心聲留言

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

我驚覺, 我的耐性, 包容, 愛心, 仲剩幾多 ??

好唔開心, 想搵人輔導下 :-(

我好愛我個仔, 由佢出世一路到依家, 我一手一腳湊大, 我知道做一個好媽媽, 要有無窮盡的愛心。但不知怎的, 近來我的耐性,包容,愛心都跌valt, 以前我一個月都唔會鬧個仔一次, 遇著有問題, 我懂得從佢角度去理解, 然後用解釋, 明白的心情去回應個仔。我倆都好開心, 我以為我已經成功做到"EQ媽咪"了。

現在, 幾乎每天, 唔多唔少, 總有conflict的時刻, 話/鬧完個仔, 又後悔,又內疚, 但又識反省個喎, 個仔而家都係3歲多D0者, 點解個仔細時尚且肯給予耐性, 包容, 愛心去接納, 反而而家....

望住個仔訓著個樣, 真係好甜, 點解我會捨得咁樣對佢?? :-( :-(
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Re: 我驚覺, 我的耐性, 包容, 愛心, 仲剩幾多 ??

我諗係因為你開始expect有回報。
三歲之前,係input period,
好多o野係由零開始,由唔識教到識;
and then經年累月,你亦都希望可以睇到d成績,
but if 後果未如理想,你或者開始有d懷疑,
甚至有d灰心,覺得有d 支力,
你都係人,媽咪都係人,
有母愛都會有情緒,take it easy la,好媽媽!
老實講,聖人都有錯,當你鬧完亞仔,
你可以同佢傾番,講俾佢知你o既感覺,
等佢從唔同方向去接受唔同o既事物。
即使你EQ100分,但係唔係人人都係,
當佢適應左EQ100分o既你,
就好難接受日後遇到EQ90分o既人,
所以你無須自責,並且可以從中教識小朋友情緒,
呢d亦係sharing,等佢知道媽媽唔開心,
叫佢呵番,仲可以增進感情o忝!
有時人係會有情緒失控o既時候,
最緊要係back up工作做得好!
Best regards!!

禁止訪問

Re: 我驚覺, 我的耐性, 包容, 愛心, 仲剩幾多 ??

男爵府

我就覺得,小朋友由出世至小一是比較容易照顧的。如果孩子得3歲就覺得有這樣的感受,會不會你要求高了一點?如果到讀書時,可真有壓力呢?!

孩子的天空不是大人的天空,鬧完佢地仍是笑呵呵,可能佢地已吸收並收藏在腦袋不知的地方呢,慢慢就現形啦,不要為自己的要求講唔好意思!

我很享受他們讀小一前的細節,但我從不會著意用筆寫下他們每月重量,每星期發展至甚麼程度,幾多個月就能做到甚麼。其實每個小朋友差不多,越形象勾畫出來更給自己壓力。呢的全部係我心中的,偶然講開,我就會如數家珍的講到出黎。

孕,哺,育,湊,養,言,教,管,放,等等雖說是一門學問,但不竟也是身歷其中所體驗而來。

快樂取決你主觀的心  不在決定於客觀的事

大宅

程程媽 寫道:
我就覺得,小朋友由出世至小一是比較容易照顧的。如果孩子得3歲就覺得有這樣的感受,會不會你要求高了一點?如果到讀書時,可真有壓力呢?!

孩子的天空不是大人的天空,鬧完佢地仍是笑呵呵,可能佢地已吸收並收藏在腦袋不知的地方呢,慢慢就現形啦,不要為自己的要求講唔好意思!

我很享受他們讀小一前的細節,但我從不會著意用筆寫下他們每月重量,每星期發展至甚麼程度,幾多個月就能做到甚麼。其實每個小朋友差不多,越形象勾畫出來更給自己壓力。呢的全部係我心中的,偶然講開,我就會如數家珍的講到出黎。

孕,哺,育,湊,養,言,教,管,放,等等雖說是一門學問,但不竟也是身歷其中所體驗而來。

我好同意妳0既講法...

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

MING(cat),

你太過獎啦!

其實我都有呢個問題,
一直以黎都睇好多好多關於教兒育兒o既書,
好多理論都在心中,但要付諸實行,
有時真係會有困難!

大人係日常生活中難免會遇到不如意事,
生活上亦有好多唔同o既壓力,
有時情緒難免會失控!

我對住我八歲o既女兒,周不時會發生d冇EQ既情況,
因為好多時係講過好多次佢都再犯,
所以好多時都控制唔到自己會鬧佢,
當你講過、輔導過、好言勸過,到最後鬧過都係咁,
相信情緒失控都可以諒解。
相反,對住15個月o既囝囝,容忍度又唔同,
因為你會明白佢仲細,即使你鬧佢、打佢,
佢都唔明箇中因由,相反只會令佢失去安全感。

唉,有時做父母真係唔容易,
要做到EQ高就更加係一門學問!
真係邊做邊學,大家一齊努力啦!

