1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

就黎3歲囡囡郁D就叫爸爸走開,實質是爸爸對個女好好,超級無敵愛巨,錫巨,但唔知點解個女會甘,另到爸爸非常失落唔開心,反而個女過分依賴我,咩都要我幫巨,就唔要爸爸幫,有時夜晚沖沖下涼,個女突然捻起我,就即刻走黎廁所拍們扭計要媽咪抱,或要去Vivi要媽咪抹Pat,一路喊到我出黎,呢樣野另我也好煩惱,至於爸爸方面我也有同個女講過,話爸爸好愛BB,甘樣會令爸爸好傷心,BB唔要爸爸既感覺就好似,媽咪唔俾你玩果樣玩具BB唔開心一樣,我地無佐爸爸會好慘架,少佐個錫BB既人。講完隔一陣再問返巨:你仲愛唔死爸爸,B答:愛。但每次口頭上係話愛,但當每次發生情況既時候就又唔要爸爸係隔離,又叫爸爸走開或出去,換轉個女甘對我,我都會好傷心唔知點算,就好似頭先甘,個女已經訓著佐,我叫老公係房陪個女訓,我可以搞掂BB既野,但突然醒佐見唔係我,又喊住好惡甘就爸爸出去,唉,老公有D嬲嬲地唔開心,個爸爸平時返工已經好忙好累,公司離屋企好近,都時不時抽時間返黎陪下個女,陪B玩一陣再返工,爸爸已經有做功課陪個女葛啦,但點解個女會甘樣,係近呢2個月先出現甘既情況,以前都痴下爸爸架,突然甘既轉變令我老公有D接受唔到,求各位Jm教下我應該點做至好宜家爸爸單獨帶巨出街都唔肯跟,但又唔係完全唔理爸爸葛渦,我同我老公都好無奈,請教下大家幫幫忙!

複式洋房

回覆:就黎3歲B囡成日叫爸爸走開(長篇)

寫錯個字,愛唔死(愛)爸爸

子爵府

回覆:shingcws 的帖子

我女兩歲半都係咁,爸爸坐梳化會叫爸爸行開,話張梳化係佢嘅;歲半前夜晚係爸爸陪睡,之後我間中陪,後來就一定要我陪,除非我不在家,爸爸在床上會叫佢出去。

不過,除咗呢兩樣野差啲,其他野又ok.爸爸會抱佢去公園玩單槓,喺下面接住佢,我同阿女講明媽媽唔夠高抱佢,所以佢想玩會搵爸爸。有啲遊戲只有爸爸會陪佢玩,如騎膊馬、fing鞦韆(用被包住fing/用手fing個人)、單槓、玩ipad等,爸爸又會請佢飲野食雪糕,總之要有啲野係爸爸「專利」,佢想做就要搵爸爸。

男爵府

會唔會係有味, 煙味? 酒味? 胡臭?

大宅

回覆:shingcws 的帖子

我諗係小朋友每個階段唔同者,而你個bb又做得特別激烈炸。之前我囝兩個都跟無乜特別的,但宜家我同佢做乜佢都會叫爸爸,但又唔至於唔比我做嘅。我囝係母乳b添喎!

珍珠宮

畀面勳章

其實你搵多d時間直接丟低佢地兩父囡,

自己出街,等佢直接冇得靠就得

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

俾佢地溝通吓喇,應該冇乜既

公爵府

仔仔都係咁…人哋話BB三歲前係屬於媽媽既,所以會特別痴媽咪。

公爵府

試下多D時間一家三口出去玩,爸爸多送玩具或買野俾佢食,翻到屋企要同佢一起睇書,畫畫,一齊玩遊戲…慢慢就會鍾意同爸爸一起玩。

公爵府

好得意既小朋友吖,好鐘意

大宅

陪月勳章

回覆 shingcws 的帖子

我囡25個月,呢排都係咁,玩得好地地,突然又會唔爸爸,成日叫爸爸走開,唔要爸爸喺度! 唉… 我都好無奈,佢都痴爸爸㗎,但唔知點解會咁樣冇禮貌嘅發脾氣,我成日覺得佢嚴重trouble 2,有時都唔知自己想點!

子爵府

我個囡一樣, 我估正常呱, 佢話爸爸男孩子, 不過我老公從未試過同個囡單獨去街, 一定要有\"助手\"先掂

別墅

我個囝兩歲半都係成日叫爸爸走開,重會用手推開爸爸,時不時玩玩下就打爸爸,爸爸為想佢鐘意佢多d,阿囝打佢都唔咁惡佢,爸爸經已係yes man 但阿囝都唔癡佢,所以我諗係一個階段已而已,大家都唔好咁傷心,各位爸爸加油呀!

公爵府

咁下次出街,一家三口一齊,然後俾多D機會BB同爸爸独處,睇下有冇好轉

珍珠宮

2024勳章 畀面勳章

你不停咁係小朋友面前講多D爸爸好話, 自然會覺爸爸好叻GA LA

複式洋房

回覆:Streetboy 的帖子

完全無,我老公唔食煙,唔飲酒,也無其他體味

複式洋房

回覆:myaisha0435 的帖子

有甘做過一次,係街度睇玩具,睇睇下我同我老公講我返去先,試下BB同爸爸單獨去街回點,點知轉個頭巨兩個就返黎啦,話B係都要穩我,所以先甘無奈

複式洋房

引用:仔仔都係咁…人哋話BB三歲前係屬於媽媽既,

原帖由 六月之星 於 14-11-22 發表
仔仔都係咁…人哋話BB三歲前係屬於媽媽既,所以會特別痴媽咪。
真係架?甘我都放心D

複式洋房

引用:回覆+shingcws+的帖子我囡25個月,呢排都係

原帖由 Fatbumok 於 14-11-23 發表
回覆 shingcws 的帖子

我囡25個月,呢排都係咁,玩得好地地,突然又會唔爸爸,成日叫爸爸走開,唔要爸爸喺 ...
有同感,同我女一樣情況

公爵府

叻叻勳章

好多都會....大D就會好D...幫爸爸搵返個角色

首頁

尾頁

跳至