1-3歲

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

幼童不到1歲就曉得走路,家長不要高興得太早,小心骨頭沒發育完成就開始行走,關節提前變形退化!台灣台中市就有一名男童10個月大就會行路,但踉蹌走路不穩的情況並未因為年紀長大而改善,到了4歲還經常跌倒,後來雙腳膝關節逐漸變形,成了X型腳,才驚覺出了問題。

台灣中國醫藥大學附設兒童醫院兒童骨科醫生郭建忠指,該名男童就醫時,醫生還以為他只是平衡感不好,戴護具矯正骨頭與走路姿勢1年多均無效,只好進行矯正手術,變形的膝關節才恢復,2年後逐漸變回正常,但還要繼續追蹤,未來應該會越來越好。

郭建忠提醒,幼童膝關節約1歲才會完全發育完成,過早開始練習站立甚至走路,很容易因為支撐力量不夠出現O型腿、X型腿或內八、外八腳的情況,嚴重的還會造成幼童膝關節變形,目前門診每周都會出現4至5名幼童因走路不穩或經常跌倒就醫,通常只要關節尚未變形都可藉由輔助工具矯正,除非嚴重變形才需要開刀。

但他也建議家長,幼童1歲前不要讓他們單獨坐在幼兒床或學行車上,因提前學習站立或走路,有可能使尚未發育完成的膝關節提前遭受壓力,造成膝關節變形或是長大後關節提前退化,讓幼童承受關節變形而要開刀矯正的痛苦。

台灣《蘋果日報》

公爵府

引用:幼童不到1歲就曉得走路,家長不要高興得太

原帖由 yaubb2014 於 15-02-04 發表
幼童不到1歲就曉得走路,家長不要高興得太早,小心骨頭沒發育完成就開始行走,關節提前變形退化!台灣台中 ...
係啊,最好就一歲後再行,自然行就冇問題

公爵府

回覆 六月之星 的帖子

我仔係剛好一歲識行嘅,不過身邊真係有10個月就識行嘅小朋友wor

大宅

睛靈勳章

我仔都係10個月識行. 噉有時無得控制. 佢要行都無計..

大宅

引用:我仔都係10個月識行.+噉有時無得控制.+佢要

原帖由 qkhui 於 15-02-04 發表
我仔都係10個月識行. 噉有時無得控制. 佢要行都無計..
我仔又係10個月就行,其實都冇得唔俾佢行...

子爵府

所以學行車個D都唔係太合適

子爵府

回覆:yaubb2014 的帖子

太早行仲有個壞處,就係少咗爬行時間,爬行對手腳協調有幫助。只要唔係夾硬要小朋友學行,例如未識放手自己行就用學步帶/用手拖住四圍行,而係小朋友自己夠力企和行,識平衡,可以放手自己行到才拖,問題應該不大。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 笑得好勳章

要行就會行ga la... 都冇得話要佢幾時行就幾時行

公爵府

叻叻勳章

回覆:BB一歲前不要行?

知道

複式洋房

早識行又唔代表乜, 洗唔洗係個肚就要識字呀 ?
父母們, 真的不要迫自己的仔女做以前我地做唔到 d 野

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

多謝分享,以前仲覺得BB太慢識行路添。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得自然就好喇,冇必要咁刻意

珍珠宮

畀面勳章

佢要行,邊有得阻架,就好似佢唔行,你都迫唔到佢

大宅

我女都係十個月識行,我倆公婆反而想佢遲d行,但想還想,因為佢成日自己蹲底起身,又唔使扶住,不斷練習,阻都冇得阻,唯有頭頭咪每日唔好比佢行咁多,後來每日逐漸加少少時間,到呢家一歲多d,佢行得累,即叫你抱,你都冇佢咁精

子爵府

畀面勳章

佢要行都阻唔到, 唯有留意返有冇X/O型腳囉

公爵府

叻叻勳章

同意,太早無樣好

首頁

尾頁

跳至