論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

想問吓有冇媽咪請到好嘅印傭? 因為請唔到菲傭, agent 推介印傭. 但係又好似未聽過有媽咪話請到好印傭. Please help!

大宅

印傭真係要晒很多時間去跟的. 若你有人有耐性去教都ok!
agency緊係大力推介紹印給你, 因為他們會賺多些中介費. 賓他們相對賺得少.
若我己自會擇賓多些, 因為個人覺得賓比較企理和有sence些, 但都要看個人的, 到頭來都要看你好唔好彩!
人工反正一樣, 但起碼申請和續約賓的手續全部可以自己攪, 机票都平些.
就算一個唔好彩要炒都無咁傷!
去四水机票有時要$1500-2200
馬尼拉机票$800-1200
印續約一定要agency 我唔知實際几$, 但我想起碼$1500
賓$600度攪掂.
不過高質賓越來越少, 因為有條件例如有u又young及有經驗的都去晒canada, 剩低的都是去不到, 如學曆不夠或又老又醜那些.

大宅

好媽媽勳章

其實乜野國籍既工人都有好有唔好, 我之前請個印傭衰到貼地, 本來都諗住請賓姐, 點知搵agent搞唔掂, 於是我上啲賓姐網度搵, 點知啲賓姐揀工揀到離哂譜, e.g. 佢問我屋企住邊, 近唔近地鐵站, 間屋有幾大, 有無工人房, 有幾多人住, 我係咪working mom, bb幾大, 我同老公幾多歲, 屋企有無婆婆, 仲有佢一定要放星期日!!! 所以最終我都係請番印姐姐, so far佢湊我個女都ok, 識得主動話我知bb有乜野唔妥 (e.g. pat pat損左, 便便多左, etc), 教佢煮飯都肯學, 清潔一般, 肯主動同bb玩, 但無記性耐唔中黑面呢啲陋習一定有, 不過我覺得可接受同埋control到佢囉, 所以暫時黎講我覺得佢係一個好工人ga.

大宅

我有好幾個朋友都係請印印。其實賓賓都唔一定就企理乾淨。我第一個工人就係賓賓,衛生習慣頗差。不到兩個月我就對佢忍無可忍。我依家工人都係印印,大致都ok。不過我唔認同“無記性耐唔中黑面呢啲陋習一定有”,呢D工人冇國籍差異,無論賓賓印印我都接受唔到,因為我忍第二個工人(賓賓)黑面呢個陋習足足一年,俾我既教訓係:黑面既工人無論其他方面幾好,都係唔合格。

原文章由 Flo0602 於 08-6-21 00:22 發表
其實乜野國籍既工人都有好有唔好, 我之前請個印傭衰到貼地, 本來都諗住請賓姐, 點知搵agent搞唔掂, 於是我上啲賓姐網度搵, 點知啲賓姐揀工揀到離哂譜, e.g. 佢問我屋企住邊, 近唔近地鐵站, 間屋有幾大, 有無工人房, ...

禁止訪問

別墅

唔該晒各位. 睇黎都唔使諗菲傭啦! 請工人真係煩死人. 救命呀!

大宅

唉...我月頭炒左個印 最初都好堅持要請bun bun 因為我想仔仔學英文 點知bun bun 咁難請 仲有就係 我一林到bun bun 湊仔仔 就會錫bb 下身 我就好驚la 之後都係請返印印 唔知如果係bb女扭計 佢地又會應付呢
bb 5月 出世la    http:///album.php?op=album&mid=184776&folderid=1653864&u=0]入黎睇下la

首頁

尾頁

跳至