自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

熱血金章

我由細到大淨係知係讀 "盟",
可能我讀書唔多,只識一個讀音,
請問係咪仲有其他讀法呢?

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

上網查,只有一個音

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

回覆樓主:

樓主覺得另一個讀音係咩?

男爵府

我都係讀盟,如萌芽讀盟牙
點解宜家會讀"明",真係有呢個讀音?

伯爵府

回覆樓主:

係盟音呀
有其他發音咩!!?

水晶宮

熱血金章

JoanC 發表於 17-12-31 13:04
樓主覺得另一個讀音係咩?

唔係我覺得呀, 係我睇換咗我阿媽時,其中一個參賽者, 旁白西瓜一直叫佢做明明, 但字幕就一直出萌萌, 我覺得好奇怪。

水晶宮

熱血金章

Hemi 發表於 17-12-31 13:06
我都係讀盟,如萌芽讀盟牙
點解宜家會讀"明",真係有呢個讀音?

其實係我睇電視嗰陣睇到 , 字幕一直打萌萌, 主持一直叫明明, 我有上網查過㗎 , 都係得萌一個讀音 , 好彩嗰對參賽者已經出局 , 唔洗再聽主持叫佢明明,明明。

寶石宮

2023年兔年勳章

9594 發表於 17-12-31 13:47
其實係我睇電視嗰陣睇到 , 字幕一直打萌萌, 主持一直叫明明, 我有上網查過㗎 , 都係得萌一個讀音 , 好彩 ...

佢想講 明唔明 明唔明 食咗個唔字

珍珠宮

9594 發表於 17-12-31 13:44
唔係我覺得呀, 係我睇換咗我阿媽時,其中一個參賽者, 旁白西瓜一直叫佢做明明, 但字幕就一直出萌萌, 我 ...

你話旁白果個係西瓜?

水晶宮

熱血金章

JoanC 發表於 17-12-31 18:38
你話旁白果個係西瓜?

係呀, 西瓜黎㗎。
但我知唔關西瓜事出佢都係照指示去講。

男爵府

9594 發表於 17-12-31 13:44
唔係我覺得呀, 係我睇換咗我阿媽時,其中一個參賽者, 旁白西瓜一直叫佢做明明, 但字幕就一直出萌萌, 我 ...
我聽過有老師朋友話, 有家長改咗啲特別的字, 但自己又讀錯喎 (例如"燁"讀 "華"). 有啲好嘅受教嘅, 就會真係改小朋友名的讀音或改字, 但亦都有家長會堅持自己錯的讀音, 一定要老師用錯的讀音去叫佢小朋友.

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

9594 發表於 17-12-31 12:24
我由細到大淨係知係讀 "盟",
可能我讀書唔多,只識一個讀音,
請問係咪仲有其他讀法呢?
係咪講日本音??

珍珠宮

超級大懶蛇 發表於 17-12-31 19:06
我聽過有老師朋友話, 有家長改咗啲特別的字, 但自己又讀錯喎 (例如"燁"讀 "華"). 有啲好嘅受教嘅, 就會真係 ...
係呀,有朋友個名有個筠字,正確讀音係「雲」,佢都堅持自己叫「君」。不過名從主人,主人話點叫就點叫。

珍珠宮

mrschocolate 發表於 17-12-31 20:03
係呀,有朋友個名有個筠字,正確讀音係「雲」,佢都堅持自己叫「君」。不過名從主人,主人話點叫就點叫。

...

我有幾個朋友都用筠字,但個個都讀君喎

珍珠宮

9594 發表於 17-12-31 19:05
係呀, 西瓜黎㗎。
但我知唔關西瓜事出佢都係照指示去講。

西瓜出名中文差……我好懷疑係佢讀錯多囉

珍珠宮

mrschocolate 發表於 17-12-31 20:03

...

請問你叫毛舜筠,係讀毛舜"君" 定毛舜"雲"?

水晶宮

...
筠真係2 個讀音,有北京普通話中文教授曾講,普通話平常讀Yun (雲的普通話音)但當作為人名而又以君為讀音者,則以Jun (君的普通話讀音),粵音也是一樣

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

上校車 發表於 17-12-31 22:42
筠真係2 個讀音,有北京普通話中文教授曾講,普通話平常讀Yun (雲的普通話音)但當作為人名而又以君為讀音 ...

受教了,我一直以為讀 君 音

珍珠宮

上校車 發表於 17-12-31 22:42
筠真係2 個讀音,有北京普通話中文教授曾講,普通話平常讀Yun (雲的普通話音)但當作為人名而又以君為讀音 ...
大學讀書時中文系教授話粵音正確讀音係雲,君係錯的。
當然,呢個涉及當時所謂粵語正音個派教授的睇法,佢地覺得好多約定俗成的讀音係錯的。

首頁

尾頁

跳至