1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

平日星期1至5 返工時間都係99湊, weekday,有3日會係99過夜, 有2日同星期6,日都係返屋企.
我同老公會一齊湊BB, BB係男仔, 19個月,
平日朝早, 老公會車B去99屋企, 夜晚會陪BB 訓, ( BB係訓BB床), 只係老公會係同一間房.
我就同BB沖涼, 會煮野比BB食, 喂BB食飯, 夜晚會先逗左BB訓左, 老公先接手, 平時D時間大家就一齊湊.
但BB他好中意痴住爸爸, 朝早出門口, 我叫BB鍚我,會用手推開我, 唔肯錫, 平時D 時間都係咁, 之前夜晚訓前他都會錫我,
而家唔肯, 他唔中意鍚, 係咁推開我, 我好傷心, 又唔中意我抱他, 我抱住他都叫爸爸抱, 總之咩都要爸爸, 爸爸嬲他, 他會即刻錫返爸爸,
我嬲BB, BB會唔理我. 點解會咁.. 我好傷心, 真係我都好多時間湊他, 同爸爸一樣, 點解BB唔中意我?? BB係米唔中意我先會咁??

但平時他又會同我玩??? 係米男仔先會咁?? 會唔僧以後都唔中意我’”?? 請指教..

珍珠宮

2024勳章 畀面勳章

係比多d耐性, bb 知係鍚佢, 蝦你姐... 而且爸爸大多數是陪玩角色, 係唔同d

大宅

我平日都陪他玩好多, 唔明白, 好擔心B同唔鍾意我, 近日運夜晚都唔識錫我.. 點解會咁???
真係好失敗, 人生我生, 自已湊咁多, BB都唔鍾遂自已,

大宅

Misskorea 發表於 16-7-4 11:17
我平日都陪他玩好多, 唔明白, 好擔心B同唔鍾意我, 近日運夜晚都唔識錫我.. 點解會咁???
真係好失敗, 人生 ...

我BB囡都鍾意爸爸多d,因為我會鬧佢,叫佢錫媽媽,佢會錫爸爸,我老公都覺BB蝦我,不過我無傷心,我同老公會故意係BB面前錫咀,等佢知道,佢唔係核心。仲有BB淨係會咬我,我好阿Q覺得呢個係佢愛的表達。有時BB會唔同人做唔同野,同我玩開咩,佢唔會同老公玩,你錫佢,佢點會唔知丫。加油吧!

大宅

回覆 CP301 的帖子

我希望他真係會知, 我見他而家完全唔肯錫我, 我真係唔明, 本來都肯錫我, 會突然完全唔肯, 唉..

我唔知點解真係好傷心.. 希望他唔會以後都係咁,,,

今早, 我幫他穿鞋仔, 他一定要拿返隻鞋, 叫爸爸幫他, 我幫他他唔肯仲發脾氣,

跟住又唔比我抱..又係咁推開我,

我都想加油. 但唔知點解好唔開心..

大宅

回覆 CP301 的帖子

同埋我唔會鬧他?? 我又成日湊他.. 我見D 媽米都話BB好跟她地, 如果我湊他小, 又話他, 他咁樣我都明.. 但我湊他咁多?? 點解會月來月唔中意我,.

翡翠宮

可能你平時少同佢玩,爸爸係咪咩都就曬佢啊?

大宅

wahiuma 發表於 16-7-4 12:52
可能你平時少同佢玩,爸爸係咪咩都就曬佢啊?

我先係咩都就曬他。爸爸唔會,BB曳爸爸會話他但一語氣唔會大聲。但BB一直都會聽爸爸話。但同時又好中意爸爸。自己成日走去抱住爸爸又主動鍚

我?從來都冇主動鍚我T_T
我好可憐

大宅

Misskorea 發表於 16-7-4 13:11
我先係咩都就曬他。爸爸唔會,BB曳爸爸會話他但一語氣唔會大聲。但BB一直都會聽爸爸話。但同時又好中意爸 ...

我覺得BB感覺到,所以先蝦你,因為無論佢點對你,你都會就佢。不如你試下放低佢一晚,對眼離開少少,試下效果。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

妳扮演既角色同你老公都唔同架,俾多d時間陪佢,第日會唔同喇

大宅

美好大世界2017勳章

Misskorea 發表於 16-7-4 10:29
平日星期1至5 返工時間都係99湊, weekday,有3日會係99過夜, 有2日同星期6,日都係返屋企.
我同老公會一齊湊 ...

睇你段文字覺得你付出佐但覺得冇回報.

