母乳餵哺

跳至

別墅

各位媽媽:

以下我講的話可能會令一些全泵奶的媽媽不快, 或者我是不太了解各人的情況, 先請多多包涵.

早兩天, 我跟一兒科醫生見面, 提到有媽媽全泵奶的情況, 醫生說這情況不值得鼓勵, 因為母乳育嬰其中媽媽抱住BB食奶那份感覺對母嬰都相當重要, 而且直接餵哺方便又衛生, 除因非常特殊的情況, 迫不得巳, 或因工作關係必須留奶, 否則不要泵奶, 更不要全泵.

我問到為甚麼有此情況, 她說這是媽媽對自己信心的一個問題, 也跟奶泵的推銷也有一定的關係, 媽媽有需要可以嘗試用手按奶更好.

我記得我餵兩個小孩都只是用過奶泵一次, 如果不是因工作關係或的確需要留奶, 奶泵不是必須品, 媽媽未必需要依賴它.

p.s. 可能有些媽媽開始餵奶時被bb咬損了乳頭, 想用奶泵留些奶, 怎知後來不能再抱bb親自哺乳. 我會建議如果哺乳初期乳頭損了, 請盡快找有經驗的護士幫忙, 找出原因, 切莫依靠泵奶, 真是麻煩很多的.

我餵第二個仔的時候, 乳頭痛了三個星期, 當中雖有護士上門, 但都解決不了我的問題. 後來我得到餵大仔時的那個護士教路, 第二天乳頭便不痛了. 原來我的情況是我的奶太多, 漲到乳雲, bb只能咬著我的乳頭, 這位護士教我餵奶前先把乳雲部位的奶擠出, 讓bb可以啜入些, 好像我們用飲管飲東西, 我們也要有一定長度的飲管吸著才不會咬飲管.

希望我的意見不會令一些必須泵奶的媽媽不快.

其他媽媽有甚麼意見歡迎提出討論.
My mission in life is to promote, protect and support breastfeeding.

希望每位媽媽都可以享受喂奶的樂趣!  每位bb都可以在媽媽懷裡享用媽媽的奶奶和感受媽媽的愛!

更多母乳資訊或哺乳支援
http://www.breastfeeding.org.hk/

子爵府

2019勳章

我想請問我bb約半歲, 我一直無咩奶,
黎緊想每星期六及日全埋身餵,
請問我暫時每次亞b吃了10-20min,仍哭,
唔夠奶食,我係咪要補奶粉呢.
下次佢再喊我又再埋身餵,唔夠又再補奶粉,
0甘樣多d俾佢啜,仲有無機會多d奶呢
方法又是否正確呢

大宅

的確,全泵是個最後的option,不值得鼓勵。不過,若果有媽媽決定全泵,為了寶寶付出勞力和愛心,我會支持和敬佩的。

奶泵公司推廣真的有越界嗎?我自己就不太感覺到。反而我覺得奶樽生產商聲稱奶咀跟乳頭形狀和軟度相似,可避免初生兒「母乳混淆」就真係要打!

事實係未足月的嬰兒食過奶樽後會有「乳頭混淆」就真!雖然有些「母乳奶咀」真的可以令習慣埋身餵的嬰兒用奶樽食奶,但這些只有利於滿月後,擁有純熟吸吮技巧的嬰兒。準父母看到廣告說「母乳奶咀」合嬰兒用,但到頭來造成「乳頭混淆」便冤枉了。

題外話,有時看到準媽媽來問買甚麼奶泵好?其實我想說,對在職奶媽來說,好的工具雖然重要,但最最最重要是要掌握餵奶技巧和知識。畢竟在這版的日子耐了,有時會見到有些準媽媽來問買奶泵,但幾個月後卻因不成功而將奶泵變賣,難免有小小感想。

[ 本文章最後由 nikitac 於 07-8-4 01:17 編輯 ]

別墅

三更夜半,我宜家就係度一路扒文,一路泵奶... ^^!
yoyo 訓左,,, 唔想谷奶.,又可以留返做冰奶用,我泵奶都係係公司,又或者要出街,又或者好似宜家咁,.
冇咩事都想捭yoyo 係我抱住咁食奶,個feel 好開心架.
呵呵呵...
之前yoyo 半個月個陣,我99同我媽都叫過我不如泵出黎餵yoyo,
因為可以睇到佢飲幾多,但我唔制,同佢地講,自己親自餵,會刺激好d架,yoyo 有病仲會好得快d架.. 佢地先唔再講,

禁止發言

男爵府

我只有兩個情況是會泵奶的,返工lunchtime泵一次,放工後如果囡囡剛剛食完粥唔洗食奶住的話,我都會泵一次。我從來無買過奶袋,只有10Avent奶柸,冰箱內未試過放多過10個奶柸的奶。
我好怕泵奶,因為最初的時候工人未來,泵左奶要洗奶泵,超麻醉。但我一直認為自己少奶的原因就是因為我唔勤力泵奶,就算是坐月期間,我都只是feed on demand,不會學d媽咪教將飲剩的奶泵出來,咁大腦就會做多d奶,所以我奶量從來都只是

