義工

種植園地 今日: 2|主題: 6203

請教這種植物

大宅

國民生產總值:2880

請問這種植物叫甚麼名?
買回來第一二天都好好的,
但到我淋了水後就開始不對勁了,
葉都軟晒下來,不知是否我淋得太多水
想查一下請植物的特性

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

王國熱話
【活動結束】國王送你電影精美禮品
【活動結束】國王送你惠而浦Puri-Pro抽濕淨...
【活動結束】國王送你SmartGlobe™ Explorer AR...
【活動結束】國王送你 Ella\'s Kitchen 有機果...

珍珠宮

國民生產總值:45431

2018復活節勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

我唔知佢嘅正確學名係咩,只知佢屬室內大葉植物。
唔需要太多陽光亦唔需要日日淋水。
以前有同事種過,話可以防電子產品幅射,唔知真唔真
          You may say I'm a dreamer but I'm not the only one.

大宅

anixon 發表於 18-7-21 11:32
我唔知佢嘅正確學名係咩,只知佢屬室內大葉植物。
唔需要太多陽光亦唔需要日日淋水。
以前有同事種過,話 ...

感謝你的回覆,
最後我去了圖書館查過了,是黛粉葉,
不過已經救不到,謝哂昨晚都是要掉了他

珍珠宮

國民生產總值:45431

2018復活節勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

cammy_t 發表於 18-7-21 11:52
感謝你的回覆,

噢!好可惜呀!
不過我相信,失敗一次就多一次經驗,下次會種得更好。

You may say I'm a dreamer but I'm not the only one.

大宅

anixon 發表於 18-7-21 12:03
噢!好可惜呀!
不過我相信,失敗一次就多一次經驗,下次會種得更好。

真的很可惜
希望下次我會做得更好,
不會糟蹋了他們

伯爵府

國民生產總值:15519

2018勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

cammy_t 發表於 18-7-21 12:55
真的很可惜
希望下次我會做得更好,
不會糟蹋了他們

努力加油,下次一定種得好好。

水晶宮

國民生產總值:51017

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

cammy_t 發表於 18-7-21 11:52
感謝你的回覆,

下次買可以問下佢點種(淋水、曬太陽情況)
當你改變唔到別人, 唯有改變自己的心態

複式洋房

國民生產總值:421

真係好靚, 不過花無百日紅。
下次再種過, 一定得會種得好好。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.