烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

壽司???????

我整完d壽司好唔掂。

捲得肉酸,仲鬆灑,d紫菜仲濕濕地,日本餐廳個d好乾身。

1. 我用日本米飲熟後,就加壽司醋,份量都係依說明。
(請問係飯熱加醋,還是飯凍加醋)
2. 等飯凍。
3. 竹席上面放紫菜,紫菜上面加飯。
(請問你地用乜器皿幫助舖飯响紫菜上,我用左手)

都唔知衰响邊,請指教。

伯爵府

Re: 壽司???????

1. 我用日本米飲熟後,就加壽司醋,份量都係依說明。
(請問係飯熱加醋,還是飯凍加醋)**熱加**

是不是加壽司醋時,太多太濕。我用壽司醋粉,飯會乾身些比,較易控制。

(請問你地用乜器皿幫助舖飯响紫菜上,我用左手)
我用(畢飯的飯學)
Pet Society Email : [email protected]
Login Name : Wensi
Pet Name : Sweet

大宅

請問你整出呢個d,係唔係同日本餐個d一樣禁乾身? 佢地果d真係very good。

roll個時有乜技巧?

伯爵府

我果D都唔會太乾身因飢有一定水氣

我想有兩個原因
1.可能紫菜比較好
2.是他們灘開D飯加風扇吃凍幫助水蒸氣(輝發)的這樣做可能比較好。

我一路捲一路按實

Pet Society Email : [email protected]

大宅

我都係用壽司粉,可以乾身d,
而且就如wensi所說要用靚紫菜,
也要吹涼d飯才包,才不會弄濕紫菜。
Elina

大宅

我响日式超巿買紫菜,幾隻牌子都係參唔多價錢,大概$1x元,請問你地買幾多錢。

伯爵府

我放假幾天沒有網
我買的都是$13-14,但我在日本超市見過有些三十多元都有。好貴!所以未買過。

首頁

尾頁

跳至
熱門主題