義工

爸爸專區 今日: 0|主題: 16465

[駕駛分享] 新手買車一問,開支問題

大宅

國民生產總值:1003

住村屋,有車位,想買架平車用,二萬蚊留下,之前冇買過車,亦乜都唔識,第一次買車有咩額外支出?

有車牌三年但冇揸過,應該買車先定補鐘先?

王國熱話
想買apple watch
買比小學生用,小米 定 華為好?
[手機推介] 如果想出新機就入黎睇睇!
性價比較高的手機

子爵府

國民生產總值:12608

回覆樓主

我同你情況一樣
但平平地已經買左部 都係預保險貴些小
我冇補中 夜晚去小車地方練咋

洋房

國民生產總值:55

JANJAN623 發表於 18-7-15 21:07
住村屋,有車位,想買架平車用,二萬蚊留下,之前冇買過車,亦乜都唔識,第一次買車有咩額外支出?

有車牌三年但 ...

樓主,我自己養車洗費唔少,不過如果你車位唔洗租已經慳好多,推薦你兩個blog post

香港養車最平要幾錢?窮人養車的終極分享

香港養車點慳錢?車主洗費大、四大方法低養車開支!

珍珠宮

國民生產總值:37422

2018復活節勳章 開心吸收勳章

有車牌三年但 ...
保險喇,如果你買左咪搵個有車朋友請佢食海鮮,咪指導一下你,因補鐘都好貴

大宅

國民生產總值:2905

回覆樓主

1500cc 牌費最平,兩萬應該over 六年車,要年年驗車,每5000km 換engine 油。

男爵府

國民生產總值:5682

有車牌三年但 ...

補少少鐘先,
如果唔係買左車都揸唔到番屋企

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.