男爵府

激死人啦, 又post唔晒, 次次都係咁:-(

Con't

所以我奶量從來都只是剛剛好,又或者爭一兩餐要補奶粉,依家囡囡食左粥,唔洗再補奶粉,不過奶量亦開始下降,我又想是否應該泵下奶提升番d奶量呢。
原文章由 Lovelybbs 於 07-8-4 09:45 發表
我只有兩個情況是會泵奶的,返工lunchtime泵一次,放工後如果囡囡剛剛食完粥唔洗食奶住的話,我都會泵一次。我從來無買過奶袋,只有10個Avent奶柸,冰箱內未試過放多過10個奶柸的奶。
我好怕泵奶,因為最初的時 ...

公爵府

其實我都唔想泵奶, 但冇辨辦法, 我只是個假日媽媽, 唔泵奶囡囡連少少都冇得食

複式洋房

原文章由 TFMOM 於 07-8-3 19:42 發表
各位媽媽:

以下我講的話可能會令一些全泵奶的媽媽不快, 或者我是不太了解各人的情況, 先請多多包涵.

早兩天, 我跟一兒科醫生見面, 提到有媽媽全泵奶的情況, 醫生說這情況不值得鼓勵, 因為母乳育嬰其中媽媽 ...

我由bb出世到而家都係埋身喂...只試過四五次因有事不能埋身喂而要食泵出來的冰奶...

我都覺得埋身喂有時會好麻煩..但果種感覺真係好珍貴的!!

別墅

bb細個時, 由早到晚不知花上多少時間餵奶, 有時的確會有些悶的. 但當你明白這是做媽媽的責任, 而且, bb大得很快, 你就會好好享受和珍惜與bb親密的每一刻.

剛才我跟我的大仔看他bb時的相片, 餵奶的情景, 只有在幾張相片中找到. 幸好在我的記憶裡, 我都抓緊了每一個餵奶和照顧孩子的時光. 這一點, 巳是無憾!

原文章由 arba 於 07-8-4 14:29 發表

我由bb出世到而家都係埋身喂...只試過四五次因有事不能埋身喂而要食泵出來的冰奶...

我都覺得埋身喂有時會好麻煩..但果種感覺真係好珍貴的!!
My mission in life is to promote, protect and support breastfeeding.

希望每位媽媽都可以享受喂奶的樂趣!  每位bb都可以在媽媽懷裡享用媽媽的奶奶和感受媽媽的愛!

更多母乳資訊或哺乳支援
http://www.breastfeeding.org.hk/

別墅

很感動, 又羨慕 我bb一月出世, 希望同你一樣成功.
我可能都會買定一個手pump, 以應付不時之需... 呀想問問, 邊餵邊pump, 係咪一定要用電pump?定係手pump都得?

原文章由 TFMOM 於 07-8-4 16:44 發表
bb細個時, 由早到晚不知花上多少時間餵奶, 有時的確會有些悶的. 但當你明白這是做媽媽的責任, 而且, bb大得很快, 你就會好好享受和珍惜與bb親密的每一刻.

剛才我跟我的大仔看他bb時的相片, 餵奶的情景, 只有 ...

大宅

如果可以全埋身,梗係埋身好啦,方便快捷. 不過我覺得奶泵可以幫助產婦生產後爭取休息(給其他人餵)快點恢復體力;幫助要上班的媽媽繼續餵人奶,係很好的發明啊!
至於買什麼泵,我建議買電動的(Medela幾好),因為產後hormoes影響會有手痛(母指食指間的關節), 重要用手泵會好累,影響餵人奶的決心呢.

別墅

bbbttt,

待bb出生後, 你都可以抱住bb餵奶的. 到時我羨慕你了,因為我已經無得抱住bb食奶了. 我的bb現在都比我高大呢!

我都有一個手泵, 當bb出生後4-5天覺得奶非常漲, 用過一下, 但發覺都是讓bb吸啜解決谷奶最實際, 我以後就没有再用泵了. 但上班的媽媽可能需要奶泵.

原文章由 bbbttt 於 07-8-6 10:39 發表
很感動, 又羨慕 我bb一月出世, 希望同你一樣成功.
我可能都會買定一個手pump, 以應付不時之需... 呀想問問, 邊餵邊pump, 係咪一定要用電pump?定係手pump都得?

更多母乳資訊或哺乳支援

大宅

其實我上一胎有一段時間係一邊埋身餵,另一隻手就一邊泵奶,泵出來的奶可以比阿女臨瞓前食,好似補奶粉咁,可以頂耐d,所以阿女個幾月就戒夜奶.

