自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

日內將會出發美國探姪仔一家,已在無印買了朱古力士多啤梨俾他們一家 (因為佢地好鍾意食),但昨日同friend 傾開,話而家美國海關好嚴,建議連餅乾曲奇都唔好帶過去...

請問有無住在美國/近幾個月曾到美國的朋友俾d 意見?謝~~

大宅

回覆:想問下:有關美國過海關問題

生果蔬菜肉類一定唔得

子爵府

謝謝,但我買那些係已preserved 的士多啤梨 (有朱古力在外那種),已包裝好,唔係新鮮生果咁係咪都唔得?

大宅

美國d custom好賤的,好中意為難d Chinese

伯爵府

https://help.cbp.gov/app/answers/detail/a_id/82/~/travelers-bringing-food-into-the-u.s.-for-personal-use

子爵府

回覆 hubbyhubby 的帖子

咁衰?但我之前去都無咩事... 不嬲知新鮮植物生肉一定唔得,不過唔知整成零食咁得唔得。其實前幾年係得架,呢種朱古力士多啤梨我已買過俾姪仔食,不過係朋友話近呢年嚴左唔知真唔真

子爵府

謝謝!睇落應該無問題,只要申報就得!唔該曬~

男爵府

Just declare it. They may send u to the agriculture for further inspection. But since it's not fresh, U will be fine.

I bought dried fruits from overseas all the time. No problem. Oh no dried chili peppers though 指天椒

jeanne1120    發表於 15-12-7 14:40

公爵府

新鮮就一定唔得, 所有肉類就一定唔得. 乾果就唔肯定, 如有種子就一定唔得.

伯爵府

引用:Quote:casscassy 發表於 15-12-7 11:48 htt

原帖由 jeanne1120 於 15-12-07 發表
謝謝!睇落應該無問題,只要申報就得!唔該曬~
係呀,係入境紙寫明就ok, 次次我返美國都好多零食,都無問題,跟佢個list 就ok, 至於海關,我又唔覺好嚴,唔洗太擔心,玩得開心D啦

funfun759    發表於 15-12-7 17:12
amk650191    發表於 15-12-7 13:16

珍珠宮

畀面勳章

引用:新鮮就一定唔得, 所有肉類就一定唔得. 乾

原帖由 koko2000 於 15-12-07 發表
新鮮就一定唔得, 所有肉類就一定唔得. 乾果就唔肯定, 如有種子就一定唔得. ...
。。。士多啤梨好難去種子

子爵府

回覆 casscassy 的帖子

謝謝妳,睇完妳講放心好多 !!!

伯爵府

畀面勳章

我差不多每年去一次美國, 我自己覺得呢2年入境冇之前咁嚴 (我呢2次分別係紐約同三藩市入境). 正如其他JM 所講,最緊要跟足指示去做 , 就萬無一失,祝旅途順利

jeanne1120    發表於 15-12-7 15:32

男爵府

回覆 jeanne1120 的帖子

試過帶朱古力入境,冇問題(有申報)。

首頁

尾頁

跳至