懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

睇完23周穿咗水唔知,最後一屍兩命個單新聞好心噏,雖然有排未生得,但都會擔心唔知生得嘅時候會發生咩事。我媽係開刀生我,佢都唔知穿水係點,請問係唔係一定會穿水?穿水會有咩感覺?

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章

我當時係預產期前2日,見到底底粉紅色就入醫院
開刀前穿水,一床都係

別墅

回覆樓主:

我第一胎穿水,勁多水控制不到咁流出黎。
第二胎陣痛,到產房都未穿水,要人工穿水。

子爵府

回覆樓主:

穿水係不停有水流,係控制唔到,但亦有可能係慢慢滲出黎。唔一定生得先會穿水ga,所以要時刻留意住

別墅

北島 發表於 18-6-26 12:47
睇完23周穿咗水唔知,最後一屍兩命個單新聞好心噏,雖然有排未生得,但都會擔心唔知生得嘅時候會發生咩事。 ...

我穿咗水都要等成三十個鐘先生得

大宅

wpc666 發表於 18-6-26 16:25
我當時係預產期前2日,見到底底粉紅色就入醫院
開刀前穿水,一床都係
即係到開刀個時醫生先特登整穿佢?我媽佢話自己淨係記得好驚,我爸無得陪產,同埋開刀之後個肚痛到唔落得床

大宅

johu 發表於 18-6-26 16:53
我第一胎穿水,勁多水控制不到咁流出黎。
第二胎陣痛,到產房都未穿水,要人工穿水。
...

原來生兩個都可以唔同徵狀!你第一胎係咁流水,想知點樣入院?同埋等幾耐先生到?唔好意思,咁多問題想問

大宅

pigpiglamlam 發表於 18-6-26 16:59
穿水係不停有水流,係控制唔到,但亦有可能係慢慢滲出黎。唔一定生得先會穿水ga,所以要時刻留意住
...
萬一係慢慢滲出嚟真係要好小心先留意到

大宅

queenqueen21 發表於 18-6-26 18:51
我穿咗水都要等成三十個鐘先生得
嘩!三十個鐘!!係咪痛足三十個鐘?

別墅

北島 發表於 18-6-26 19:05
原來生兩個都可以唔同徵狀!你第一胎係咁流水,想知點樣入院?同埋等幾耐先生到?唔好意思,咁多問題想問
...

我都係落樓下搭的士咋,帶定毛巾,因為m巾完全冇用,好彩我落樓到的士再到醫院都冇流,係一落車踏出車門個下又流到下身濕曬。
因為我中左b連,穿水加b連要催生,5個鐘生左。

大宅

johu 發表於 18-6-26 19:13
我都係落樓下搭的士咋,帶定毛巾,因為m巾完全冇用,好彩我落樓到的士再到醫院都冇流,係一落車踏出車門個 ...
睇你咁寫當時真係好狼狽呀!好彩搭的士時無流到一車都係,最後亦都順順利利用5個鐘生咗!

別墅

北島 發表於 18-6-26 19:20
睇你咁寫當時真係好狼狽呀!好彩搭的士時無流到一車都係,最後亦都順順利利用5個鐘生咗!
...

係呀,又第一胎, 我上的士都唔敢畀司機知我穿水驚佢拒載(emoji)我之後睇人地話用孕婦衛生巾加一次性床墊加毛巾或會比較好

別墅

北島 發表於 18-6-26 19:09
嘩!三十個鐘!!係咪痛足三十個鐘?

由我入醫院開始!痛左最少26小時,不時講笑

侯爵府

回覆樓主

我第一胎係半夜穿水,瞓瞓下感覺到pop一下之後就感覺有水流出來,帶條大毛巾墊住坐的士入醫院。
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

大宅

回覆樓主

唔係 我係助產士人手穿水

大宅

johu 發表於 18-6-26 19:22

係呀,又第一胎, 我上的士都唔敢畀司機知我穿水驚佢拒載(emoj ...
我都係第一胎,有啲緊張,咁我生前預備定先,謝謝你嘅分享

大宅

queenqueen21 發表於 18-6-27 00:14
由我入醫院開始!痛左最少26小時,不時講笑
媽媽真係偉大,睇到你咁講我有啲擔心

大宅

hellohellojenny 發表於 18-6-27 11:46
我第一胎係半夜穿水,瞓瞓下感覺到pop一下之後就感覺有水流出來,帶條大毛巾墊住坐的士入醫院。
...
就快生得我會準備定

男爵府

睇完23周穿咗水唔知,最後一屍兩命個單新聞好心噏,雖然有排未生得,但都會擔心唔知生得嘅時候會發生咩事。 ...

我係提早入院安排摧生,我就見紅先,隔幾個鐘先穿水!
穿水既感覺就好似瀨尿咁,控制唔到D水唔流出來!因為我訓左係床等生,所以感覺到有野流出來就叫姑娘來睇,直接講有野流出來,唔知咩事等佢來研究!

男爵府

我係見紅之後先穿水,當時零晨3點,我媽仲叫我等天光先去醫院。我聽佢講上返床訓,點知訓極都訓唔到周身唔舒服,再去廁所覺得下面濕濕地,但唔係好多水,最後穩陣起見我入左院,中午就生左我仔。

首頁

尾頁

跳至