單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

我老公自己做生意,佢話以後唔會比善養費比我,亦都話會搵大狀同我打官師個仔要跟他,層樓佢話會斷供,我無得住,我哭左好多日,訓唔到攪,.......我好擔心,乜都無,我有無做野,又無經濟能力,我好驚無左個仔,我之前好想死.....但我為左個仔我又做唔到

洋房

你有没有主動聯絡他,坐下來慢慢傾,一定有得商量,話到尾他都是你仔仔的爸爸.

禁止發言

男爵府

為咗乜野原因佢會做到咁絕呀?
連層樓都要斷供,咁即係一拍兩散je,
我諗你而家首先要去搵野做先啦,然後再同佢慢慢傾下,有份穏定ge工作同佢爭個仔都會有返少少機會.

暑假.....咁就過咗一半啦.

王國長老

王國長老

原文章由 開心寶寶 於 08-6-30 11:34 發表
我老公自己做生意,佢話以後唔會比善養費比我,亦都話會搵大狀同我打官師個仔要跟他,層樓佢話會斷供,我無得住,我哭左好多日,訓唔到攪,.......我好擔心,乜都無,我有無做野,又無經濟能力,我好驚無左個仔,我之前好想死... ...

除非佢有好strong既理由,否則唔係佢話要拎個仔就拎個仔,要妳冇樓住就冇樓住.

如果妳係家庭主婦, 仔仔一向妳照顧開, 佢未必可以打響如意算盤, 反過來妳應該爭贍養費. 妳有冇積蓄/私己? 要搵律師幫手啦.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

公爵府

斷供?賣左佢,一人分一半, 你拎d錢租樓住得嗎? 佢靠嚇既多. 你無錢唔緊要, 可以申請法援的, 唔好俾佢嚇到. 佢唔肯賣, 咪等個官頒令, 賣左層樓佢囉.

子爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

層樓有無你名?層樓未供完,賣左之後仲洗唔洗倒貼?
無錢咪試下申請法緩 / 綜緩 / 公屋.
天無絕人之路,加油

大宅

不嬲個仔我照顧開,我係家庭主婦,層樓仲有幾十萬未尚還,我有五六萬股票咋,明天見社工先算

民房

錢好快會用晒,都係快d搵野做啦。
睇下可唔可以同bank講,延長還錢時間。
你果d股票,只可以用黎不時之需,無咩必要唔好用。

大宅

我都好想搵野做架....但我要照顧小朋友又點能去做到野呀
他話如果老公唔比錢我,
社工叫我去申請宗援
不過我唔記得左係邊到可以申請

原文章由 baba6546 於 08-7-3 16:21 發表
錢好快會用晒,都係快d搵野做啦。
睇下可唔可以同bank講,延長還錢時間。
你果d股票,只可以用黎不時之需,無咩必要唔好用。

民房

我覺得你唔多想攞宗援!
如果唔係無理由唔記得。

如果你老公做生意,搵開好多錢,
可能你都無做野好耐,無左搵錢既能力。

不過你可以幫其他媽媽照顧bb,
我唔知你讀過幾多書,可以教下小朋友讀書。

我會encourage你計畫好黎緊點做,
到時就唔會覺得唔知點算。

[ 本文章最後由 baba6546 於 08-7-3 17:39 編輯 ]

大宅

當然我真係唔多想拎宗援啦,比人睇唔起,自己走去邊都要比人check住,點解自己有手有腳又唔去做野呢,我自己都睇唔起自己啦
只不過如果係拎都只係過度期....至少都等到個仔放完暑假先啦,咪搵下parttime........我讀到中五畢業
都好想去進修,但湊住個仔真係連讀書都無機會
有人叫我唔要個仔比個死佬,自己又可以出去做野,但想一想個死佬會搵人湊,他又唔會自己湊既,我個仔比人蝦我都唔知,照顧得好就話姐...照顧得唔好就慘,我隻死佬仲話個如果他有撫養權,他話他會送個仔去記宿,咁咪會少左見個仔見面機會,他都痴,唔比我照顧,.就話送去記宿

原文章由 baba6546 於 08-7-3 17:35 發表
我覺得你唔多想攞宗援!
如果唔係無理由唔記得。

如果你老公做生意,搵開好多錢,
可能你都無做野好耐,無左搵錢既能力。

不過你可以幫其他媽媽照顧bb,
我唔知你讀過幾多書,可以教下小朋友讀書。

我會encourage你計畫好黎緊 ...

[ 本文章最後由 開心寶寶 於 08-7-3 19:17 編輯 ]

民房

話晒都係自己個仔,點解佢可以當佢係人球!

珍珠宮

2024勳章 2018父親節勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我建議你申請法律援助

禁止發言

大宅

律師話佢可以申請破產,我可以一個仙都無,咁我點算,我屋企人叫我忍讓他,叫我哄他,比他落台.......但我真係做唔到,因為我真係好憎呢個人,就算我去容忍,都有個限道,係咪我要為左錢,要向他低頭,永遠我要做一個唔開心的人呢?局住條火係個心到,又出唔到聲,我會痴線....他為左好小事又鬧,我係屋企唔記得關鐵鉀又鬧,衫唔光又鬧,仲知佢見到我就好鍾意鬧,我覺得呢個人好煩

原文章由 ching1225 於 08-7-5 16:58 發表
我都係咁話,天冇絕人之路

[ 本文章最後由 開心寶寶 於 08-7-5 17:14 編輯 ]

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至