d水分在那兒變來的? 咩物理原理?

agree
   咪.......咪.......咪.......

大宅

不如試試吃暖橙,很甜!

把橙放在熱水中一會,別太久,會破壞維他命C。

我懷孕時不願吃任何較冷的食物,於是我媽媽預備暖橙給我,很好吃。

我媽媽也試過在冬天燒烤時燒橙,也很好吃。

男爵府

燒橙!請問點樣燒嫁洗唔洗脫皮
cstchan 寫道:
不如試試吃暖橙,很甜!

把橙放在熱水中一會,別太久,會破壞維他命C。

我懷孕時不願吃任何較冷的食物,於是我媽媽預備暖橙給我,很好吃。

我媽媽也試過在冬天燒烤時燒橙,也很好吃。

大宅

轉貼:

將 酸 橙 變 甜 秘 方 大 公 開

天 時 暑 熱 , 除 飲 水 , 我 會 食 多 生 果 補 充 水 份 , 前 幾 日 買 橙 同 蘋 果 , 返 公 司 同 同 事 明 明 分 享 。 點 知 一 食 , 橙 酸 到 死 , 嬲 嬲 地 想 即 刻 丟 佢 , 但 明 明 高 聲 叫 停 : 「 咪 住 ! 」
( > _ < )

佢 用 個 大 碗 裝 大 半 碗 溫 水 , 將 其 餘 兩 個 橙 連 皮 放 水 入 面 , 10 分 鐘 後 , 再 切 開 橙 食 , 嘩 ! 真 係 甜 喎 。 我 仲 將 之 前 食 剩 半 個 酸 橙 , 放 保 鮮 袋 , 然 後 照 辦 煮 碗 , 浸 溫 水 10 分 鐘 , 半 邊 橙 真 係 變 甜 !

我 搞 緊 呢 個 小 小 實 驗 時 , 發 現 旁 邊 切 開 蘋 果 已 經 變 鐵 色 ; 雖 然 咁 講 好 衰 女 , 但 係 真 係 睇 見 都 無 胃 口 。 點 知 明 明 又 有 橋 , 佢 將 幾 個 橙 榨 汁 , 用 橙 汁 浸 蘋 果 10 分 鐘 , 結 果 蘋 果 又 變 番 白 雪 雪 ! (^O^)

明 明 好 威 風 咁 話 : 「 呢 係 我 祖 傳 秘 方 。 」 我 問 佢 點 解 ,佢 停 一 停 , 然 後 話 : 「 唔 知 喎 。 」 激 死 ! ! !

理 大 應 用 生 物 及 化 學 科 技 學 系 講 師 梁 潤 松 後 來 同 我 講 ,理 論 上 講 , 橙 有 酵 素 , 酵 素 溫 度 稍 高 環 境 會 更 活 躍 , 可 以 分 解 橙 入 面 酸 性 分 子 , 咁 橙 果 糖 就 會 多 過 酸 性 分 子, 所 以 會 甜 。 佢 又 話 , 蘋 果 有 鐵 質 , 切 開 遇 空 氣 會 氧 化 , 但 橙 就 有 還 原 型 維 生 素 C , 係 天 然 抗 養 化 物 質 , 所 以 氧 化 蘋 果 , 浸 橙 汁 後 , 會 變 回 原 狀 。 梁 博 士 好 叻 , 佢 曾 經 發 明 治 療 肝 癌 新 藥 物 , 但 講 到 呢 又 可 以 深 入 淺 出 ; 所 以 話 , 高 深 科 學 , 其 實 都 可 以 好 生 活 化 。 (^_^)

別墅

商販可以用呢個方法, 咁賣比客的橙, 唔甜, 包換~~
有始不有終 能受百樣痛 從沒有合約合同 但卻跨時空 這滔滔不息的愛 我贈給你用 這一生 和下世 有幾多全奉送 --------------------------- 呀仔 2006 年 4 月 24 日 出世啦

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

神奇
PRINCE-TKO

大宅

梁 博 士

禁止訪問

睛靈勳章

首頁