論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我工人就來完約, 本身都做得唔錯, 都打算同佢續約, 佢一話續約, 就要求星期4去多一次 church, 我見2個小朋友返晒學, 佢攪掂屋企野, 接到小朋友放學, 我都由佢

點知...佢年29, 同我講, 要放假唔返來訓, 話連放4日, 要出出入入車 $$ 貴, 話要出去訓, 我火都黎, 就唔俾, 我話你覺得車 $ 貴, 你可以放假留係屋企休息, 佢就黑口黑面,

年 30 晚我們出外做節, 我出門口不到30 分鐘, 佢打俾我, 話要出去 church, schedule 左8點幾返 church , 我火都黎, 就立即 say no, 佢話自己要出, 我大聲鬧佢, 我話如果我係屋企食飯, 你都係要留係家 cooking, 佢答我, 話而家你唔係樹, 我可以出, 我講左句, 今日你係 working day, 你明天都連放 4 日, 你先去 church, 佢話 Thur, Fri 無 church 去, 我話你 sunday 先去, 呢4日, 佢唔返來訓, 我準備定去警局話唔見左工人架喇, 點知佢有回來訓, 表面無野, 我回來, 仲同我講 Happy new year

呢件工人, 仲可唔可以續約呢 ?
講漏左, 佢之前已經講過話佢 d fd 住 boarding house, 佢話好方便, 不過我拒絕左, 我話我2個小朋友仲細
親子王國以外之相冊連結已被刪除

子爵府

回覆:工人要住 boarding house

如果係我我唔會續,感覺上個工人已開始得寸進尺,以後有排激氣

大宅

boarding house so dirty.....我上年去星加玻叫佢去住,返到屋企樓下一齊同佢拎D衫去洗衣鋪洗先返屋企

大宅

回覆 rabbitboyboy 的帖子

子爵府

我工人有 fb, 佢上班時, 都會 update 下 fb, (因為我有 add 佢), 其實之前同佢關係唔錯, 佢上 fb 我都由佢, 不過最近見佢 fb 同一個男人影相, 不過唔係親密, 同埋佢 d 賓賓一齊的

佢而家估佢唔知係咪識左男朋友, 所以成日想唔返來訓, 又要出街

子爵府

好媽媽勳章

boarding house好污漕的, 千祈唔好.....由其係印果邊.....我朋友家就係比個工人搞到成屋都係"室", 最後掉左好多野, 仲要搵滅虫公司來, 滅虫公司話香港既"室"已經絕種, 佢好多客都係工人帶返來, 諗起都

如果我工人同我講太多條件, 我都唔會續佢, 講真, 佢搵新僱主都唔可能除左每星期一天的假期之外, 仲要求多半天去church, 我估99%既僱主都say no.

請大家留意, 曾經有人係facebook開左我係bk個名既 a/c (Nopan Ma), 當然人人都可以叫nopan, 但此人仲偷埋我囡囡bk張相開fb, 有問題, 大家小心

大宅

唔會續啦, 續咗比佢扣2年.. 你有排就佢... 話要多半日去church 都冇可能接受.. 家下你來翻工嫁.. 我地可以同老細講.. 一星期放多半日嗎? 佢來打工就知一星期只有一日, 咁多要求.. 續咗要你比多佢一個月叫佢走仲煩.. 搵定新工人算吧

子爵府

對住佢地, 真係好激心.....

wcpcelia  我唔會續約了  發表於 14-2-4 12:29

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

唔使續啦. 佢咁串, 可能已揾到新工.

侯爵府

金毛B媽 發表於 14-2-4 10:54
我工人就來完約, 本身都做得唔錯, 都打算同佢續約, 佢一話續約, 就要求星期4去多一次 church, 我見2個小朋 ...

Seems yr helper already met some bad friends who taught her what to do, u better don.t renew contract with her.

Also the boarding house has a lot of 'bugs', and very dirty, u cannot bear this risk as u have kids in your house.

侯爵府

NOPAN 發表於 14-2-4 11:42
boarding house好污漕的, 千祈唔好.....由其係印果邊.....我朋友家就係比個工人搞到成屋都係"室", 最後掉左 ...

My friend' helper brought '蚤' to her home from boarding house, she spent $20,000 to hire a company to do it still cannot get rid of them, then she moved to new house, throw away all furniture, and terminated the helper, now problem solved.

NOPAN  thanks for the word, 蚤.
係呀, 我FD都掉左好多傢俬呀窗簾呀....我FD間樓啱啱買咋.  發表於 14-2-4 16:30

子爵府

咁恐怖.... bugs 恐佈過佢唔返來訓

男爵府

咁多要求, 我唔會續. 只會越來越煩.

複式洋房

回覆:金毛B媽 的帖子

一定唔續佢約,佢都已經好唔比面,唔尊重你。續約之後,一定有排煩。星期四仲話去church? 我就唔信啦!你已經好好人,肯比佢working hour出去。

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

回覆:工人要住 boarding house

要求多多的工人,不要也罷

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章

我諗你都係搵過個啦,呢個工人熟佐架步,開始想食住你,再續不得了

禁止訪問

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

工人開得口得串進尺, 根本係睇死你冇佢唔掂, 亦預咗你實同佢續約, 否則, 一個怕會失去工作嘅人, 又點會敢咁多逾越要求?

子爵府

可能我開左先例, 錯左......所以佢要求越來越多

而家請個工人要成萬蚊架 ??

我2年前, 都好似 $3xxx 咋喎

侯爵府

金毛B媽 發表於 14-2-4 16:55
可能我開左先例, 錯左......所以佢要求越來越多

而家請個工人要成萬蚊架 ??
Some agencies is under HKD6,000, u can call many of them to check

首頁

尾頁

跳至