親子旅遊

跳至

首頁
12345...35

尾頁

男爵府

又到我分享返我地既台北+宜蘭既親子遊啦!

多謝呢度每位既分享,令我地今次既行程真係好精彩! 每位都玩得好盡興呀!

首先,分享左機票先,我地2月已經係香港航空訂左今次來回台北既機票,2個家庭,2大1細,連稅每家庭共HKD3571

去程時間差d, 晚上10點55起飛,去到早左半個中,但都要12點幾到埗。第一晚係浪費左,淨係去酒店訓,但勝在請少日假,同埋第2朝即出發去宜蘭,唔駛浪費時間。

我地小朋友一個6歲,一個3歲。

講到呢度先,到站落車啦!

男爵府

我地今次個行程係咁既, 先第一晚因為太夜啦, 係台北訓一晚先

住新驛旅館既3館, 係星期4晚, 4人房, NT 3150 , 無早餐
住房都OK乾淨, 無浴缸, 應該係一層得一間4人房
大堂有洗衣設備, 有茶水間, 雖然唔係好大, 但勝在要有既都有
距離台北車站都幾遠, 要經地下街先到, Y7出口, 次次都行起碼20分中先到, 我估我地唔會再去住呢度, 除非下下TAXI

去相先

男爵府

ziyu 發表於 16-7-27 22:14
我地今次個行程係咁既, 先第一晚因為太夜啦, 係台北訓一晚先

住新驛旅館既3館, 係星期4晚, 4人房, NT 3150 ...

少少酒店相,JM官網會有更多既圖

Cheuk2012    發表於 17-12-2 22:26

男爵府

回覆樓主:

講返拎錢,我地半夜12點幾出左機場之後,其實都仲有一間找換店有開門,有d香港人係度換緊,睇來都應該信得過,但我地就無睇個rate 好唔好

直接出到去就去機場既atm拎錢。今次旅行我地拎左2次錢,每次NT20,000

一次係機場,一次係羅東夜市附近既7~11入面既atm

返來個rate都ok, 4.04 and 4.01

男爵府

而上網, 我地就係SMARTONE出左旅遊數據卡, $182蚊用7日, 但就無電話

唔緊要, 因為我地打電話都係用SKYPE

上網速度都OK, 去到宜蘭都收得到

平唔平就唔SURE, 我地只係方便自己做晒所有應做既事

大宅

回覆樓主:

男爵府

另外, 講番包車, 我地今次就用左呢度JM介紹既阿棟包車, 又係2月已經開始BOOK, 3日宜蘭, 好好彩我地係阿棟本人招呼我地!! 我地見到佢個陣都好開心, 好似中左六合彩咁!! 一如JM介紹, 佢真係服務好好, 又用大機同我地影相, 又準時, 有幫手搬行李, 而且上下車都係同一地點, 唔駛我地再行. 另外係宜蘭9成既BOOKING 食飯, DIY佢都幫我地BOOK好晒, 呢點真係方便好多, 始終我地打電話真係無佢咁方便

我地因為行李多, 用左9人車. 收費係9個中NT5500, 車箱都乾淨, 而且冷氣好足夠, 係熱到爆既宜蘭, 夠冷氣真係好重要!! 佢平就一定唔係最平, 但佢手車好定, 去到咩位會有D DUN, 去到邊度會點樣樣, 佢都有提住, 而且一D都無嫌小朋友煩, 仲幫我地影咁多相, 直情好似攝影師跟身咁, 我就覺得值得比

由於酒店到2日前都仲未比到包車資料比我地, 因為半夜到機場既關係, 一定要有車, 而且要信得過既司機. 所以最後我地係2日前先再聯絡阿棟, 好在佢都仲有時間做埋我地接機既BOOKING, 但送機就要另一司機送我地.

男爵府

好, 終於講到第一日出發, 去宜蘭啦, 所有行程都係我參照呢度既JM分享, 再同朋友商量而定, 跟住阿棟再幫我地DESIGN D景點應該放係邊日

第一日係咁既: 台北->DIY麵線->伯朗咖啡城堡->阿宗芋冰城- ->柯氏蔥油餅->四圍堡轉運站 (TIMMY係主角)->五峰旗瀑布---->晚餐玻璃屋--> 到宜蘭民宿聖荷提check in

, 又係去相既時間啦~~

男爵府

回覆樓主:

首先係DIY面線, 首先伯介紹下點做面, 之後仲可以用D面來跳繩, 最西利係仲有3種唔同味既流水面比我地又食又玩~~

Cheuk2012    發表於 17-12-2 22:27
ttjl7    發表於 16-9-12 22:29

男爵府

回覆樓主:

玩下玩下就完成左第一個DIY啦!

Cheuk2012    發表於 17-12-2 22:27

男爵府

回覆樓主:

跟住就係增遊項目, 我地食左阿宗芋圓冰同埋柯氏蔥油餅~~ 2樣都好好食好好味~~!!

珍妮芙    發表於 17-3-14 15:37
ttjl7    發表於 16-9-12 22:30
moodymok    發表於 16-8-19 09:30

大宅

樓主, 謝謝分享!等你繼續

男爵府

回覆樓主:

之後就去左伯朗城堡, 山路真係有D 窄, 但阿棟好熟路, 轉咩彎都難佢唔到!完全唔駛試位就上!

上到去都幾多人,好好彩比我地搵到個位食番件cake! 但杯咖啡未影就比小朋友打瀉左。。。。

Cheuk2012    發表於 17-12-2 22:28

男爵府

回覆樓主:

再之後, 就去左幸福轉運站,D火車仔到某一個鐘數就會自己行, 入面仲有個餐廳, 但我地只係在出面影左少少相, 行下就下一站啦~

Cheuk2012    發表於 17-12-2 22:28
珍妮芙    發表於 17-3-14 15:38
ttjl7    發表於 16-9-12 22:30

男爵府

跟住

男爵府

回覆樓主:

之後就到五峰旗瀑布啦!但我地細路多,怕危險,都係到此一遊,影下相行過就走。 呢個時候,d細路都無電啦!

男爵府

回覆樓主:

既然無電, 係時間去醫肚啦, 今晚阿棟幫我地BOOK左玻璃屋, 佢算係一個私房菜, 只要比左你既BUDGET佢, 佢就會煮返咁上下野比你, 今餐我地預大人4個每人NT600, 圍HKD150左右, 小朋友唔計, 但你地睇下D野食多到……完全係抵食到爆燈, 而且全部好好味又大大份!! 隻蟹蓋完全係大過我女塊面LOR~~

珍妮芙    發表於 17-3-14 15:38
ttjl7    發表於 16-9-12 22:31

男爵府

ziyu 發表於 16-7-28 11:14
既然無電, 係時間去醫肚啦, 今晚阿棟幫我地BOOK左玻璃屋, 佢算係一個私房菜, 只要比左你既BUDGET佢, 佢就會 ...

玻璃屋既夜景真係好靚ga!

男爵府

我的育兒心得勳章 畀面勳章

男爵府

講左咁耐, 都仲未完第一日, 來緊再POST第一晚宜蘭既民宿, 完全係正到爆呀!! 我地D仔女一見到, 哇左一聲就自己衝左入去, 無再理過我地......

首頁
12345...35

尾頁

跳至