心聲留言

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

囡囡吾識笑, 點解會咁?

我囡囡出左世成兩個多月先開始識笑, 之後都冇嘜問題; 直至早兩天一班朋友到我家玩, 有個死黨個囝囝大我囡囡一個月, 佢個BB好活躍, 冇時停, 無論啜住個奶咀或者啜住手指都不停扭計, 要一路有人伴佢玩! 相反我BB就定定比我抱住, 人地同佢玩又吾比反應人又吾同人笑, 攪到比我死黨個老公話<你地睇下佢吾識旭嫁> 嘩! 好難聽喎! 其他friend話bb女斯文d咋! 但佢仲不停指住我BB繼續話佢, 我當時好嬲, 一個得三個半月BB比佢咁話好可憐! 真係想話反佢個仔過度活躍症, 不過衰在又即係話我死黨個仔, 最終忍左佢! 但到今日個心仲好吾舒服, 點解BB又吾爭氣一D都吾同人笑? 有冇BB係咁嫁? 佢係咪吾鐘意太多人呀? 平時都有同佢去街呀, 佢又吾係少見人, 點解會咁呀!

伯爵府

好媽媽勳章

Re: 囡囡吾識笑, 點解會咁?

聰明豆

唔駛唔開心, 無謂為

子爵府

唔洗擔心啦~~咁細個bb都有情緒架嘛~
可能佢見到有咁大班人喺度,覺得有啲驚啫~

男爵府

我個囡囡都係成4個月先識成日笑, 不過佢不是對每個人都笑, 只對佢鐘意的人笑. 遇到佢不喜歡的人時不只不笑, 仲會喊.

每個BB都有自己的性格及喜好, 不是個個BB個喜歡做個小公關, 所以不必介懷其他人的睇法. 可能你個BB真係唔鐘意你的朋友呢!

男爵府

唔駛唔開心,老土D講句,每個小朋友發展唔同,可能你朋友個老公心入面好羨慕你個BB咁乖呢!
我早論約D舊同學眾會,有個朋友個BB細我BB2日,但係佢BB已經好叻,識講好多野,我個囝就就咩都唔識講,我都有D唔開心架,但係最後我其他朋友反兒覺得我個BB好得意,成隻"檬"豬咁!諗深一層,由一有左BB開始,成日淨係諗住BB第日最緊要健健康康,生活愉快就OK LA!我時常都有提醒自已唔好咁快比壓力BB架!

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

聰明豆

唔駛理人咁多, 你囡囡張大頭相咪笑得幾靚lor, 大家話係咪? 我個仔依家十個幾月, 佢都好鍾意笑, 我d朋友都知, 但有時同佢出街d人同佢玩, 佢都唔係個個都同人笑ga, 有時d人"話依個BB都唔笑gei, 人地果d好好笑" 我都唔會理佢地, 我心諗, 我個仔"右"唔係賣笑, or果個人個樣唔四正, 我個仔唔like同你笑呀, 吹咩!

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

禁止訪問

侯爵府

謝謝各位媽媽同我分享, 其實我當時比佢講到我都好驚bb大個會吾會自閉嫁! 不過學有d媽媽話:佢有同我笑就開心哂啦! 昨天BB病了, 我好擔心, 我同我老公仲諗係吾係d老人家話bb會小氣, 比條友仔指住話完就病左, 梗係入佢數啦! 哈哈!

Thanks!! all mum!

禁止訪問

侯爵府

老實講,我有D羨慕你個BB坐定定(唔係風涼話)
回想栗子細細個,成日坐唔定,
食飯要輪流同佢玩
坐車要琴上琴落
從BB車的安全帶中損出來,站在車上都得
仲要比人笑PATPAT是不是有針(坐唔定)
你話幾疲於奔命
ANYWAY,個個B性格都不同
但求開心健康便OK啦

侯爵府

Hi Ming (cat),
妳真有心啦! BB沒事了, 她打了很多噴嚏不過冇鼻水, 只係頭仔有D熱, 因早幾天去健康院打針比了退燒藥, 所以我餵左佢一次之後就冇事啦! THANKS!

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

唔好為左一句說話梗梗於懷,講果個都可能無心之失,BB鐘意笑就笑、喊就喊,邊話得埋,唔好俾咁大壓力自己,順其自然嘛。

首頁

尾頁

跳至