家事百科

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我住低層.成日有蜜蜂飛入屋.好似想慍地方築巢

水晶宮

畀面勳章

回覆:點解咁多蜜蜂飛入屋

可能附近窗外已有巢,我試過二間屋都有蜜蜂入屋,第一間之後發現原來窗邊已經有個巢,第二間屋就發現窗外外牆有個窿,佢地成日飛左入去。

珍珠宮

虎到金來勳章

我住30樓都有蜜蜂係窗外飛過,我都以為自己眼花!佢係我冷氣機度飛嚟飛去。

男爵府

環保接龍勳章

我哋24 樓,老公話無巢,佢話可能窗邊放糖所以引來蜂蜂,但我覺得呢個答案唔成立,因為日日屋企都有糖!

大宅

育兒性格勳章

好驚!我租兩間屋都試過,一間17樓油麻地,一間24樓荃灣

油麻地果次好似想衝入屋咁,好在我一早閂晒所有窗,但係佢地係窗出面飛黎飛去點都唔走!

荃灣果次就係我搬入去之前,咁3隻經廁所抽氣扇同房窗飛左入屋,最後被我打死左!

但真係唔明點解會咁?!

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:好驚!我租兩間屋都試過,一間17樓油麻地,

原帖由 Chukwudebelu 於 14-06-25 發表
好驚!我租兩間屋都試過,一間17樓油麻地,一間24樓荃灣

油麻地果次好似想衝入屋咁,好在我一早閂晒所有窗 ...
又會咁岩,你是否日日有鮮花呢

Chukwudebelu  係呀,就係咁啱,屋企無擺花,不過C6既古濃水好勁味,唔知關唔關事  發表於 14-6-30 11:57

子爵府

我住37樓,大肚時無意中發現有一舊拳頭size啡色嘢係窗邊,久不久見有隻蜂飛來飛去,揾食環署睇,佢話這隻工蜂負責築巢,個巢完成會有保齡球咁大,到時其他蜂會搬進來,結果幫手打爛個巢再噴殺虫水,當時隻工蜂不在巢,之後一星期牠仍不停在窗外盤旋。

禁止訪問

回覆:po9668 的帖子

複式洋房

各位..至現在還有蜜蜂入屋..而且大隻的..
唯有用電蚊拍..見一隻殺一隻..

男爵府

環保接龍勳章

我以前住30樓都試過忽然間好多蜜蜂飛入屋. 後來搵管理處. 先知原來楝大廈都有其他住戶有咁情況. 係起巢. 所以一定要清咗個巢去.
應當一無罣慮,只要凡事藉著禱告、祈求,和感謝,將你們所要的告訴神。
神所賜、出人意外的平安必在基督耶穌裡保守你們的心懷意念。

複式洋房

Harry媽 發表於 14-7-28 22:56
我以前住30樓都試過忽然間好多蜜蜂飛入屋. 後來搵管理處. 先知原來楝大廈都有其他住戶有咁情況. 係起巢. 所 ...
也常見屋內一些水喉孔位有小小泥..

大宅

我都試過,42樓!
嚇死我,好在佢向窗度,我即刻拉埋個窗簾,但都要到第二朝佢先飛走。。。

首頁

尾頁

跳至