義工

自由講場 今日: 3503|主題: 987619

(轉)仔賣養老屋 父︰攬住一齊死

子爵府

國民生產總值:14669

年近七旬老父稱遭兩名喇沙書院畢業的忤逆子,瞞住他賣走「養老屋」,日前入稟與兩子爭產。老父昨接受《蘋果》專訪指兩子嗜財如命,為賣樓套現「老竇都唔認」。老父擬舉報任職銀行及曾任職股票行的兩子曾為騙取銀行按揭虛報職業,「攬住一齊死,唔可以畀佢哋逍遙法外!」

斥為套現「老竇都唔認」

69歲原告吳國樑指,2009年以兩子吳宇軒、吳宇光(34及32歲)名義買入涉案將軍澳維景灣畔養老屋後,前年再買入同區海天晉兩單位。吳踢爆兩子當時失業,但為了上會,二人刻意考取的士牌,三父子同聲稱任職的士司機月入3萬元,成功獲批500萬元按揭貸款。
吳父自稱草根出身,早年是市政局公務員,「睇住曾蔭權第一日返工」。為助兩子入喇沙小學,他樓換樓遷往九龍塘。「諗住個仔一定會養老竇」的吳父痛斥兩子比電視劇《深宮計》的太平公主更奸,二人嗜財如命,前年游說末期肺癌母親立遺囑,由兩兄弟繼承物業業權。三父子曾為病危的妻子和母親彈琴溫馨獻唱生日歌,如今卻成仇敵。吳父稱,他得悉兩子出售維景灣畔物業時,上門被保安阻撓,幼子報警,更當眾說「呢個唔係我老竇」。現居的海天晉單位也是兒子持有,吳父擔心對方會將單位賣掉,無家可歸。
案件編號:HCA1615/18

https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20180714/20449619

原來真係有內情

子爵府

國民生產總值:14669

回覆樓主

同場加映轉自隔離討論區既不同意見
不同角度看事情

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

琥珀宮

國民生產總值:165418

回覆樓主:

有段唔明,住又一村,又申請到公屋?

侯爵府

國民生產總值:20524

2018勳章

回覆樓主

睇落個老豆都唔野少

hey yo hey yo hey hey yo hey yo hey

珍珠宮

國民生產總值:37318

2018復活節勳章 開心吸收勳章

yurijm 發表於 18-7-14 15:47
年近七旬老父稱遭兩名喇沙書院畢業的忤逆子,瞞住他賣走「養老屋」,日前入稟與兩子爭產。老父昨接受《蘋果 ...
t其實呢三個人非常有問題,先講佢地関係喇,点會有呢的情況,仔係你教育相信佢自己有問題,再講所謂二個仔讀書讀到壞左腦.

男爵府

國民生產總值:7945

yurijm 發表於 18-7-14 15:47
年近七旬老父稱遭兩名喇沙書院畢業的忤逆子,瞞住他賣走「養老屋」,日前入稟與兩子爭產。老父昨接受《蘋果 ...

個老豆問下自己點教仔先啦!

子爵府

國民生產總值:10273

回覆樓主

臭坑出臭草,大家都只係同類人,無需太上心

大宅

國民生產總值:4242

2018勳章

Sumyeema1 發表於 18-7-14 16:09
老豆係公務員,退休分配

男爵府

國民生產總值:8037

回覆樓主:

無野親得過錢

寶石宮

國民生產總值:255571

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Sumyeema1 發表於 18-7-14 16:09

係啦...呢個唔明
*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.