不過想你自己諗下你陪佢時同爸爸陪佢時佢係咪同佢玩得開心啲?你不如試下同佢做啲特別野。例如自已搵日半日自己湊佢去啲特別地方玩。仲有你對住佢自己係乜面口。會否都因為成日攪佢唔掂而自已黑左面。你要知你唔開心佢係感覺到架。玩時有質素都重要。你試下再回想下。我之前都冇錫仔。

大宅

cookie26f 發表於 16-7-5 04:28
睇你段文字覺得你付出佐但覺得冇回報.

不過想你自己諗下你陪佢時同爸爸陪佢時佢係咪同佢玩得開心啲?你不 ...

其實我又唔係覺得無回報呢種, 我係唔明白點解BB會咁樣對我, 我只係擔心個仔唔中意我.
我本身好錫他, 又成陪他玩, 因為我同老公放假會一起湊B, 即係無論去邊到玩其實3個都一齊, 我對住BB永遠都係笑, 唔會黑面,
所以我咁先唔明, 覺得好唔開心..

不過, 你都講得岩, 可能爸爸同他玩時, 咩都比他TRY, 我好多時, 都叫他小心, 唔好, 可能係咁, 他就唔中意我.. T_T

大宅

美好大世界2017勳章

Misskorea 發表於 16-7-5 09:36
其實我又唔係覺得無回報呢種, 我係唔明白點解BB會咁樣對我, 我只係擔心個仔唔中意我.
我本身好錫他, 又成 ...

咁你都付出不少。不過你話你笑。你孩子呢。會什麼時候對你笑呢?
掌握下佢最鐘意啲乜野。對正下藥。例如之前所說要制造一個你自己獨處既時刻。又或者你同佢唱下歌之類。我覺得爸爸未必會咁做。

你說的對。如果常被人拒絕。第時小心佢會trouble 2成日同你say no no.no.

翡翠宮

Misskorea 發表於 16-7-4 13:11
我先係咩都就曬他。爸爸唔會,BB曳爸爸會話他但一語氣唔會大聲。但BB一直都會聽爸爸話。但同時又好中意爸 ...

應該係小朋友同你老公好有緣,平時爸爸又唔會大聲同佢講嘢,慢慢嚟喇

珍珠宮

我個仔而家好癡我,有我系度就絕對唔要其他人。其實我都覺得好煩架..好困身,我想佢癡爸爸多D,咁我無咁辛苦。又或者等佢真係癡爸爸唔癡我時,我可能又會失落。

別墅

BB防敏心得分享勳章

最好剩喺瞓覺先搵我

別墅

哈哈,我都有相同情況。我地同BB一齊住,每日我放工番到屋企六點鐘開始同BB玩,玩到食晚飯。而爸爸就7點零8點先番,番到黎都食飯,無乜時間同BB玩。9點老公幫BB沖涼,我就會坐埋入去一齊玩。沖完涼我餵奶,我氹訓教。爸爸要匿埋,如果見到爸爸喺出面會喊,要爸爸氹訓。阿媽好似可有可無咁。
不過爸爸星期六日出街會付責抱佢(emoji)佢。唔知係咪咁,即使我平時對佢嘅時間多咁多,但佢都係痴爸爸。
不過我又無唔開心喎,痴爸爸都無問題,大個會知你都鍚佢喇。養子不求回報,你同佢一齊成長,開心咪得囉

大宅

trastephen 發表於 16-7-5 18:13
哈哈,我都有相同情況。我地同BB一齊住,每日我放工番到屋企六點鐘開始同BB玩,玩到食晚飯。而爸爸就7點零8 ...

咁BB會唔會只kiss papa not kiss u? 會唔會推開你?又會唔會唔比你抱?

如果BB兩個都唔比錫我唔會咁唔開心。B要推開我

別墅

Misskorea 發表於 16-7-5 18:17
咁BB會唔會只kiss papa not kiss u? 會唔會推開你?又會唔會唔比你抱?

如果BB兩個都唔比錫我唔會咁唔開 ...

會㗎!有時佢淨錫爸爸,唔肯錫我。
有段時間我病假留喺屋企日日陪佢,就錫多左,但會錫完爸爸先錫我。
仲有,我BB17個月,開始識打人(玩嗰種),佢只會打我,唔打爸爸!
哈哈,我又睇得好開,知道自己有付出,愛佢就得。有時我覺得邊個對住佢越多,就蝦邊個!物以罕為貴嘛!我唯有咁安慰自己。

大宅

trastephen 發表於 16-7-5 18:24
會㗎!有時佢淨錫爸爸,唔肯錫我。
有段時間我病假留喺屋企日日陪佢,就錫多左,但會錫完爸爸先錫我。
仲 ...

BB都只會打我,有時好大力打我個頭同面,但唔會打爸爸

其實BB咁樣係唔係唔中意我地?

首頁

尾頁

跳至