禁止訪問

水晶宮

aiya.....Miffy,

我諗係咁o既情形最好叫你先生帶佢暫時離開酒樓,
同佢出去行下,等大家都有機會calm down一下。

你囝囝幾大?
有時小朋友都好識得搵時間發脾氣,
好似係d爺爺、女麻女麻、公公、婆婆面前,
or專揀係大庭廣眾面前,
捉到你心理唔會當眾發炮,
有時甚至似係挑戰你o既容忍度,
其實我地呢班EQ媽咪真係咁不堪一擊?
I don't think so!!
Try to smooth your temper,
Take a deep breath!!
Try to separate temporarily!!
Give both of you a space to release!!
We're the super mother, right?!
We all have unlimited 耐性, 包容 & 愛心!!
Don't give up!!
該用戶已被刪除

珍珠宮

Hi babyhowie,

好多謝你的分析。Maybe 你說對了, 我真的有這樣想法, 認為仔仔已經"累積"了很多"經驗"卻又很多時都重犯, 所以我沒有像以前般耐性解釋。

EQ 書我看過不少,亦上過EQ course, 頭腦上知道, 要教導孩子有高EQ, 首先亦要學懂管理好自己情緒, 但現實往往又是另一回事....

:-(

珍珠宮

鬧完佢地仍是笑呵呵,可能佢地已吸收並收藏在腦袋不知的地方呢,慢慢就現形啦,不要為自己的要求講唔好意思!

我亦擔心是這樣啊 !!!

水晶宮

Rita,

你唔好咁客氣啦!呢度係俾大家sharing架嘛!

你亦無須太自責,如果你唔愛個仔,
你都唔會寫呢個topic啦!

其實我地都係人,人有情緒係好正常,
我都讀過兒童心理學,裡面都有一課係講EQ,
有時理論同實踐係兩回事,只要我地用心對個小朋友,
就真係可以話問心無愧!

我地新一代o既媽咪,有時太過緊張自己o既表現,
究竟對小朋友做得足唔足夠,夠唔夠好!?
現代o既小朋友太幸福,樣樣o野都變得理所當然,
反而唔識得珍惜,甚至小小不如意,就更加不堪一擊!

Relax 啦,媽咪,只要我地真心對佢地,已經好好架啦!

大宅

睇完以上媽咪的發表,我都好有同感,係bb的時候巳經驚成日抱佢會寵壞,專登放佢落床哭,其實不知幾心痛,到大些又驚佢學壞,小小事都鬧佢,之後又後悔,我們大人成日都要小朋友follow我們的一套,其實佢地亦有佢地的內心世界,我們又有冇試過在他們一面想過呢,所以日後罵他們之前,比5分鐘時間自己想想,我想信後悔的機會會小好多.
進進同小老表NAOKI 進進同進進爸永遠係我心肝寶貝,一家三口快快樂樂

禁止訪問

大宅

Rita,

To be a mum with good EQ is always easier said than done. You should not have the guilty feeling in the first place. Perhaps u need some time off for yourself away from your son from time to time. That helps. U'll appreciate each other more.

I am rather "Ah Q". If I come across some bad examples in parenting among my friends, I'll constantly remind myself, "don't do that". The more alert I am, the easier for me to push my tolerance limit. Try it!

複式洋房

Dear All,

I also feel tired sometimes because my son has attention problems and I have to spent time training him everyday. I am a working mum and already tired after work. I know that I should not scold my son sometimes because he really has the attention problems but it is difficult to control myself.

A therapist comes to our home once a week to train our son, that is the time that I can really relax! And I just started learning tennis. I think getting some sport and exercise would be more healthy for me, and I can attend the 親子班 with my son later when he is older (he is just 2.5 years old now).

Try to relax and give yourself some time to do what you like, I think exercise or sport would be a good idea because you can keep fit also :-P
[img align=left]http://www.snoopy.com/comics/peanuts/meet_the_gang/images/gang_all.gif[/img]

大宅

bobomum,

Wow, your son is only 2.5 yrs old & u have diagnosed he has problem with paying attention already?! What are the symptoms, do u mind? Or is he just playful like other kids?

大宅

好媽媽勳章 BK Milk勳章

babyhowie:有時理論同實踐係兩回事
我好認同

各位媽咪:

我都係咁呀
鬧到阿女好驚呀

但呢幾日我用左一個方法,覺得自己情緒好左
就係紀錄自己幾時鬧佢,因咩事,做錯d咩野

發覺我對要求好高,佢做咩野我都要管,
但佢得2歲,我竟然要求佢乾淨d,行得快d
唔好嘈,唔好cry.........

有時都覺得自己好傻

複式洋房

Jsmami,

I have brought my son to pediatrician for assessment and assessment from the private therapist also confirm him as having attention deficit. He has very short attention and poor eye contact, poor in following instructions as well. I was afraid that he has autism at first but assessment showed that he is not likely to be autism but just attention problems and poor fine hand skill (about 9 months behind his age! Becasue he is not attentive, very difficult to keep him in table tasks and teach him find hand tasks). He is now improved after half year training by the private therapist. He now can stay in table tasks for at least 15 minutes and improve in table tasks. I think I am already lucky becasue I spot the problem early and start training early ar!!!
[img align=left]http://www.snoopy.com/comics/peanuts/meet_the_gang/images/gang_all.gif[/img]

首頁

尾頁

跳至