不過今次阿仔,只係因為佢出世幾日後黃要入院一晚,我啱啱開始上奶,所以我泵過幾次,依家半個月來我都無再泵,寧願半夜起幾次身餵奶,一來半夜餵奶可以刺激多d奶,二來可以專心餵奶(雖然好多時半夜我都邊餵邊釣魚),唔駛洗奶樽同奶泵,真係好方便.

另一點我想講係,媽媽要對自己有信心,一定可以餵得飽bb,一個鐘餵一次又好,兩個鐘餵一次又好,最多餵多幾餐,這是我這次再做奶媽的堅持,好開心阿仔只係補左4日奶粉,之後就變做全人奶.

不過我都係假日媽媽,我攞晒自己所有假,等阿仔滿3個月先返工,之後要靠奶泵,不過因為我不是做寫字樓,是要經常外勤,要拿著奶泵四圍走,上一胎我堅持到阿女5個月,這一胎唔知得唔得呢.所以我其實都好羨慕做office的媽媽,起碼工作定時,有固定地方泵奶同存奶:-(

大宅

littlehoilun,

you are a great mom! add oil. BF for working mom is not easy and is even more difficult for those mom going from place to place.

原文章由 littlehoilun 於 07-8-6 13:30 發表
其實我上一胎有一段時間係一邊埋身餵,另一隻手就一邊泵奶,泵出來的奶可以比阿女臨瞓前食,好似補奶粉咁,可以頂耐d,所以阿女個幾月就戒夜奶.

不過今次阿仔,只係因為佢出世幾日後黃要入院一晚,我啱 ...

別墅

TFMOM, Jojolaw,

謝謝你們的意見. 我要番工, 不過好彩坐房, 有電... 唔知可唔可以自己帶個冰柜返去... 唔係太想雪d奶响pantry :lol:

原文章由 TFMOM 於 07-8-6 12:28 發表
bbbttt,

待bb出生後, 你都可以抱住bb餵奶的. 到時我羨慕你了,因為我已經無得抱住bb食奶了. 我的bb現在都比我高大呢!

我都有一個手泵, 當bb出生後4-5天覺得奶非常漲, 用過一下, 但發覺都是讓bb吸啜解決谷 ...

別墅

其實如果要餵得咁密, 半夜又要起身, 即係咪生完之後嗰幾個媽媽會淨係訓, 同餵, 同食 ? 等我比多d心理準備自己....

原文章由 littlehoilun 於 07-8-6 13:30 發表

不過今次阿仔,只係因為佢出世幾日後黃要入院一晚,我啱 ...

複式洋房

全中!! 我頭o個個幾月真係只係餵bb,食和訓(但最長的睡眠時間都只係4hrs, 因為我半夜都埋身餵),仲要餵親都起碼大半個鐘, 因為bb初初食得好慢, 的確係幾辛苦的. 但見到bb一日一日長大, 又得意, 就會忘記晒d辛苦喇.

[quote]原文章由 bbbttt 於 07-8-6 17:11 發表
其實如果要餵得咁密, 半夜又要起身, 即係咪生完之後

別墅

差不多. 要成功餵奶, 真係食, 餵奶, 換片;休息, 食, 餵奶, 換片休息幾乎就是剛生完bb媽媽做的事情.

我媽媽當天連我家的樓下也不讓我下, 我都問過自己, 難道以後就這樣過日子? 後來想想這只是過度期, 好像懷孕一樣, 這些時間都會過去的, 而且過得很快, 我們要好好把握, 感受每一刻, 因為裡面可能有挑戰, 有掙扎, 當然有享受, 有滿足...我是不會講得盡的, 你自己去經歷和領悟吧. 到時希望你會跟我分享你的感受.

預祝你餵奶成功.

原文章由 bbbttt 於 07-8-6 17:11 發表
其實如果要餵得咁密, 半夜又要起身, 即係咪生完之後嗰幾個媽媽會淨係訓, 同餵, 同食 ? 等我比多d心理準備自己....

更多母乳資訊或哺乳支援

大宅

Yes, if you hv somebody to take care of the BB, your "duty" during the ML period should be "Eat, Sleep and Feed". That was my motto. I was very successfull, I've got so much milk that I hv about 20-30 bags of extra frozen unused milk after their expiry (3-month).

Please treasure the time of direct feeding cos it would be short if you hv to go to work :cry:

For pumping at office, I am also lucky to have my own room, I put the bottle of milk by non-transparent bag and hv it stored in the fridge in the Pantry then I bring the milk home by use of the Fridge-to-go.

Now BB is almost one yr old. Just received a call from Wyeth asking if I would consider giving milk powder so that BB could sleep all nite thro'. I did not react strongly and just refused her politely (because they are just 打工

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